Όταν στα 1999 το κορυφαίο indie-rock συγκρότημα της Αμερικής διαλυόταν, οι περισσότεροι από εμάς εναπόθεσαν όλες τους τις ελπίδες στον μπροστάρη του group για την επόμενη σόλο δισκογραφική δουλειά. Μιλάμε φυσικά για τους Pavement και τον Stephen Malkmus. Ο τελευταίος σχημάτισε τους Jicks και το δεύτερο μήνα του τρέχοντος έτους κυκλοφόρησε το πρώτο του δίσκο υπό το όνομα Stephen Malkmus, χαρίζοντας μας έναν εξαιρετικό και διαχρονικό post-pavement δίσκο. Ο έτερος όμως συνιδρυτής της ιστορικής μπάντας από το Stockton, ο Scott Kannberg , ή όπως ήταν γνωστός, Spiral Stairs, σχημάτισε τους Preston School of Industry και με το ντεμπούτο δίσκο All This Sounds Gas, έρχεται να μας αποδείξει ότι υπήρχε περισσότερο βάθος στους Pavement, απ’ότι νομίζαμε.

Aπό τον Μalkmus δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από αυτό που ακούσαμε στο δίσκο του. Από τον Spiral Stairs όμως, εκπλαγήκαμε ευχάριστα με την έλευση του δίσκου του, διότι αποδεικνύεται πλέον πως ο Malkmus κακώς τον καταπίεζε και χρησιμοποιούσε τόσο λίγο από το υλικό του στους δίσκους των Pavement. O Kannberg όμως δεν είναι χαζός και έχει την ικανότητα να εφαρμόζει την υπομονή του εκεί που χρειάζεται. Μετά την πλήρη απομόνωση του στο κύκνειο άσμα των Pavement (Terror Twilight), στο οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε ούτε ένα τραγούδι του Kannberg, ήρθε η διάλυση. Ο δίσκος ετοιμάστηκε και πλέον έρχεται να μας θυμίσει ότι το ταλέντο και το μεγαλείο μιας ιστορικής μπάντας δεν περιορίζεται πάντοτε σε ένα πρόσωπο.

Μέσα στο All This Sounds Gas, συναντούμε 11 τραγούδια τα οποία γράφτηκαν σε ένα αρκετά ευρύ χρονικό διάστημα. Έχουν όμως όλα έναν κοινό παρονομαστή. Θυμίζουν ευχάριστα την υπεροχή του κλασικού Slanted & Enchanted του 1992. Μία τέτοια σύγκριση μόνο ενθαρρυντική μπορεί να χαρακτηριστεί και αν οι περισσότεροι υποστηρικτές του Malkmus διατηρούν τους ενδοιασμούς τους, τότε μία και μόνο ακρόαση μπορεί να τους πείσει. Είναι βέβαια αυτονόητο ότι όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του συγγραφικού ταλέντου του Malkmus λείπουν. Δεν συναντάται δηλαδή η υπέρμετρη ειρωνία και το μεγάλο πλήθος των inside-jokes που λατρέψαμε στους Pavement, αλλά αντίθετα διατηρήται η indie-rock απόχρωση που ακούγεται πλέον τόσο οικεία. Από το άνοιγμα του δίσκου, το “Whale Bones” (γραμμένο για το Terror Twilight) μέχρι το τελικό “Take A Stand”, η αμερικάνικη underground indie αισθητική είναι έκδηλη και στέκεται αρκετά ψηλά. Το “Falling Away” είναι μία αξιοθαύμαστη στάση στην pop με μαγευτική μελωδία ενώ το “A Treasure @ Silver Bank (This Dynasty’s For Real)” θαρρείς πως βγήκε από τα outtakes του Slanted and Enchanted.

O Κannberg έφτιαξε έναν εξαιρετικό δίσκο. Επειδή όμως είναι αναπόφευκτη η σύγκριση με το δίσκο-ντεμπούτο του Stephen Malkmus, σας λέμε πως το τελικό πόρισμα είναι στο χέρι του κάθε Pavement-addict και μόνον εκεί. Προσωπικά πιστεύω πως ο Malkmus έφτιαξε έναν πιο διαχρονικό δίσκο με αρκετό βάθος ενώ ο Kannberg προτίμησε τον πιο εύκολο δρόμο του χιούμορ και της διασκέδασης χωρίς όμως να θέλω έτσι να μειώσω την αξία του. Η ουσία φυσικά παραμένει πως ένα από τα αγαπημένα μας συγκροτήματα ever, βρίσκεται ξανά εδώ στις επάλξεις έστω και αν αυτό σημαίνει διαφορετικές πορείες και ξεχωριστές συγκινήσεις.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured