Την 16ετή τους παρουσία στα μουσικά πράγματα, αλλά και το μονοπώλιό τους στην εγχώρια ska και reggae σκηνή γιορτάζουν φέτος οι Locomondo με το Star. Ένα άλμπουμ που σφραγίζει την εξωστρεφή δυναμική με την οποία δουλεύει η παρέα του Μάρκου Κούμαρη το τελευταίο διάστημα. Μετά λοιπόν τη συνεργασία με τον Tonino Carotone για το digital single "Mulata", οι Locomondo δοκιμάζουν –μεταξύ άλλων– τις δυνάμεις τους στον ξένο στίχο, καθώς η δίδυμη κυκλοφορία του Star με τίτλο Radio επιχειρεί να ξεκλειδώσει την αγορά της Γερμανίας

Το “Radio” είναι και το τραγούδι που ανοίγει και τις δύο εκδοχές του δίσκου, αποτελώντας συγχρόνως μία από τις τίγρεις του: ένα ιδανικό soundtrack για μεσημεριανά απραγματοποίητα σε κάποιο νησιώτικο ρακάδικο, που στιχουργικά επιχειρεί να εκφράσει ένα μανιφέστο υπέρ των άσημων πλην τίμιων μουσικών που δεν βρίσκουν εύκολη οδό προς τα μαζικά κανάλια διανομής, πάνω στο γνωστό chill reggae μοτίβο της μπάντας.

Λίγο παρακάτω πέφτουμε πάνω σε μια διαδοχή που τραβάει το ενδιαφέρον. Η reggae διασκευή στο “Καΐκι Μου Αη-Νικόλα” ηχεί απρόσμενα ευπρόσδεκτη και ακολουθείται από το “Χτες Το Βράδυ Στο Όνειρό Μου" –μια ενδιαφέρουσα συνθετική προσέγγιση του Κούμαρη στο λαΐκο τραγούδι των 1950s. 

Στη μέση περίπου του δίσκου το ήδη γνωστό “Κομμωτήριο” λειτουργεί υπό τη νέα επωνυμία “Star” ως συνεκτικός ιστός, καθώς, πέρα από την ονοματοδοτική λειτουργία, συμπυκνώνει και τη νέα αφηγηματική εποχή που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια η στιχοποιία των Locomondo. Όσο για τις δοκιμές τους στα αγγλικά, όπως αυτές αρθρώνονται στο “Take Τhe Warning” και στο “Leave Αll Τhe World Behind”, δεν είναι ίσως όσο δυνατές θα ήθελε η μπάντα, δεν τις πετάς όμως κι από το παράθυρο. 

Χωρίς τη διασκεδαστική αύρα που φυσάει στα ελληνόστιχα κομμάτια τους, χαρίζοντάς τους την επιτυχία που απολαμβάνουν εδώ και αρκετά χρόνια, οι Locomondo μοιάζουν στις απόπειρες αυτές να έχουν χάσει μερικά δάχτυλα από τα μαλλιά τους και κάποιους πόντους από τη δυναμική τους. Ωστόσο η προσπάθεια για μία ακόμα πιο πιστή προσέγγιση στα τζαμαϊκανά ινδάλματά τους παραμένει ευχάριστη, αφήνοντας στον αέρα και μια υπόσχεση για το μέλλον. 

Επισκοπώντας λοιπόν το ετερόκλητο σύνολο του Star σκάμε ένα χαμόγελο στο πάντρεμα βαθιάς Καραϊβικής και γαλάζιου Αιγαίου και προθυμοποιούμαστε να συγχωρήσουμε τυχόν αδυναμίες ύφους και συνοχής. Οι Locomondo βρίσκονται εδώ να πειραματίζονται (για τα δεδομένα τους) και να ανοίγουν ίσως ένα νέο κεφάλαιο, παραμένοντας συνάμα στιβαροί βασιλιάδες του ελληνικού χίπικου καλοκαιριού. 

{youtube}NFqy97BVS-g{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured