search

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

14 χρόνια μετά, επιστρέφουν με ένα στιβαρό άλμπουμ αφιερωμένο στην 7η κάρτα της μεγάλης Αρκάνα του Ταρώ, ακολουθώντας occult μονοπάτια με έντονο το άρωμα του σκανδιναβικού black metal...

Label | Satanath Records
Κυκλοφορία | 6/2019
Βαθμολογία | 7

Λατρεύω τα μεγαλεπήβολα σχέδια, που διαπνέονται από πείσμα και ξεχειλίζουν από άγνοια (ή απόρριψη) κινδύνου, εναντίωση στη ροή του χρόνου και ανορθολογική βούληση: παραπέμπουν σε ηρωικές μορφές της μυθολογίας και δημιουργούν με τον τρόπο τους θύλακες θρύλου εντός του κόσμου

Στη μουσική, μια τέτοια περίπτωση είναι η ιδέα ενός έργου που να εκτείνεται σε κλίμακα δισκογραφίας. Και στην περίπτωση των Αθηναίων Order Οf Τhe Ebon Hand το υπονοούμενο πλάνο είναι αρκούντως μεγαλεπήβολο: ένα άλμπουμ για κάθε μία από τις 22 κάρτες της μεγάλης Αρκάνα του Ταρώ. Η αρχή έγινε το 2005 με τον 2ο δίσκο της μπάντας XV: The Devil. Φέτος, 14 χρόνια μετά, κυκλοφορεί το δεύτερο μέρος του έργου (το συγκρότημα έχει έφεση στους παγετώνιους ρυθμούς δραστηριότητας, κάτι που κάνει ακόμη πιο ικανοποιητικά παράλογο το όλο εγχείρημα), το οποίο καταπιάνεται με την έβδομη κάρτα της υψηλής Αρκάνα, το Άρμα. 

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε με το κλασικό line-up (Merkaal, Lethe, Phlaigon), παρότι έκτοτε υπήρξαν αλλαγές στα μέλη: ο Deimos έχει πλέον αναλάβει τα ντραμς, η Kalma τα πλήκτρα και ο Baron Bonisagus το μπάσο. Στο “Chariot”, τέλος, συμμετέχει και ο Σάκης Τόλης των Rotting Christ, ενώ κάνει δεύτερα φωνητικά και στο “Sabnock”.

Οι Order Οf Τhe Ebon Hand ήταν πάντα ένα-δυο κλικ πιο κοντά στον σκανδιναβικό black metal ήχο από ότι στον καθαρά ελληνικό. Αυτό δεν έχει αλλάξει ούτε εδώ, όπου τόσο η Νορβηγία, όσο και η Σουηδία δίνουν βροντερά το παρών. Το “Μόρες”, για παράδειγμα, κινείται στον κλινικό intelligent ήχο των Mayhem εποχής “Wolf’s Lair Abyss”/“Grand Declaration Of War”, με χαρακτηριστικές απολήξεις ακριβείας στις κιθάρες. Σουηδικό από την άλλη είναι το φάντασμα της επικής μελαγχολίας των Dawn που πλανάται στα μελωδικά, σιδηροδρομικά θέματα της κιθάρας. Οι μακρόσυρτες μελωδίες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο –κατά τις διδαχές της προπερασμένης δεκαετίας– και τα ελάχιστα σημεία όπου αυτό δεν συμβαίνει (όπως στο εισαγωγικό “Dreadnaught”), υπολείπονται φανερά των άλλων. Τα δε πλήκτρα θυμίζουν αντίστοιχα εκείνα των Necromantia και χρησιμεύουν πρωταρχικά για να σηματοδοτήσουν τα μεταβατικά σημεία, εν είδει αυλαίας.

Η στιχουργική θεματική ανελίσσεται σε occult, fantasy και μυθολογικά μονοπάτια, θυμίζοντας αθώες εποχές των late 1990s. Το επικό συναίσθημα είναι λοιπόν διάχυτο στο Chariot, όπως αρμόζει στην περιπετειώδη, ορμητική όψη της κάρτας. Η κορύφωση έρχεται με τον καταπληκτικό “Αίαντα”, έκτο τραγούδι του δίσκου. Το κομμάτι αυτό εφάπτεται ιδανικά με την αύρα του τραγικού μύθου του συγκεκριμένου ήρωα, είναι τσιτωμένο και σπαρακτικό, ενώ διατρέχεται από έναν απόκοσμο αέρα, που χρωστάει τόσο στο Vemod DNA του, όσο και στα καθαρά (ως επί το πλείστον) φωνητικά.

Το άρμα ως κάρτα Ταρώ εμπεριέχει ένα στρώμα συμβολισμών και διπόλων, με κεντρικούς άξονες την αποφασιστικότητα και την ισορροπία. Όσο για την οπτική του απεικόνιση, το άρμα είναι άλλες φορές ακίνητο και άλλες φορές ορμητικά κινούμενο. Στον τρίτο τους δίσκο οι Order Οf Τhe Ebon Hand επέλεξαν την οδό της δράσης, όπως γίνεται πασιφανές τόσο από το πανέμορφο εξώφυλλο της Vamperess Imperium (γνωστή για εξώφυλλα των Acherontas, Acrimonious, Thy Darkened Shade), όσο και από το ίδιο το υλικό. Πρόκειται για μια στιβαρή, πολύ καλή επιστροφή, η οποία ξεπερνάει το προηγούμενο άλμπουμ, διατηρώντας παράλληλα ένα σαφές άρωμα από την αλλαγή της χιλιετίας. Εν τέλει, black metal με καρδιά και με ζωντανή μνήμη. 

 

 


ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Sin Boy - KaGuRas

Χάρης Συμβουλίδης

Batushka - Hospodi

Χάρης Συμβουλίδης

Batushka - Panihida

Χάρης Συμβουλίδης

Locomondo - Star

Τάνια Σκραπαλιώρη

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

30 χρόνια με τις ραπ αποψάρες σας

Αν και υποστηρίχτηκε μόνο ευκαιριακά από έντυπα και ραδιόφωνα στα 30 χρόνια από τότε που στήθηκαν…

Daniel Johnston - 1990 [1990]

Δεν ήταν ένας μουσικός με όραμα, που έτυχε να χάσει για λίγο τη μπάλα. Έφτιαξε το brand του εαυτού…

10 Χρόνια χωρίς τους Oasis

Έχει σημασία ένα reunion; Αφορά κανέναν σήμερα το πώς θα ακούγονταν ο Liam με τον Noel Gallagher,…

2010-2019: Οι 25 καλύτεροι electronic δίσκοι της δεκαετίας

Στη δεύτερη από τις ανασκοπήσεις της δεκαετίας ανά είδος, η στήλη παρουσιάζει τους 25 καλύτερους…

Οι Villagers Of Ioannina City στην Εποχή του Υδροχόου

Ακούστε το νέο τους τραγούδι "Father Sun"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Depeche Mode: This Song Is Not About You

Κάθε φορά που το ακούς θυμάσαι τον πρώτο σου έρωτα: ήσουν Γ’ γυμνασίου και γέμιζες το θρανίο με…

10 Χρόνια χωρίς τους Oasis

Έχει σημασία ένα reunion; Αφορά κανέναν σήμερα το πώς θα ακούγονταν ο Liam με τον Noel Gallagher,…

30 χρόνια με τις ραπ αποψάρες σας

Αν και υποστηρίχτηκε μόνο ευκαιριακά από έντυπα και ραδιόφωνα στα 30 χρόνια από τότε που στήθηκαν…

Bruce Springsteen: «We Will Take Care Of Our Own»

Εστιάζοντας τα τραγούδια του σε φιγούρες που έτειναν προς το περιθώριο, έγινε ένας από τους…

15 χρόνια για το Funeral των Arcade Fire

Υπήρξε ένας ορμητικός χείμαρρος συναισθηματικής κάθαρσης, αλλά και ένα σοκ για το ανεξάρτητο…