Αν αφαιρέσουμε από την τεράστια κατηγορία της ambient εκείνη που θα αποκαλούσαμε «χαρούμενη», εννοώντας αυτή με την άπλετη ελπίδα, την ατελείωτη λιακάδα και τα ρέστα, μας μένει η πιο συνήθης μορφή της και η επικρατέστερη κατ εμέ, η πιο «εμπορική» βασικά. Μιλάμε σαφώς για αυτή με τα δυστοπικά στοιχεία, αυτή που μιλάει για άλλες διαστάσεις, κυρίως δύσκολες. Αυτή, τέλος, που μπορεί να μεταφέρει τον ακροατή, τα συναισθήματα και τις σκέψεις του μακριά από κάθε πιθανό comfort zone.

Ο Ehohroma γράφει μουσική για τους ατελείωτους δρόμους και πόρτες στον χρόνο που μπορούν να κατευθύνουν τις αισθήσεις μακριά από το σώμα. Αισθητικά νιώθω πολύ οικεία και αυτό γιατί το σύνολο των πέντε κομματιών του δίσκου έχει 90s προσέγγιση. Ακουμπαει σαν να λέμε σε όλες αυτές τις μαγικές και άκρως ηλεκτρονικές φόρμες παραγωγών που έγραφαν για την Apollo Records αλλά και πιο σύγχρονους που ο ήχος τους φλερτάρει με το χαοτικό της Ambient χωρίς όμως μεγάλο βαθμό δυσκολίας αφού εδώ το πράγμα είναι πιο pop με έναν τρόπο . Η διαφορά εδώ είναι ότι ο μουσικός έχει σχέδιο, ξέρει που βαδίζει. Η μουσική έχει μονοπάτια, νότες σε μοτίβα και χτίζεται λεπτό στο λεπτό, κάτι που καταλαβαίνεις από το πρώτο κιόλας track, το "Diaspora" που κορυφώνει χωρίς να κουράζει το μυαλό. Συνεπώς δεν μιλάμε για drones ή απλά synths music στο πουθενά. Κάτι άλλο που επίσης πρέπει να επισημανθεί είναι ο ρυθμός που πετυχαίνεται από τις steady μπότες που χωρίς να είναι μπροστά σε κάποια σημεία κάνουν lead μέχρι το επόμενο δυνατό σημείο με μελωδίες (βλέπε το τελευταίο του δίσκου, το μακροσκελές έπος "Demolition").

Ο Θεσσαλονικιός Ehohroma κατά κόσμον Στέλιος Κουλίνας, ντεμπουτάρει δυνατά στην άκρως ενδιαφέρουσα Same Difference Music αυτή την άνοιξη, δίνοντας έναν άλλο αέρα στην ατμόσφαιρα. Προσωπικά μιλώντας, απόλαυσα στο έπακρο το ''Diaspora'' μένοντας στο βασικό νόημα και τις ευθείες γραμμές που προσφέρει σε κάθε ασφαλή ακρόαση. Ηλεκτρονική μουσική από την Ελλάδα του 2023 που αξίζει να μπεί σε κάθε δισκοθήκη. Καλά προσεγμένη βινυλιακή έκδοση από την Same Difference Music της Πάτρας.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured