Τα έχουμε πει τα εισαγωγικά για τον Nipsey Hussle και το ευρηματικό του επιχειρηματικό μοντέλο (εδώ), όπου και υποσχεθήκαμε κριτική στον τελευταίο του δίσκο, Mailbox Money. Ήρθε η ώρα λοιπόν η υπόσχεση να πραγματοποιηθεί, έστω και καθυστερημένα. Με την υποστήριξη του Jay-Z, με παραγωγές από γνωστά ονόματα και με ένα όμορφο χαρμάνι από παλιούς και σύγχρονους ήχους του West Coast ύφους, ο 29χρονος Καλιφορνέζος ράπερ στήνει εδώ ένα mixtape με διάχυτη laid-back διάθεση, που πολλές φορές θαρρείς ότι φέρνει μαζί του το αεράκι της Δυτικής Ακτής και τις βόλτες με τα low riders κατά μήκος της Sunset Boulevard.
 
Το “Killa” κάνει μυοχαλαρωτική εισαγωγή με βαρύγδουπη μπασαδούρα και τσιριχτά hi hats, το “A Hunnit A Show” κουβαλάει το feat. του Rick Ross αλλά και το ηχητικό κλίμα του τελευταίου του δίσκου, ενώ το “Status Symbol” δανείζεται το δημοφιλές κιθαριστικό sample του “The World Is A Place” των Rhythm, προσθέτοντας μερικά πολύ όμορφα φωνητικά στο ρεφρέν. “That's How I Knew” και “Count Up That Loot”, στη συνέχεια, προσθέτουν στον ονειρικό και γενικότερα αραχτό χαρακτήρα του Mailbox Money, ενώ τα δύο επόμενα τραγούδια φέρνουν έντονα στο μυαλό τον g-funk ήχο των 1990s. Αν μάλιστα δεν μεσολαβούσε το “Between Us” και ακούγαμε απανωτά το “Real Nigga Moves”, θα μιλούσαμε για μια ιδανική τριπλέτα-tribute στους δίσκους από Dr. Dre, Snoop Dogg, Warren G και λοιπούς ράπερ. Όχι όμως tribute με τη λογική του στείρου μιμητισμού, μα με δημιουργικό φρεσκάρισμα των ιδεών τους, οι οποίες λειτουργούν ως βάση για το χτίσιμο μιας δεύτερης γενιάς εκείνης της ηχητικής διάθεσης. 
 
Το Mailbox Money, βέβαια, δεν μένει μόνο στα παραπάνω: τα beats του “A Miracle” ή του “50 Niggaz” στοχεύουν ξεκάθαρα στον ήχο του σήμερα (και πιθανώς του αύριο) για τη Δυτική Ακτή. Μέσα σε όλα αυτά, ο Nipsey Hussle δεν χάνει ευκαιρία να κάνει επίδειξη τόσο των skills του επί του μικροφώνου, όσο και της ικανότητάς του να επιβάλλει ρυθμό. Όλα εδώ κυλούν λοιπόν σύμφωνα με τις επιταγές του. Μπορεί αρχικά το τέμπο να εδραιώνεται από τα instrumentals, όμως τελικά τα τραγούδια αποκτούν ζωή και ιδιαιτερότητα χάρη στην περσόνα του.
 
Το Mailbox Money κυκλοφόρησε στις 31 Δεκεμβρίου του 2014, την ώρα που ο Άγιος Βασίλης ετοιμαζόταν να κατέβει την καμινάδα μας. Αλλά το φυσικό του περιβάλλον είναι η καρδιά του καλοκαιριού, όταν ο ήλιος θα καίει και οι νύχτες θα είναι θερμές. Τότε θα έρθει αυτό το mixtape και θα κουμπώσει απολύτως με το υπόλοιπο μέρος των ημερών, παρέχοντας ένα ιδανικό soundtrack. Μέχρι όμως το καλοκαίρι, μπορούμε να κάνουμε μπόλικες πρόβες με τη βοήθεια του μυαλού και της φαντασίας, ενόσω το ακούμε από τα ηχεία μας.
 

{youtube}OlP0dnwbBNs{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured