Η εμπιστοσύνη και μόνο των Air απέναντι στον Sebastien Tellier είναι αρκετή για να προσελκύσει το ενδιαφέρον μας. Εκτός λοιπόν του ότι τον επέλεξαν οι αγαπημένοι Γάλλοι να τους συνοδέψει στην φετινή περιοδεία τους (συμπεριλαμβανόμενης και της εν Ελλάδι στάση τους), κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο του στο νεοσύστατο label τους Record Makers. Έτσι είδε το φως το L’ Incroyable Verite (Η απίστευτη αλήθεια), άλλο ένα διαμάντι της νέας γαλλικής σκηνής, με όλα τα χαρακτηριστικά εκλεπτυσμένης παριζιάνικης αισθητικής, όπως μας τα παρουσίασαν και στις μέχρι τώρα κυκλοφορίες τους οι Air.

Από την εμφάνιση του και μόνο στο εξώφυλλο του δίσκου ο Tellier δείχνει να κατέχει τους όρους του παιχνιδιού (και μην τον βλέπετε έτσι, είναι μόλις 25 χρονών). Περνώντας μάλιστα και στα ενδότερα του δίσκου η παράδοση των αισθήσεων μας στην μουσική του είναι καθολική. Το ορχηστρικό παραλήρημα που ακολουθεί άλλοτε παραπέμπει στους πρώιμους Pink Floyd (των More/Ummagumma) άλλοτε στο art rock του Robert Wyatt και άλλοτε σε παλιά sci-fi τηλεοπτική σειρά (Oh malheur chez O'Malley) ή σε γαλλικό soyndtrack ταινίας του Pierre Richard (fin chien).

Οι ενορχηστρώσεις είναι λιτές αλλά και περιπετειώδεις συνάμα (δεν λείπουν οι ελεγχόμενες εξάρσεις τύπου Air). Ξεκινούν με ένα πιάνο ή μια ακουστική κιθάρα αλλά στην πορεία αρκεί μια απλή πινελιά, όπως το σφύριγμα στο Une Vie de Papa, ή μια τρομπέτα, ένα moog και ένα γύρισμα του μπάσου για να στοιχειώσει ολόκληρο το κομμάτι.

Πριν φτάσει στην κυκλοφορία αυτού του καταπληκτικού νέο-ψυχεδελικού πονήματος ο Tellier, είχε δώσει το δισκογραφικό παρόν μόνο μια φορά, στη συλλογή Source Material, της Source με το Fantino που υπάρχει και εδώ. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το mixing του δίσκου έχει αναλάβει ο Quentin Dupieux (aka Mr Oizo), o οποίος ανακατεύεται με κάτι αρκετά διαφορετικό από το techno standards του.

«Ακούστε αυτό τον δίσκο μόνοι κάτω από το φως ενός κεριού» μας προτρέπει ο κύριος Tellier και έχει απόλυτο δίκιο. Η μουσική του λειτουργεί σαν το καλλίτερο καταπραϋντικό, την ωραιότερη παρέα μιας κρύας νύχτας, το καλλίτερο soundtrack των μοναχικών στιγμών.

Μετά από αυτό το θεσπέσιο ξεκίνημα για να δούμε τι άλλο θα μας επιφυλάσσει η Record Makers στο μέλλον…

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured