Το "The Murky World Of Barry Adamson" αποτελεί μια αντιπροσωπευτική συλλογή της solo καριέρας του ανθρώπου που αρχικά έγινε γνωστός από τους Magazine, τους Birthday Party και τους Bad Seeds. Με τους τελευταίους ηχογράφησε τρία album πριν αποφασίσει να αποχωρήσει για να κυκλοφορήσει μερικές από τις πιο ανοικτόμυαλες ιδέες του.

Αφοσιωμένος φοιτητής της film noir σχολής, ο Adamson στη solo πορεία του συνήθιζε να αναπτύσσει spy-fi soundtracks για ταινίες που δεν υπήρξαν ποτέ. Από το background των συγκροτημάτων στα οποία συμμετείχε ως μπασίστας, βγήκε μπροστά για να αποδείξει πόσο καλός συνθέτης και ενορχηστρωτής είναι, σε δουλειές ορχηστρικές και σχετικά αντισυμβατικές (εκτός ίσως της τελευταίας "As Above, So Below").

H μουσική του βασίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος σε samplers προκειμένου να επιτύχει πολλά διαφορετικά συναισθήματα, αλλά και για να δέσει τα επιμέρους κομμάτια του κάθε δισκογραφικού του πάζλ.

Ο Barry Adamson πάνω απ' όλα γνωρίζει τα όρια των μουσικών ειδών, αλλά και τι μπορεί να αρπάξει από αυτά προκειμένου το έργο του να θεωρηθεί νεωτεριστικό. Beatniky jazz αλλά και surf-rock είναι μερικά από τα είδη στα οποία εισέρχεται προκειμένου να διαμορφώσει τον ιδιαίτερο ήχο του, αλλά κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να καθορίσει από που ξεκινούν και που σταματούν τα μουσικά ενδιαφέροντά του. Jazz, industrial, ορχηστρική μουσική, hip hop, r&b, dance, πείραμα; Δύσκολο να τον κατατάξει κανείς κάπου ελαφρά τη καρδία. Αλλωστε προβλέψιμες καταστάσεις δεν υπάρχουν, ούτε στο ίδιο album, ούτε στο ίδιο κομμάτι.

Κοινά σημεία όμως υπάρχουν. Και δεν εννοώ μόνο την κλισαρισμένη "κινηματογραφική ροή" που αναφέρουν όλα τα έντυπα, και που πράγματι βοηθά τον ακροατή να διαμορφώσει τις δικές του, προσωπικές εικόνες. Οι πανέμορφοι τίτλοι (Negro Inside Me, Oedipus Schmoedipus και πάει λέγοντας), ο μοναδικός συνδυασμός της υποχθόνιας και σκοτεινής ατμόσφαιρας με τη δύναμη και την οργή, αλλά και οι πλοκές (εμμονές) ανάμεσα σε άγγελους και δαίμονες, αποτελούν σήματα κατατεθέντα της μουσικής του Barry. Αν δεν έχετε μυηθεί ακόμα, το "The Murky World Of Barry Adamson" είναι μια καλή ευκαιρία.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured