Κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι Mikro αποφάσισαν ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στην εγχώρια synth pop, το οποίο έπρεπε πάση θυσία να καλυφθεί από τους ίδιους. Και φέτος επανέρχονται, μετά από μια αξιοσημείωτη διαδρομή και μια πρόσφατη πενταετία σιωπής, ανοιχτά περήφανοι που καταφέρνουν και διατηρούν τον χαρακτήρα τους αναλλοίωτο από νέες επιδράσεις. Πρόκειται για μια στάση ζωής καθ' όλα εκτιμητέα, αλλά αντιμετωπίσιμη με την απαραίτητη δόση συγκαταβατικότητας απέναντι σε μια ακίνδυνη ποπ, που την ξεπέρασε η εποχή της. Οι απόφοιτοι DJ της ανωτάτης σχολής ρεμιξολογίας δεν θα αντιμετωπίσουν πάντως καθόλου σαν καλοδιατηρημένη ρέπλικα το σύνολο. Μέχρι και που θα βρουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα πυκνά στρώματα από synth.
 
Το «νέο» αυτό άλμπουμ περιλαμβάνει όλα όσα οι Mikro εύκολα μπορούν να αγγίξουν, αλλά ποτέ να κλονίσουν. Πρόκειται στην ουσία για μια αποθέωση της θετικής σκέψης: η αμεσότητα των μελωδιών, το μπρίο και ο παλμός παραμένουν οι θετικές συνισταμένες του γκρουπ. Πραγματικά, κατά στιγμές εξάπτεσαι αγέρωχα με τον όλο πακτωλό κεφιού. Όμως δεν παρακάμπτεται η άβολη αίσθηση πως πρόκειται για ένα σύνολο από τραγούδια τα οποία πουθενά δεν εκρήγνυνται, παρά μόνο ρέουν σε ένα προστατευτικό κρυστάλλινο γυαλί, που δεν ραγίζει ποτέ· οι συνθέσεις είναι πολύ επιτηδευμένες για να εκθλιφθούν σαν σοβαρή χορευτική πρόταση.
 
Το πρώτο μισό του New αποτελείται από 6 αγγλόφωνα τραγούδια, ενώ τα υπόλοιπα 6 έχουν ελληνικό στίχο. Παραδόξως, τα πρώτα είναι σαφώς πιο πειστικά και σκορπάνε γενναιόδωρα χαμόγελα, όντας σε έναν δικό τους, ανέμελο συνθετικό κόσμο. Στα ελληνόφωνα τραγούδια ο ρυθμός προσπαθεί να προσεγγίσει πιο επίπεδες μανιέρες για να διατηρηθεί η εμβέλειά του. Παρά  όμως την αγνότητα και τις νεορομαντικές αναμνήσεις –οι οποίες παραμένουν οπισθοχωρημένες χάριν της καθάριας αισθητικής– αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για προκατασκευές βουτηγμένες στα συντηρητικά, που νοσταλγούν την εποχή όταν τα πάρτι με 1980s ποπ θεματική πάλλονταν από νεανικές κραυγές. 
 
Το New είναι βολεμένο στην ανεμελιά μιας τεχνοκρατικής ποπ, με street ενέργεια για άλλοθι, η οποία παράγει νάιλον αγκαλιές, άρωμα τσιχλόφουσκας φρούτου και αποτυπώματα από ροζ κραγιόν στα μάγουλα. 
 

{youtube}xO6ETXZIeXM{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured