Και όμως, είναι ζωντανοί, alive & kicking και εξακολουθούν να παίζουν το ίδιο rock'n'roll που τους έκανε γνωστούς και έξω από τη χώρα τους, στην Αυστραλία. Σε νέο label, με ολοφάνερη ανανεωμένη διάθεση και τον Warne Livesey (τον παραγωγό του Diesel and Dust) προσπαθούν να επαναφέρουν το χαμόγελο στους fans τους.

Τι καταφέρνουν; Να ακούγονται ζωντανοί και άμεσοι, αποφεύγοντας επιμελώς τα μουσικά trends που έτσι κι αλλιώς δεν πολυκαταλαβαίνουν. Ο ήχος τους έχει γλυκάνει με τον καιρό, αναδύοντας πολλές φορές μια 60s pop αίσθηση, με καλοσχηματισμένες μελωδίες και φωνητικές αρμονίες.

Από την άλλη, το πάθος για το "άμεσο πολιτικό μήνυμα" έχει δώσει τη θέση του σε μια πιο ξέγνοιαστη αντιμετώπιση, αλλά και μηνύματα που κρύβονται βαθύτερα, μέσα από αλληγορίες και μεταφορές. Επιπρόσθετα, η θέα της γραμμής του ορίζοντα, η γη που περπατάμε, ο ήλιος που λάμπει, υμνούνται, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές που καταμαρτυρούν ότι αυτό είναι ίσως το album που έχουν διασκεδάσει περισσότερο. Όσο όμως και απλοϊκό και να δείχνει, γυμνό και μη σμιλεμένο, παραμένει ένα album των κοινωνικά και πολιτικά ευαισθητοποιημένων Midnight Oil.

Και υπάρχει και concept. Η ιδέα του "Capricornia" ήρθε στο μυαλό του κιθαρίστα/κιμπορντίστα τους, Jim Moginie, στα mid 90s. Ο τελευταίος ήθελε τότε να φτιάξει ένα Pink-Floyd-ικό concept album, βασισμένο στο βιβλίο "Capricornia", γραμμένο από τον Xavier Herbert, το 1938. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται στην ευρωπαϊκή αποίκηση στη βόρεια Αυστραλία και ασχολείται με ένα πλήθος διαχρονικών θεμάτων, όπως τα δικαιώματα και την περιβαντολλογική καταστροφή, που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται στην ημερησία διάταξη της θεματολογίας της μπάντας, από το 1978.

Γνώριμο το rock'n'roll που παίζουν οι Midnight Oil, κλιμακώνεται όποτε ο frontman Peter Garrett υψώνει τα voice-of-the-people φωνητικά του και μαζί του συμφωνούν τα ενεργετικά rockers. Mid-tempo διαλείμματα και ακουστικές παρεμβολές, απλώς συμπληρώνουν το απαραίτητο αλατοπίπερο, σε ένα αρκετά συμπαθητικό album που θα ικανοποιήσει τους fans τους από τα παλιά, και όχι μόνο.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured