Τι γίνεται όταν τρεις απίστευτα έμπειροι πειραματιστές μουσικοί από διαφορετική μουσική παράδοση ο καθένας βρεθούν για τέσσερις μέρες του Σεπτεμβρίου σε ένα studio της Θεσσαλονίκης, χωρίς προσχέδια, χωρίς προσυζητημένες ιδέες αλλά μόνο με τα αγαπημένα μουσικά τους όργανα, και το ένστικτό τους; Δημιουργείται το "Our Trip So Far", και για τους φίλους της έλλειψης φορμαλισμού και συμβατικών συνθέσεων δεν μπορεί παρά να ηχεί ως Θεία μελωδία.

To “Our Trip So Far” είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών σπουδαίων μουσικών του καιρού μας, δεξιοτέχνες και αριστουργηματικοί, ο καθένας στον χώρο του, και με κοινή συνιστώσα την ύψιστη εκφραστική τους δύναμη, που ας μου επιτραπεί, ξεπερνάει την καθημερινότητα των όποιων άλλων μουσικών γινόμαστε δέκτες από τις κοινότυπες και μαζικές εκπομπές.

Ο Έλληνας Φλώρος Φλωρίδης είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς της χώρας μας, και ίσως ένα από τα τελευταία ελεύθερα μουσικά πνεύματα που τριγυρνούν αναμεσά μας διαπερνώντας γεωγραφικά και πολιτισμικά σύνορα. Από την free jazz στους Χειμερινούς Κολυμβητές και από την παραδοσιακά χάλκινα πνευστά της Μπάντας της Φλώρινας στην δημιουργική σύμπραξή του στο “Our Trip So far”. Φλάουτο, άλτο και σοπράνο σαξόφωνο, κλαρινέτο και μπάσο κλαρινέτο παράγουν μελωδίες, αυτοσχεδιασμούς και ηχοχρώματα στα χέρια και στα υγιέστατα πνευμόνια του Φλωρίδη.

Ο Nicky Sκopelitis, Νεουορκέζος με προφανέστατες ρίζες, βετεράνος της underground σκηνής του Μεγάλου Μήλου και με γνώση του κινδύνου που περιέχει ο κάθε τι φορμαλισμός, περπατάει με περίσση άνεση με τις ηλεκτρικές του κιθάρες ανάμεσα στους rock δρόμους, στις blues διαδρομές, και στα free jazz δυσκολοδιάβατα μονοπάτια.

O Τούρκος περκασιονίστας Okay Temiz ξεπερνάει κάθε όριο με τους ήχους που παράγει με τα κρουστά του και ένα ιδιόρυθμο όργανο που ονομάζει ηλεκτρονική πυραμίδα, βγάζοντας από κάθε τι στεγανό, τον έτσι κι αλλιώς φευγάτο και ταξιδιάρικο, άρυθμο πολλές φορές, ρυθμό των 10 αυτοσχεδιαστικών συνθέσεων. Ο Okay Temiz περνάει από τα λαικά, παραδοσιακά, πανηγύρια, στις free jazz αναζητήσεις, στέκοντας ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς, αλλά με τόσα κοινά στοιχεία, πολιτισμούς.

Τρείς μουσικοί, αμέτρητοι κόσμοι, αναρίθμητές αναζητήσεις σε ένα ταξίδι ήχων, για όσους θεωρούν ότι η σύγχρονη μουσική δεν είναι μόνο αυτά που ακούτε στο αυτοκίνητο από τον όποιο ραδιοφωνικό σταθμό των FM. Αν ζούσε βέβαια ο αλησμόνητος Jazz FM η προηγούμενη πρόταση δεν θα είχε κανένα νόημα.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured