Τέσσερα χρόνια χρειάστηκαν οι Φρανκοφερδινάνδοι (sic) για να επιστρέψουν με νέο δίσκο, όμως την προηγούμενη φορά που συνέβη αυτό δεν ήταν για καλό. Και σίγουρα το στραπάτσο που υπέστησαν με το Tonight: Franz Ferdinand τους έκανε διπλά προσεκτικούς –άσε που μπορεί στο μεταξύ να πέρασε από το μυαλό τους και η σκέψη να τα μαζέψουν για άλλη παραλία... Όπως και να 'χει, τα 10 νέα τραγούδια τους είναι πλέον εδώ, όλα σωστά φτιαγμένα όπως δηλώνει και ο τίτλος.

Και ναι, είναι σωστά αυτά τα άσματα, σαφώς σωστότερα από τα προηγούμενα τουλάχιστον. Οι Alex Kapranos & Nick McCarthy πήραν μάλλον χαμπάρι ότι οι πειραματισμοί δεν είναι για εκείνους και είπαν να μείνουν εδώ σε όσα ξέρουν καλά. Κι αν το ιδανικό μομέντουμ– η εποχή του ομώνυμου ντεμπούτο τους (2004)– έχει πλέον παρέλθει ανεπιστρεπτί, τίποτα δεν τους απαγορεύει να επιστρέψουν στα παλιά λημέρια. Με αρκετή επιτυχία μάλιστα.

Έμφαση λοιπόν στη fun πλευρά του πράγματος δίνουν οι τέσσερις Σκωτσέζοι, έστω κι αν στιχουργικά προβληματίζονται σε αρκετά σημεία από το πέρασμα του χρόνου κι άλλες τέτοιες δυσάρεστες σκέψεις. Συνολικά, πάντως, σκαρώνουν ξανά τον ευφορικό ήχο με τον οποίον μας συστήθηκαν, σμιλεύοντάς τον σε τέτοιον βαθμό, ώστε ώρες-ώρες ακούγεται πιο σφιχτός και ραφιναρισμένος από ποτέ. Κάπως έτσι, το Right Thoughts, Right Words, Right Action προκύπτει ως ένα ευκολοάκουστο άλμπουμ, που ρέει και δεν κουράζει. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλες οι στιγμές του βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Θα έλεγα μάλιστα ότι τα πράγματα είναι μοιρασμένα ακριβώς στη μέση.

Τα τρία δηλαδή πρώτα κομμάτια (το εμβατηριακό ομώνυμο, το σκοτεινό “Evil Eye” και το χίπικο “Love Illumination”), καθώς και τα “Treason! Animals” και “The Universe Expanded” –μάλλον οι δύο καλύτερες στιγμές της νέας αυτής κατάθεσης– αποδεικνύονται τα δυνατά χαρτιά του συνόλου. Όχι γιατί είναι αλάνθαστα, αλλά γιατί καταφέρνουν να συνεπάρουν: σε κάνουν να ξεχάσεις τα λόγια και να αφεθείς στο ηχητικό όλον. Η δικαίωση της σχολής που δημιούργησε το “She Loves You” 50 χρόνια πριν. Το υπόλοιπο μισό του δίσκου στέκει σαφώς πιο κάτω ποιοτικά, σε καμία πάντως περίπτωση δεν σκέφτεσαι να πατήσεις το skip. Αν μη τι άλλο, μπορείς να εντοπίσεις στιγμές που θα σε κρατήσουν: ένα Beach Boys-ικό ρεφρέν εδώ, μια κιθαριστική/πληκτρονική ομοβροντία εκεί, κάποιες όμορφες διφωνίες παραπέρα.

Κι αν μετά το τέλος της ακρόασης το Right Thoughts, Right Words, Right Action παύει αυτομάτως να απασχολεί τη σκέψη σου, δεν τρέχει και τίποτα. Είπαμε, εκείνο που έχουν να σου δώσουν οι Franz Ferdinand είναι η ακουστική διασκέδαση. Αυτό κάνουν και τώρα, με έναν δίσκο καλύτερο από τον προηγούμενό τους και μόλις ένα κλικ κατώτερο της καλύτερης στιγμής τους. Θα ήμασταν νομίζω πλεονέκτες αν ζητούσαμε κάτι παραπάνω...


 

{youtube}RqTsUtQLRFk{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured