Η ίδια είναι ιδιοκτήτρια δισκοπωλείου στο Amsterdam και πρώην μέλος του indie pop group Sonetic Vet. Άρχισε τους σόλο πειραματισμούς της αποκτώντας ένα οκτακάναλο recorder και ένα sampler που χρησιμοποίησε αρχικά για να σαμπλάρει άχρηστους και περίεργους δίσκους που δεν αγόραζε κανείς φτιάχνοντας ένα χαρακτηριστικό είδος kitsch pop electronica... Άρχισε με ένα low-budget sample κολλάζ και συνέχισε στο επόμενο album με ηχογράφηση κάτω από καλύτερες συνθήκες, αλλά και πάλι με το δικό της τρόπο: Με λούπες που ηχογράφησε σε διαφορετικές live εμφανίσεις...

Στο τρίτο της πλέον album, η δεσποινίδα Elizabeth Esselink, όπως είναι το κανονικό της όνομα, συνδυάζει τις τεχνοτροπίες των δύο προηγουμένων σε ένα απόλυτα συνεκτικό σύνολο, παρά τους διαφορετικούς ηχητικούς δρόμους που ακολουθεί ή μπλέκει.

Junk-pop, Casio γραμμές, πολυρυθμικές φιγούρες, ηλεκτρονικό σκηνικό και live όργανα συνθέτουν το Low Kick and Hard Bop. Stop-start μελωδίες, loops εκλησιαστικού οργάνου με κύμβαλα, ηλεκτρονικά drums και ό,τι πιο περίεργο της κατεβαίνει στο μυαλό το εντάσσει στο σύνολο...

Συγκρίσεις σε κάποια σημεία μπορούν να γίνουν με τη Bjork, τους Cibo Matto, αλλά όποιον και να χρησιμοποιήσει κανείς ως συγκριτικό μέσο, θα χάσει την μοναδική και ξεχωριστή ουσία του τόσο ευδιάκριτου ήχου της. Αφήστε που κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τόσες kitsch πηγές και να τις μετατρέψει σε σοβαρές μουσικές καταθέσεις.

Ακόμα και στιχουργικά μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τους τίτλους των κομματιών. Κομμάτια σαν τα "Honey (Amsterdam is not L.A.!)", "The Dot on the I Between the H and the T", "You Say Potato, I Say Aardappel", "Have You No Shame, Girl?", "Ease Up, You Fundamentalist!" δίνουν το στίγμα μιας χιουμοριστικής ποπ που συνδυάζει το κιτς με το πειραματικό.

Piano samples, εκρήξεις εκκλησιαστικού οργάνου, percussion, funky basslines, υπαρκτές ιδέες, σύντομες αναπτύξεις (42 λεπτά για 15 κομμάτια!) και μια δημιουργική αντίληψη λιγότερο lo-fi από τις προηγούμενες δύο κυκλοφορίες συνθέτουν τον ιδιαίτερο και -γιατί όχι;- πιασάρικο καμβά του Low Kick and Hard Bop και το εντάσσουν -ακόμα και με στιγμές που δεν λειτουργεί- στα πιο ενδιαφέροντα albums και αυτής της χρονιάς.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured