Οι διαδρομές που επιλέγει ο Μάνος Μυλωνάκης σε αυτό το ΕΡ, ευτυχώς δεν θυμίζουν σε τίποτα υπερφορτωμένο magnum opus, από εκείνα που έχουν τη φιλοδοξία να επενδύσουν μουσικά τους τίτλους τέλους κάποιου γλυκερού, Χολιγουντιανού δράματος.

Σε τούτη τη δισκογραφική δουλειά που ηχογραφήθηκε στο Ρέικιαβικ (εξ ου και ο τίτλος) με σύμπραξη Ελλήνων και Ισλανδών μουσικών, ο γνώριμός μας από τους Your Hand In Mine Θεσσαλονικιός συνθέτης προτιμάει να ρίξει το βάρος στη θέρμη και στην αμεσότητα, ώστε να αναπτύξει μελωδίες που λειτουργούν σαν ιπτάμενο χαλί για ονειροπόλες διαδρομές. Το Sólfar περιέχει λοιπόν κομμάτια με κομψότητα, περήφανα για την εκλεκτικότητά τους, χωρίς ναρκισσισμό στο στυλ.

Η απουσία στίχων δεν μειώνει σε τίποτα τη γοητεία των αναπτύξεων αυτής της δουλειάς, που δείχνει ταγμένη στον μελοδραματισμό. Τα πλήκτρα έρχονται σε φυσική αλληλουχία με τα έγχορδα, αλλά τα ιντερλούδια του Μυλωνάκη επιτρέπουν να ξεμυτίσει λίγο περισσότερο το σκέρτσο και το χαμογελάκι εις βάρος της περιπέτειας και του απρόβλεπτου –στοιχείων που θα έδιναν στα κομμάτια τη δυναμική για πολλαπλές ακροάσεις και σε βάθος χρόνου. Τα μελωδικά αναπτύγματα εξατμίζονται δηλαδή όταν ολοκληρωθούν και φαντάζομαι ότι νιώθουν απεριόριστη μοναξιά όταν δεν βρίσκουν έναν μελαγχολικό ακροατή να γείρει πάνω τους.

Έτσι, η εξερεύνηση των δυνατοτήτων ενός θέματος ή κάποιες τολμηρές ιδέες οι οποίες θα ανασήκωναν τα φρύδια των πιο απαιτητικών ακροατών, φαίνονται να μην έχουν θέση στο Sólfar. Από την άλλη, αυτό το EP είναι ικανό να κατασκευάσει τρυφερές και γλυκές εικόνες στο μυαλό, κυρίως σε κομμάτια όπως το "Towards The Setting Sun" και το "The Compass".
 
Ο Μάνος Μυλωνάκης θα τα κατάφερνε πιστεύω καλύτερα αν δεν επέτρεπε στο τελικό αποτέλεσμα να μυρίζει ακριβό άρωμα και να είναι ντυμένο στην τρίχα, σε βαθμό που δεν σε αφήνει να διακρίνεις αληθινές οσμές και να δεις τη σιλουέτα του. Θαρρώ πάντως πως πρόκειται απλά για ένα μικρό σκαλοπάτι στην καριέρα του και πως, ανάμεσα στην εργογραφία του για τον κινηματογράφο και το θέατρο, θα βρει τον δρόμο για να υπογράψει μια δουλειά σπουδαιότερη, ικανή να μείνει στον χρόνο και στις καρδιές μας.

{youtube}vxnMjA36jsk{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured