To "Scenes from a memory" είναι η νέα , πολυαναμενόμενη δουλειά των κορυφαίων progsters και ιδιαίτερα φημισμένων στη χώρα μας Dream Theater.

Από τον τίτλο του κιόλας, το συγκεκριμένο CD μεταφέρει πίσω στα χρόνια τον ακροατή, τότε που οι ανερχόμενοι Dream Theater κυκλοφορούσαν το "Images and words", ένα δίσκο που έμελλε να αφήσει εποχή. Σήμερα, 7 χρόνια μετά, με 2 studio albums, ένα EP και ένα live, να έχουν μεσολαβήσει, το συγκρότημα δείχνει γιατί αποτελούν δικαίως ένα απο τα κορυφαία heavy metal groups.

Το "Scenes from a memory" διαφέρει παρασάγγας από το προηγούμενο "Falling into infinity". Το τελευταίο ήταν μεν μία αξιολογότατη μουσική πρόταση, ξέφευγε όμως πολύ από το ύφος στο οποίο μας είχαν συνηθήσει οι Theater. Από τις πρώτες όμως νότες του, το "Scenes..." σπεύδει να κλείσει όλα τα στόματα -ή μάλλον, να τα κάνει να χάσκουν ορθάνοιχτα από το σοκ- που είχαν σπεύσει να κατηγορήσουν την μπάντα μετά την κυκλοφορία του "Falling into infinity".

Να πάρουμε όμως από την αρχή τα πράγματα. Πρώτ'απ'όλα, ίσως είναι γνωστό στους περισσότερους από εσάς πως ο Derek Sherinian αποτελεί πλέον παρελθόν για το συγκρότημα. Τη θέση του πήρε πίσω από τα keyboards ο Jordan Rudess, ένα από τα 4 μέλη του project "Liquid Tension".

Από εκεί και πέρα , το μουσικό ύφος του "Scenes..." διαφέρει ριζίκά από το αντίστοιχο του "Falling into infinity". Heavy riffs, πανέμορφες μελωδίες, progressive όργια, αχνή παρουσία γυναικείων φωνητικών αλλά και charleston περάσματα συνθέτουν μία άψογη δουλειά που μόνο οι Dream Theater θα μπορούσαν να μας προσφέρουν. Κομμάτια με απαλό ύφος, κάποια άλλα περισσότερο σκληρά αλλά και progressive ελεγείες στο μοναδικό στυλ του συγκροτήματος κάνουν εδώ την παρουσία τους, ικανοποιώντας και τον τελευταίο οπαδό αυτού του μεγάλου συγκροτήματος.

Ψήγματα του "Metropolis : part I" δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν (λαμβάνοντας ως δεδομένο τον τίτλο του CD) , όντας άρτια δεμένα με τα υπόλοιπα μουσικά θέματα.

Στιχουργικά, το "Scenes..." έχει ως κύριο θέμα του τη μετενσάρκωση, και ασχολείται με τις προσπάθειες ενός ανθρώπου να ανακαλύψει λεπτομέρειες της προηγούμενης ζωής του. Πρόκειται λοιπόν για ένα concept album, κάτι που κάνουν για πρώτη φορά οι Theater στην καριέρα τους.

Το "Scenes from a memory" θα χαροποιήσει όλους τους οπαδούς του συγκροτήματος, και σίγουρα θα αποτελεί στο μέλλον σημείο αναφοράς του progressive metal μαζί με το "Ιmages and words". Συγχρόνως δίνει ένα καλό μάθημα στους επικριτές των δημιουργών του, δείχνοντας ποιοι ηγούνται στο χώρο λίγο πριν την αυγή του 21ου αιώνα.

10/10

ΥΓ. Δεν πιστεύω να αντιτίθεται κανένας στην ομοιότητα του εξωφύλλου του "Scenes..." με αυτό του "Still life" των Fates Warning... Ίσως βέβαια δεν έχει φύγει η επίδραση της πρόσφατης συναυλίας από πάνω μου ακόμη... "My opinion is just a point of view..."

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured