Ενώ το "Perfect From Now On", το ντεμπούτο τους σε μεγάλη εταιρία (και τρίτο τους συνολικά), ήταν αρκετά δύσκολο και απαιτούσε προσοχή και επανειλλημένες ακροάσεις, το "Keep It Like a Secret" είναι σαφώς πιο άμεσο και πιο δυνατό. Το πρώτο ήταν γεμάτο ονειρικά, ψυχεδελικά τοπία, διανθισμένα με mellotron και cello ώστε να απογειώσουν τα επικά κιθαριστικά κόλπα του Martsch.

Οχι ότι στο "Keep It Like A Secret" αλλάξανε πολλά. Απλά τώρα έγινε η κίνηση μάτ: O leader και κιθαρίστας Martsch, παραβιάζοντας την τακτική του υπετροφικού εγωισμού που τον χαρακτήριζε, προσέλαβε full time πλέον στην μπάντα τον drummer Scott Plouf και τον μπασίστα Brett Nelson, δίνοντας ένα πιο συλλογικό χαρακτήρα στο project των Built To Spill, σε σχέση με τις προηγούμενές τους προσπάθειες.

Πλέον έχουμε να κάνουμε με ένα ομαδικό τζαμάρισμα της (μετά) Sonic Youth εποχής, με τον Scott και τον Brett να αγωνίζονται, αλλά να τα καταφέρνουν να ισορροπήσουν στις άναρχες συνθετικές δομές του Martsch. Οι ενορχηστρώσεις εξακολουθούν να διαθέτουν χώρο και να εξελίσσονται σε μουσικά πολυεπίπεδα με συχνές και απότομες αλλαγές θεμάτων και ρυθμών, και αν ανακάλυπταν και μεθόδους δραστικής εξοικονόμησης χώρου εκεί που χρειάζεται όλα θα ήταν καλύτερα. Βέβαια όπως είπαμε και στην εισαγωγή, το ηχητικό έδαφος έχει πλέον εξομαλυνθεί αρκετά, ώστε να φαντάζει (και να είναι) περισσότερο βατό.

Στις σκληροτράχηλες εναλλακτικές συνθέσεις τους, διακρίνει κανείς στοιχεία παραγωγών της 4AD, κλασικές rock και Stones δομές και Neil Young ασκήσεις. Οι Built To Spill όμως κινούνται κυρίως σε (όμορφα) εξπρεσσιονιστικά εναλλακτικά rock επίπεδα, τα οποία εξακολουθούν να είναι απαγορευτικά για το μέσο αυτί...

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured