Δίσκοι σαν κι αυτόν που έχω τώρα στα χέρια μου δεν θα φτουρούσαν αν δεν είχαν καλή παραγωγή και αντίστοιχα καλή μίξη. Εδώ όμως τα πράγματα είναι σωστά αφού είναι σε καλά χέρια το σύνολο. Προσωπικά ακόμα και metal θα άκουγα αν έγραφε πάνω το όνομα του Coti. Αναφορικά με τον δίσκο και το σουλούπωμα του να πω πως όλο αυτό το βαθύ μυσταγωγικό και σοβαρό ρε παιδάκι μου δεν θα έστεκε αν δεν ήταν σε απόδοση και πιο βαρύ. Και αν σε μπέρδεψα δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις το Ριζικό Φαντασιακό που πήρε το όνομα του από τον Κορνήλιο Καστοριάδη που από το πρώτο κιόλας πρώτο κομμάτι ("Δυτικός Άνεμος") μας συστήνεται μεγαλοπρεπώς ένας από τους πιο ενδιαφέροντες δίσκους που θα ακούσουμε πραγματικά φέτος. Και λέω πραγματικά γιατί στο σύνολο του όσο και απασχολημένος να είσαι ενώ παίζει, θα σε κρατήσει μέσα του. Πομπώδης, μεγαλοπρεπής, στιβαρός ήχος.

Οι Coti K, Γιάγκος Χαιρέτης και Πάνος "Τσίκο" Κατσικιώτης χάθηκαν ώρες στον μουσικό τους αυτοσχεδιασμό μέχρι να καταλήξουν σε αυτά τα πλούσια σε elements και σοφία δέκα κομμάτια που απαρτίζουν την νέα κυκλοφορία της υπερδραστήριας Same Difference Music από την Πάτρα. Διαφορετικά μουσικά υπόβαθρα και μπλεγμένες επιρροές θα μπουν σε ροή για να συγκεντρωθεί ένα άλμπουμ που είναι πέρα από τις κλασσικες folk φόρμες. Η ηχογράφηση έγινε σε 2 ημέρες, τον Σεπτέμβριο του 2019 στα Ανώγεια της Κρήτης και αυτό από μόνο του μαρτυρά πολλή από την μαγεία που μοιράζονται οι μουσικοί στο εν λόγω πρότζεκτ και που βγαίνει αβίαστα στα ηχεία μας. Από την μια νιώθω πως ακούω παραδοσιακή κρητική μουσική και από την άλλη post rock. Το τελευταίο διάστημα πολλές κυκλοφορίες φλέρταραν με αυτό το συνονθύλευμα ήχων αλλά η αυθεντικότητα του Ριζικό Φαντασιακό δεν καλύπτεται από κανένα άλλο δίσκο στο ίδιο ύφος. Για κάποιο μαγικό λόγο όλη η μυσταγωγική αλλά και κινηματογραφική του αύρα δείχνει γνήσια και έτσι κερδίζει επάξια την θέση στις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς.

Από την "Πιθανή Εξήγηση" και το "Σπήλαιο" βγαίνεις ολοκληρωτικά μουδιασμένος και έτοιμος για να πέσεις μαλακά στον "Στροβιλισμός" που κορυφώνουν όλα σε καλά τακτοποιημένα μοτίβα δίνοντας ένα πακέτο πλουσίων και παράλληλα δυνατών συναισθημάτων. Άλλη μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή είναι το "Εύρημα 14" αλλά και ο γιγάντιος "Μονόλιθος" που δείχνει εύκολα την δεξιοτεχνία των μουσικών στην ηχογράφηση. Γιάγκος Χαιρέτης-κρητικό λαούτο, μαντολίνο, λύρα, Coti K.-τενόρο λαουτοκίθαρο, Π.Κατσικιώτης Τσίκο-κρουστά, ενώ την παραγωγή την υπογράφει ο Coti K. Το βινύλιο κυκλοφορεί σε gatefold περιορισμένη και καλά φροντισμένη έκδοση από την Same Difference. Σίγουρα στα καλύτερα της χρονιάς.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured