Βγαίνει μεγάλο κάργκο από τέτοια συγκροτήματα κάθε χρονιά, οπότε η επιλογή ανάμεσά τους πρέπει μερικές φορές να γίνεται και με άλλα κριτήρια, εκτός του «ωραίο» κλπ. Στην προκειμένη, ας πούμε, είναι ενδιαφέρον που έχουμε να κάνουμε με μια μπάντα η οποία μόλις έβγαλε τον πρώτο της ολοκληρωμένο δίσκο –είχε βέβαια προηγηθεί το EP Crawlspace, μια ελαφρώς διαφορετική δουλειά, που οι Φλοριδιανοί έδιναν ένα φεγγάρι και για free download (μέσω bandcamp). Και είναι ακριβώς αυτά τα στοιχεία διαφορετικότητας που με κάνουν να πιστεύω ότι ίσως έχουμε εδώ να κάνουμε με κάποια καλά παιδιά του post-hardcore/metalcore χώρου.

Ως γνωστόν, στο είδος κυριαρχεί φωνητικά ένα σχοινοτενές γουργούρισμα λυσσασμένου λύκου, παράγοντας που σε κάνει σύντομα να βαριέσαι, αν δεν είσαι αφοσιωμένος θιασώτης. Οι Ιλλουμινάτοι όμως αλλάζουν την κλασική μίξη: όχι μόνο βάζουν τον λύκο εντός της, μα κάνουν και λίγο πιο μεσαίων συχνοτήτων τα γρυλίσματά του, καθιστώντας τα και πιο ανεκτά και μη ακαταλαβίστικα.

Επίσης προσκαλούν και 3 μαγκίτες του χώρου, οι οποίοι δίνουν μια διαφορετική αύρα με τις ερμηνείες τους –ειδικότερα ο Garrett Rapp των Color Morale στο "Voodoo Blues", όπου ουρλιάζει με τον κλασικό αμερικάνικο τρόπο των harcore συγκροτημάτων που σταδιοδρόμησαν τέλη 1980s/αρχές 1990s. Παράλληλα, οι Illuminate Me έχουν χαράξει κι έναν δρόμο διαφορετικό π.χ. από εκείνον των Converge, με τους οποίους συνήθως κατατάσσονται.

Σε αντίθεση δηλαδή με τους τελευταίους, η μπάντα απ' τη Φλόριντα στοχεύει σε πιο καθαρές συνθέσεις (ακούμε ακόμα και το μπάσο, ως εκ θαύματος), ενώ απλώνει τη θεματολογία των στίχων της και πέραν του συνηθισμένου μηδενισμού, αγκαλιάζοντας death metal εμμονές, sci-fi/horror εφηβικούς ενθουσιασμούς συν ολίγο από χαβαλέ: ακούστε το "Ouija Board Taught Me Everything I Know" και θα καταλάβετε τι εννοώ. Τέλος, το θαυμάσιο εξώφυλλο του IHaveBecomeACorpse ακουμπάει από τη μία στην παράδοση που θέλει το hardcore κάτι παραπάνω από μπύρες, τ(ρ)αχύτητα και «ούλοι είσαστε δούλοι», λοξοκοιτάει όμως και προς μια πιο σοφιστικέ αισθητική, η οποία ξεχωρίζει αυτόματα τους Illuminate Me από το τη σέχτα των στυγνά πολιτικών συγκροτημάτων.

Αν βέβαια τούτοι οι νεανίες μείνουν απλά στον καταιγισμό από riff και breaks, δεν θα πάνε πουθενά. Αν όμως συνεχίσουν να βηματίζουν βασιζόμενοι σε όλα όσα περικλείει η Φλόριντα ως μουσικό υπόστεγο –τουτέστιν death, thrash, αληταμπουρισμό, αμφεταμίνες (και όχι πρέζα) και ταχύτης εις τη νιοστή δύναμη– τότε μπορούν να εξελιχθούν σε ενδιαφέρουσα περίπτωση. Είναι κυριολεκτικά έφηβοι κι έχουν έτσι όλον τον χρόνο μπροστά τους.

 

 

{youtube}zBz8FMIbwRM#t=52{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured