Είχα ακούσει για τους Playground Noise πριν έρθει στα χέρια μου το ντεμπούτο τους, κάπου στις αρχές του 2010. Οι Πατρινοί θύμιζαν τους Editors, που φέρνουν στον νου τους Interpol, οι οποίοι δανείζονται από τους Joy Division. Μια τέτοια αλληλουχία εγγυούταν βέβαια πως πρωτοτυπία δεν θα υπήρχε, προσωπικά πάντως δεν με ενδιέφερε –καλώς ή κακώς, στα '10s ακούσαμε σχεδόν τα πάντα, οπότε η παρθενογένεση δεν θα πρέπει να είναι το (μοναδικό) ζητούμενο. Εκείνος άλλωστε ο πρώτος δίσκος, αν και δεν παρουσίαζε τίποτα το διαφορετικό, διέθετε κάτι που δεν μπορούσες να παραβλέψεις: καλά τραγούδια. Τραγούδια με πάθος, τα οποία είχαν νεύρο και φανέρωναν έμπνευση, έστω και στα πλαίσια που είπαμε.

Οι Playground Noise του 8 Songs δείχνουν να θέλουν να ανοίξουν το πεδίο επιρροών τους, βάζοντας στο παιχνίδι και αναφορές σε συγκροτήματα όπως οι Madrugada και οι Pulp –τις οποίες πράγματι ενέταξαν στο στιλ τους δίχως προβλήματα. Ενώ όμως εμπλουτίζεται ο ήχος, απουσιάζουν από αυτό το δεύτερο άλμπουμ οι εμπνευσμένες συνθέσεις. Το “Cars Go By” αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο αναλώσιμα δείχνουν τα νέα τραγούδια: βασίζεται σε πράγματα που όχι μόνο έχουμε ακούσει ξανά και ξανά, μα και με καλύτερα αποτελέσματα• λείπει με λίγα λόγια η εντός του κομματιού εξέλιξη, αλλά και γενικότερα ο παράγοντας που θα το ξεχωρίσει από τον σωρό. Το ίδιο ισχύει για το “Swinging Lowdown” (ήδη γνωστό από την περσινή του κυκλοφορία σε 7ιντσο) ή για το “How Does It Make You Feel?”, με αποτέλεσμα να μετράμε νωρίς-νωρίς σημαντικές απώλειες σε έναν δίσκο με μόλις 8 τραγούδια.

Υπάρχουν βεβαίως και στιγμές οι οποίες ακούγονται ευχάριστα (“Bodies”, “Wide Dreamy Screens”, “Close My Eyes”). Αρκούν όμως για να ανεβάσουν τον πήχη για το 8 Songs; Όχι. Γιατί ξεχωρίζουν συγκριτικά με τα υπόλοιπα τραγούδια του άλμπουμ και όχι αναμετρώμενες με το τι κυκλοφορεί γενικότερα στον σύγχρονο indie ήχο. Δεν υπάρχει ουσιαστικό καλλιτεχνικό βάρος, ούτε εκείνο το κάτι που θα τραβήξει τα αυτιά προς το μέρος των Πατρινών και θα σε κάνει να κολλήσεις με προσοχή ενώ ψάχνεις στο Bandcamp ή στο YouTube. Κι αυτό αναδεικνύεται τελικά στο σημαντικότερο μειονέκτημα της νέας δουλειάς των Playground Noise.

 

{youtube}miEgpkhS5i0{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured