Δεν θα το κρύψω, πάντα ένιωθα μια γλυκιά έλξη προς τις αρπίστριες και αυτό γιατί όσο και να με τράβαγε ο δυνατός ήχος, το καταφύγιο μου το έβρισκα στα πιο ήρεμα σημεία της μουσικής. Από την έξυπνα χαοτική Alice Coltrane και την ατμοσφαιρική και ρυθμική Dorothy Ashby του παρελθόντος στις φρέσκιες Amanda Whiting και Maria-Christina Harper είναι πολλά τσιγάρα δρόμος αλλά και μια κοινή αισθητική που με κρατάει ζεστό σε κάθε ακρόαση. Ναι αδέρφια, νέα μουσική υπάρχει και καλά θα κάνετε να το πιστέψετε. Προσπαθώντας να αποφύγω τρικλοποδιές του τύπου «Η Ελληνίδα αρπίστρια που διαπρέπει στο εξωτερικό» (εδώ συνέντευξή της στον Θανάση Μήνα), θα αναφερθώ κομψά στο ντεμπούτο της Maria-Christina Harper και τους Harper Trio που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες από την νεοσύστατη Little Yellow Man Records σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες αλλά και σε προσεγμένο βινύλιο (Thank God!).

Η έκπληξη μεγάλη αφού εγώ την είχα αφήσει στον δίσκο που είχε κάνει με τον Χαιρέτη για την Same Difference music, αυτόν του 2020. Εδώ η επιστροφή της ακούγεται εξαιρετικά νωπή και ευχάριστη στα αυτιά. Στα 45 περίπου λεπτά του Passing By όπως μαρτυρά και ο τίτλος, ο ακροατής θα περιηγηθεί από την σκεπτόμενη νέα Βρετανική Jazz σε μεσογειακά μοτίβα που εναλλάσσονται με χάρη έχοντας στην τσέπη τις Spiritual Jazz αναφορές χωρίς τρέλες και πυροβολημένους να ουρλιάζουν με τα πνευστά στο στόμα.

Από Ελλάδα, Κάιρο και Ευρώπη έρχεται η αύρα αυτού του δίκου, με τα επτά του εξαιρετικά ισορροπημένα κομμάτια να αφήνουν μια άρτια γεύση στο στόμα χωρίς να κουράζουν. Μια καλοδουλεμένη μπάντα που όταν η άρπα δουλέυει σε μοτίβα που κατά την επανάληψη καταλήγουν ψυχεδελικά, τα υπόλοιπα όργανα πλέουν από πάνω τους χωρίς να χαώνουν το σύνολο. Θα έλεγε κανείς ο ιδανικός δίσκος για να ακούσει κάποιος στο Spotify. Μην παρεξηγηθώ όμως. Αναφέρομαι στο πόσο άνετα ακούγεται και πόσο θα ήθελα να αποφύγω τα μπρος-πίσω στην βελόνα αφού θα χρειαστειτε αρκετές ακροάσεις για να νιώσετε γεμάτοι.

Η βραβευμένη Maria-Christina Harper με τους Evan Jenkins και Josephine Davies έρχεται να αφήσει το στίγμα της σε μια περίοδο που η jazz χρειάζεται αποτύπωμα, κάτι που η ίδια θεωρώ πως κατέχει. Δεν θα σταθώ στις πολλές και καλές ήδη κριτικές από τον ξένο τύπο. Το Passing By είναι σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που θα ακούσεις στο 2023 κι ας ήρθε στο 90'.

 

Διαβάστε επίσης: Η Maria-Christina Harper του Harper Trio επέλεξε να μάθει άρπα από ένα καρτούν που είχε δει όταν ήταν 4 χρονών

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured