Ένα παλιό μπαλωμένο αυτοκίνητο διασχίζει μια αλληλουχία τοπίων σπαρμένων με έρημα τσιμεντένια τούνελ, πύργους της ΔΕΗ σε χέρσα χωράφια, αδέσποτα σκυλιά που κόβουν βόλτες σε έρημο φόντο. Το καντράν του ραδιοφώνου δείχνει τη συχνότητα Ανδρομέδα Fm. Μέσα τρία παιδιά ετών αιωνίως τριάντα οδηγούν με τα χέρια ανοιχτά. Το αυτοκίνητο απογειώνεται και διασχίζει έναν έναστρο ελληνικό ουρανό, περνάει πάνω από νησιά στην εκπνοή του καλοκαιριού, επαρχιακές πόλεις παγωμένες στον χρόνο και αστικές μπερδεμένες γειτονιές για να προσγειωθεί σε μια ταράτσα της Αθήνας. Από τα ηχεία παίζουν πάντα synths και μια γνωστή, γυναικεία φωνή τραγουδάει εικόνες βγαλμένες από τα πιο καθημερινά μας συναισθήματα, από τις πιο ρεαλιστικές και τις πιο σουρεαλιστικές στιγμές μας.

Κάτι τέτοιους κύκλους διαγράφει η φαντασία μου όσο το Ανδρομέδα FM, το νέο album των Echo Tides, δηλαδή των Γιάννη Αναγνωστόπουλου, Γιώργου Λυγουριώτη, Καλλιόπης Μητροπούλου και Παναγιώτη Πανταζή (Pan Pan),  γράφει τους δικούς του στα εικονικά πικάπ του streaming. Εννιά τραγούδια που ράβουν μια αόρατη κορδέλα από τη γενιά μας για τη γενιά μας, μια γενιά  με τη γεύση της βενζίνης στο στόμα που ονειρεύεται μαγικά τραίνα και ταξίδια, φωτογραφίζει μοναχικούς φάρους, ξημερώνεται στον Αρχάγγελο και φοράει παπούτσια ιδανικά για περπάτημα αλλά και για χορό.

Αυτή ακριβώς είναι η εικονοπλαστική αμεσότητα είναι η ακαταμάχητη δύναμη του Ανδρομέδα FM, μια δύναμη που (εξ)υπηρετείται ιδανικά με τη στροφή της μπάντας στον ελληνικό στίχο. To κεφάλαιο ποπ κουλτούρας που έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια ο Pan Pan με τα τελευταία επεισόδια της Φαντασμαγορίας του δίνει ένα φυσικό και όμορφο lead-in στο νέο κεφάλαιο των Echo Tides με τον ίδιο να υπογράφει  την παραγωγή του δίσκου μαζί με τον Νίκο Τριανταφύλλου και τους στίχους τους οποίους  τραγουδάει η Καλλιόπη Μητροπούλου (με τη συνδρομή των φωνητικών της Nefeli Walking Undercover σε κρίσιμα σημεία)  με αυτόν τον χαρακτηριστικό τρόπο που έχει να δημιουργεί ένα σύμπαν ολόκληρο μόνο με τη φωνή της.

Πικρόγλυκα λυρικό και αυθόρμητα ρομαντικό, εσωτερικό αλλά και με εξαιρετική επικοινωνιακή δύναμη το Ανδρομέδα FM είναι η πιο ολοκληρωμένη πρόταση που καταθέτει μια καθόλα αξιόλογη μπάντα που φαίνεται να βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της.  Τα lead singles «Τούνελ» και «Αόρατη Κορδέλα» σε ένα ελκυστικό αισθητικό πακέτο με τα βιντεοκλίπ τους (σκηνοθετημένα από τους Γιώργο Γούση και Δημήτρη Τσακαλέα/Λήδα Βαρτζιώτη αντίστοιχα) δίνουν τον τόνο του album συνοψίζοντας όλες τις μικρές εκπλήξεις που σε περιμένουν στα ενδότερα στην εθιστική, σκοτεινή «Βενζίνη», στον «Αρχάγγελο» που θα μπορούσε να λάμψει σε οποιοδήποτε διαμαντάκι του νέου, δυναμικού, εγχώριου κινηματογράφου, στο «Μαγικό Τραίνο» με τις πολυφωνίες και τις αισθητικές και ρυθμικές αλληλουχίες του.

Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη είναι η αβίαστη δυνατότητα των Echo Tides για hit making σε ροή χωρίς  να κουράζουν. Και δεν κουράζουν γιατί όλο το παιχνίδι του δίσκου παίζεται και κερδίζεται  στη ρουλέτα των αναφορών της καθημερινότητας που ζουν οι παραγωγικές ηλικίες της εναλλακτικής ποπ κουλτούρας στην Ελλάδα τα τελευταία δεκαπέντε περίπου χρόνια με αποκορύφωμα την αποκαλυπτική πανδημική εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος μας. Στα 9 αυτά τραγούδια όλοι θα βρούμε κάτι δικό μας και θα βυθιστούμε μέσα του: κάποιο καλοκαίρι στην Ανάφη, κάποια Κυριακή στις παρυφές της πόλης σε κενό αέρα και χρόνου, τη λαχτάρα του χορού στα διαλείμματα της κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα σκοτάδια της πολιτικής και της κοινωνικής επικαιρότητας και το φως που πάντα ευχόμαστε  περιμένει στην άκρη του τούνελ, το φως κάτω από το οποίο προσδοκούμε να ζήσουμε τα πάντα. 

Βρείτε ένα αυτοκίνητο, βάλτε βενζίνη και συντονιστείτε στον Ανδρομέδα FM. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν τα τραγούδια. 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured