Δεν γνωρίζαμε τον Cass McCombs πριν τον εντάξει στο δυναμικό της η 4AD, ούτως ή άλλως εκείνη ήταν που κυκλοφόρησε πρώτη τη δουλειά του, ταυτόχρονα με την Αμερικάνικη ετικέτα που τον εκπροσωπεί, τη Monitor. Τα πρώτα του αποτυπώματα επάνω σε δίσκο έγιναν με το ep “Not The Way”, κι εδώ έχουμε έντεκα ακόμη συνθέσεις του συγκεντρωμένες κάτω από το γενικό τίτλο “A”.

Τώρα σίγουρα θα θέλετε να σας περιγράψω τι παίζει ο Cass McCombs. Καμία αντίρρηση! Λοιπόν, το ύφος της μουσικής του θα το χαρακτηρίζαμε lo-fi, όχι όμως με την έννοια που κατάντησε να έχει ο όρος. Lo-fi ξεκίνησαν να ονομάζονται όλες οι ηχογραφήσεις που γίνονταν με ελάχιστα τεχνικά μέσα, και στο άλμπουμ αυτό πραγματικά μπορείτε να ακούσετε μέχρι και το φυσικό θόρυβο που μένει ξεχασμένος όταν τα όργανα σιωπούν και μέχρι να πατηθεί το στοπ του κασετοφώνου.

Μουσικά δε, μας φέρνει στο νου τον πατέρα της κίνησης αυτής, τη ροκ παραδοξότητα που ακούει στο όνομα Jandek, ο οποίος γράφει, ηχογραφεί και κυκλοφορεί ολομόναχος τα άλμπουμ του κάπου στο Τέξας και κανείς ποτέ δεν του έχει πάρει συνέντευξη (μέχρι και το πρόσωπό του θα πρέπει να υπάρχει σε μία ή δύο μόνο φωτογραφίες).

Αν λοιπόν και μιλάμε για έναν αμερικανό singer – songwriter, με χαρά μας έχουμε να σας ανακοινώσουμε ότι έχουμε τουλάχιστον να κάνουμε με έναν με ξεκάθαρη προσωπικότητα. Το “I Went To The Hospital” που ανοίγει το άλμπουμ έχει την ικανότητα να σε ανυψώνει ψυχικά - παρά την ελαφρά μακάρια θεματολογία του – με τον ίδιο τρόπο που το έκανε το “A Whiter Shade Of Pale” των Procol Harum, με το στιβαρό του όργανο και το ρευστό ρυθμό. Τα υπόλοιπα κομμάτια ανοίγουν μέτωπα με πολλές διαφορετικές διαθέσεις, το “Bobby, King Of Boys Town” θα μπορούσε να ήταν μια από τις πιο down tempo καλοκαιρινές ελεγείες του Jonathan Richman, το “A Comedian Is Someone Who Tells Jokes” – πέρα απ’ τον μάλλον αστείο μέσα στην αφέλειά του τίτλο – είναι μια τραγική ιστορία ειπωμένη στο σκοπό του “Playground Love” των Air, το “What Isn’t Nature” μας φέρνει με νοσταλγία στο νου την Paisley ψυχεδελική σκηνή των early ‘80s και γκρουπ σαν τους Lyres ή τους Green On Red, το “My Master” θα μπορούσε να αποτελεί μια απ’ τις καινούργιες συνθέσεις του Will Oldham (καθόλου τυχαία, ο Cass McCombs έχει συνεργαστεί σε ανύποπτο χρόνο με τους Palace) και τα λοιπά.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μιλάμε για ένα άλμπουμ - έκπληξη που μπορεί να γίνει πολύ σύντομα μια cult δημιουργία που ανακάλυψαν αρχικά λίγοι και καλοί, πριν την αντιληφθούν πολύ αργότερα οι πολλοί, τελευταίοι και καταϊδρωμένοι. Ό,τι δηλαδή θα περίμενε κανείς από μια κυκλοφορία με το σήμα της 4AD στο εξώφυλλό της!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured