Τις περισσότερες φορές όταν αναπτύσσεται μια σκηνή τοπικού χαρακτήρα (ας πούμε του Μπρίστολ) προσπαθούμε συνειδητά ή μη να εξηγήσουμε τις μουσικές ιδιομορφίες της εξετάζοντας τον χαρακτήρα της περιοχής. Αυτό δεν μπορεί παρά να έχει μια αρκετή δόση αλήθειας, μιας και το περιβάλλον είναι αυτό που δίνει τα περισσότερα ερεθίσματα. 

Το Μόντρεαλ, η πόλη που στεγάζει την παρέα της Constellation είναι ίσως η πιο 'ευρωπαϊκού' χαρακτήρα πόλη της βορείου Αμερικής, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό της μια ήρεμη και γαλήνια ατμόσφαιρα. Απομακρυσμένη από την αμερικανοποίηση των περισσότερων καναδικών πόλεων (ίσως εξαιτίας του γαλλόφωνου πληθυσμού της), διατηρεί μια πιο εκλεπτυσμένη γενικά αισθητική. 

Η αίσθηση που μου είχε δώσει το Μόντρεαλ σε μια επίσκεψή μου είναι ότι η ζωή κυλά αβίαστα, κάτω από ένα πέπλο χιονιού που καλύπτει τα πάντα στους ατελείωτους χειμώνες. Ο θόρυβος που χαρακτηρίζει τις μεγαλουπόλεις, ανύπαρκτος, ενώ πρέπει να αφουγκραστείς καλά για να νιώσεις την ανθρώπινη βοή. Παρόλα αυτά κάτι σε κάνει να πιστεύεις ότι στο βάθος η καρδιά των κατοίκων χτυπά δυνατά, όπως ακριβώς συμβαίνει στις κιθαριστικά κρεσέντο της μουσικής των Godspeed.

Αναμενόμενο δεν είναι συγκροτήματα όπως οι Godspeed You Black Emperor!, και τα υπόλοιπα της Constellation, να έχουν βγει από ένα τέτοιο περιβάλλον; Οι συνθέσεις τους ακολουθούν τους ρυθμούς της πόλης και αναπτύσσονται αβίαστα, σχεδόν νωχελικά σε αρχικά γαλήνιες ενορχηστρώσεις που όμως, από τη στιγμή που σε καθηλώνουν και σε υποτάσσουν, οδηγούνται σε διαδοχικές εκρήξεις και κορυφώσεις, σαν ένα γλίστρημα στον πάγο, σαν μια βουτιά από μια γέφυρα στα κρύα νερά του Saint Laurent. 

Ο ήχος τους πολυεπίπεδος, μια ορχηστρική πανδαισία στην οποίες οι ροκ φόρμες αναμειγνύονται με τις κλασσικές όπως και ο θόρυβος με τη μελωδία. Τα μηνύματα τους έντονα πολιτικοποιημένα -μια προσπάθεια να ταρακουνήσουν την στασιμότητα των σύγχρονων κοινωνιών, όπως ακριβώς η μουσική τους αναταράσσει τα στάσιμα νερά της σύγχρονης rock σκηνής.

To Lift Your Skinny Fists παρόλη τη διάρκεια του (σχεδόν 90 λεπτά) σε κρατά προσηλωμένο μέχρι την τελευταία του νότα. Κατά την ακρόαση του δίσκου αισθάνεσαι ότι ζεις μαζί του, γεύεσαι τον κάθε ήχο, νιώθεις την κάθε μουσική στροφή μέσα στις φλέβες σου και το μυαλό σου να χάνεται στις παράξενες διαδρομές του. Ακόμα και το ότι το Lift Your Skinny Fists θα βρεθεί στην κορυφή της λίστας πολλών για την φετινή χρονιά (μαζί και της δικής μου) δεν δείχνει αρκετό για να αποδώσει την όλη αξία του.

Δε συμφωνείς; Γράψε το δικό σου review!
Copyright (C) 1996-2000 - Avopolis. All Rights

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured