Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο James Cargill, μπασίστας των Broadcast, αποπήρε τους δημοσιογράφους που τους συγκρίνουν με groups όπως οι Stereolab, οι Portishead ή ακόμα οι Saint Etienne, λέγοντας οτι αυτός είναι ένας πολύ εύκολος και απλουστευμένος τρόπος να περιγράψεις τη μουσική τους.

Δεν έχουμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε μαζί τους, τη στιγμή μάλιστα που και οι ίδιοι τιτλοφορόυν τον δίσκο τους με ένα τόσο ευφάνταστο τρόπο ('The noise made by people'), μια και η μουσική δεν είναι παρά μια μορφή θορύβου, ένα συνοθύλευμα ήχων εμπλουτισμένων με αναγνωρίσιμα και μη συναισθήματα.

Στην περίπτωση μάλιστα των Broadcast o θόρυβος δεν προέρχεται απο τις μηχανές (όπως θα ήθελε ο Aphex Twin) ή από τη φύση (όπως θα επέλεγε ο Sun Ra) αλλά από τους ίδιους τους ανθρώπους. Να που όμως υπάρχουν και φορές που αυτή η σύμπτυξη των 'ανθρώπινων' ήχων σε βοηθά να δραπετεύεις απο την πραγματικότητα, αφού κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο δίσκο των Broadcast.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή. Οι Broadcast μας εισήγαγαν στις μελωδικές και ευαίσθητες συγχορδίες τους με δύο θαυμάσια EP τα οποία εμπεριέχονται και στην πρώτη κυκλοφοριά τους, στην Warp, που τιτλοφορείται 'Work and non work'. Μετά απο διετή πλήρη απουσία και πλήρη αποστασιοποίηση απο τα media (που σε στιγμές μάλιστα γινόταν ανησυχητική) επιστρέφουν ακριβώς εκεί που μας είχαν αφήσει. Στις ονειρικές ποπ συνθέσεις, δηλαδή, εμπλουτισμένες με κινηματογραφικούς ήχους από τα 60ς, αναλογικά synthesizers και καθοδηγούμενες απο την ονειρική φωνή της Trish Keenan.

Εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την ελευθερία που τους παρήχε η Warp και δούλεψαν τόσο πολύ στην παραγωγή του ήχου που άγγιξαν τα όρια του περφεξιονισμού. Μια τέτοια αίσθηση δίνουν και στις συναυλίες τους άλλωστε, μια προσπάθεια να τιθασέψουν πειραματικά και δύστροπα στοιχεία σε μελωδικές ποπ φόρμες. Και αν για ζωντανή εμφάνιση κάτι τέτοιο φαίνεται λίγο αδόκιμο, στην περίπτωση του studio έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Τη στιγμή που οι Stereolab επιλέγουν να ακολουθήσουν avant garde μονωπάτια, ενώ οι Air αναλαμβάνουν την ηχητική επένδυση κινηματογραφικών εικόνων, οι Broadcast συγκεντρώνοντας τα στοιχεία των προυγουμένων παραμένουν στη σύνθεση ποπ τραγουδιών, κάνοντάς το όμως με τον πιο μαγευτικό τρόπο που θα μπορούσαμε να περιμένουμε.

n8.gif (598 bytes)

Δε συμφωνείς; Γράψε το δικό σου review!
Copyright (C) 1996-2000 - Avopolis. All Rights

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured