Μια από τις μεγαλύτερες εγγλέζικες μπάντες της δεκαετίας ’80, οι New Order γεννήθηκαν απο τις στάχτες των Joy Division στο Manchester, πριν 20 χρόνια. Σίγουρα κάτι αρκετά δύσκολο, να συνεχίσεις, ύστερα απο το θάνατο του αυτόχειρα Ian Curtis. Κάτι σαν τους Doors χωρίς τον Jim Morrison και δεν υπερβάλλω...

Κι όμως, οι New Order τα καταφέρνουν και συνεχίζουν με μια σειρά υπέροχων albums και singles (από το Blue Monday μέχρι το World In Motion). Τι περισσότερο μπορεί να πει κανείς για τα άτομα που δημιούργησαν τη λεγόμενη “dance rock” σκηνή του σήμερα, ενα συγκρότημα-θεμέλιο του New Wave. Charlatans, Stone Roses, Primal Scream, Chemical Brothers, μέχρι και οι Smashing Pumpkins, είναι μερικά μόνο ονόματα που τους χρωστούν πάρα πολλά. Είναι τα άτομα που συνίδρυσαν το club Haçienda, δίνοντας πνοή στη σκηνή του Manchester.

Ύστερα από 8 χρόνια απουσίας λοιπόν από τη μουσική σκηνή, οι New Order επιστρέφουν με ένα καινούριo LP. Αλλά σε καμία περίπτωση, αυτά τα χρόνια, δεν έμειναν αδρανείς. Ο Peter Hook με το side project του, τους Monaco, γνώρισε πρόσφατα επιτυχία με το What Do You Want From Me?, ενώ ο Bernard Sumner, συμμετείχε σε διάφορα projects, αλλά και με φωνητικά στο Out Of Control των Chemical Brothers (ένα από τα καλύτερα τους κομμάτια για μένα).

Το Get Ready, αναγνωρίζεται αμέσως, σαν δίσκος των New Order. Ατμοσφαιρικά πλήκτρα, η χαρακτηριστική φωνή του Sumner και οι κλασικές γραμμές μπάσσου του Peter Hook (σημείο αναφοράς για όλα τα εναλλακτικά συγκροτήματα). Είναι ένας υπέροχος δίσκος και σε καμία περίπτωση ρετρό. Η παραγωγή του Steve Osborne και τα remix του Flood βοηθούν πολύ σ’ αυτό.

Πρώτο τραγούδι και πρώτο single του δίσκου, το Crystal, πιασσάρικο και πανέμορφο. Η συνέχεια είναι το ίδιο ωραία, με τους New Order, παθιασμένους σαν 20άρηδες να ακούγονται μέχρι και garage rock ανα στιγμές.

Πάρα πολύ καλό το Primitive Notion. Το ακούς και βλέπεις μπροστά σου το φάντασμα του Ian Curtis να χορεύει τον αξέχαστο χορό του. Υπέροχα επίσης τα Vicious Streak και Close Range.

Στο Get Ready βρίσκουμε και δύο σημαντικούς guests. Ο Billy Corgan (Smashing Pumpkins) συμμετέχει με φωνητικά στο Turn My Way και οι Gillespie/Innes (Primal Scream) με φωνή και κιθάρα αντίστοιχα στο Rock The Shack.

Δεν σας κουράζω άλλο. Αν ακούτε ήδη Joy Division/New Order, αυτή είναι η συνέχεια του “trip”. Όσο για τους νεοφώτιστους, συνιστώ να επενδύσουν άφοβα. Οι New Order αν και 45ρηδες έχουν το πάθος και τη φλόγα που χρειάζεται, για να βγάλεις ένα rock δίσκο. Αυτό είναι το soundtrack του χειμώνα.

--- Ανάψτε ένα κερί για τον Ian Curtis ---

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured