Ένα  ποίημα του 14ου αιώνα (αν και οι γνώμες για την ακριβή χρονική του προέλευση διίστανται) για τον Odin, τον θεό του πολέμου και του θανάτου και τα κοράκια του με τις μαγικές ιδιότητες επιλέγουν ως concept για τη νέα αυτή κυκλοφορία τους οι Sigur Rós, συνθέτοντας ένα οπερετικό ποίημα σε οχτώ μέρη, γύρω από μια εμβληματική σκηνή της ισλανδικής μυθολογίας. Δεν είναι φυσικά αυτό το έργο, στο οποίο οι Sigur Rós καταπιάνονται με βόρειους και πανάρχαιους μύθους, νέο –συγκεκριμένα, το Odins Raven Magic το είχαν  παίξει πρώτη φορά live, 18 χρόνια πριν, στο Barbican Center του Λονδίνου και η συγκεκριμένη, επίσης ζωντανή, ηχογράφηση προέρχεται από το 2004 και το La Grande Halle de la Villette στο Παρίσι (μαζί με τους  Hilmar Örn Hilmarsson, Steindór Andersen, Páll Guðmundsson και Maria Huld Markan Sigfúsdóttir). Σε αυτή τους απόπειρα προσεγγίζουν το θέμα τους με πληρότητα, οργάνωση και δομή κινηματογραφικού soundtrack, εξερευνώντας και εξασκώντας τις αφηγηματικές τους ικανότητες.

Αντλώντας αφειδώς από το ενορχηστρωτικό στιλ και τις συνθετικές ιδιαιτερότητες του γένους της όπερας και παντρεύοντας τις αναφορές τους με τις μυστηριώδεις αρμονίες τους και την γαλήνια δυναμική που τους χαρακτηρίζει, οι Sigur Rós ζωγραφίζουν τον πίνακα του τελευταίου συμποσίου των ισλανδών θεών πριν από το τέλος του κόσμου, καθώς τα κοράκια του Odin πετούν και συλλέγουν την ανθρώπινη σοφία, πριν αυτή χαθεί για πάντα. Οι αποχρώσεις ηρεμίας που σφραγίζουν εμφατικά τη μουσική των Sigur Rós προσδίδουν στην οπερατική σύνθεση του Odins Raven Magic μια καθηλωτική ιδιαιτερότητα που συγκινεί, ιδίως εφόσον η μυθική καταστροφή μοιάζει σαν να συναντά την τρέχουσα ιστορική συγκυρία.

Όμως, αυτοί οι χαμηλοί τόνοι είναι που παγιδεύουν τη μπάντα και δεν της επιτρέπουν να κάνουν ένα πιο τολμηρό βήμα παραπέρα, εξαντλώντας τις δραματικές δυνατότητες της ιδέας του και δημιουργώντας κάτι πραγματικά εξαιρετικό. Και πάλι, βέβαια, συνθέσεις όπως το εισαγωγικό “Prologus” και το “Spár Eða Spakmál” με την αιθέρια πλην δυναμική χορωδία του, συναγωνίζονται με αξιώσεις κλασικά διαμάντια της εργογραφίας των Sigur Rós. Tο “Dvergmá”, πάλι, αποτελεί την επική κορύφωση του δίσκου και μια από τις πιο όμορφες συνθέσεις, που ακούγεται σαν ακούσιο κινηματογραφικό ή θεατρικό θέμα, ένας υπέροχος ύμνος στην ενότητα του ανθρώπου και της φύσης.

Το Odins Raven Magic, ακόμη κι αν προέρχεται από το παρελθόν, είναι ακριβώς οι Sigur Rós που περιμέναμε να ακούσουμε το 2020: πιστοί στην μουσική αξία που πρεσβεύουν, στην θεματολογία της πατρίδας τους και στις ποιότητες που τους χαρακτηρίζουν παραδίδουν έναν δίσκο της δικής τους ισλανδικής αποκάλυψης. Παρά το βαρύ του μήνυμα, σε κάνει να νιώθεις αγαλλίαση και ευφορία, όπως μόνο εκείνοι ξέρουν να το κάνουν.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured