Είναι μερικοί καλλιτέχνες που είναι τόσο χαρισματικοί που πραγματικά τους ζηλεύεις. Λες και ζουν σε έναν άλλο παράλληλο κόσμο, οπού οι αισθήσεις είναι πιο έντονες και τα συναισθήματα πιο εύκολο να εκφραστούν. Επιλέγουν την τέχνη ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας και δίνουν την χαρά σε εμάς τους υπόλοιπους να δραπετεύουμε μέσα από τη μουσική, τις εικόνες ή τα κείμενα τους.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η αγαπημένη Riz Malsen ή αλλιώς Small Fish with Spine ή αλλιώς Neotropic. Μια κοπέλα από την επαρχία της δυτικής Αγγλίας, που στις αρχές της καριέρας της βρέθηκε να συνεργάζεται με τους Beloved και τους Future Sound of London, αλλά γρήγορα διάλεξε να συνεχίσει εντελώς μόνη. Αποξενώθηκε από οτιδήποτε θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη δημιουργικότητά της (όπως τα mass media) και χάραξε τη δικιά της πορεία.

Το La Prochaine Fois είναι η τρίτη κανονική κυκλοφορία της κάτω από το όνομα Neotropic, στην Ntone, το προοδευτικό παρακλάδι της Ninja Tune. Είχαν προηγηθεί τα επίσης αριστουργηματικά 15 Levels of Magnification (με κύριο θέμα την παρακολούθηση/έλεγχο) και το (κάπως πιο βαρύ και κλειστοφοβικό) Mr Brubaker’s Strawberry Alarm Clock.

Η μουσική της κατεύθυνση ήταν το trip hop, το ambient και γενικά η μελαγχολικές διαδρομές που θα ακολουθούσε ο Nick Drake σε μια φανταστική συνεργασία με τους Future Sound Of London. Η πορεία ξεκίνησε με τις πιο γνώριμες trip hop φόρμες του 15 Levels… αλλά στη συνέχεια το sampling έγινε πιο έντονο και η μουσική πιο δύστροπη με αποτέλεσμα το Mr Brubaker’s… να ηχεί πιο δύσκολο αλλά ταυτόχρονα και πιο σαγηνευτικό. Και ενώ τα beats έδειχναν περισσότερο μπλεγμένα από ποτέ η συνέχεια στο La Prochaine Fois έμελλε να είναι μια επιστροφή στα λιτά ambient τοπία.

Μια καλλιτέχνης με εξ’ ορισμού low profile λοιπόν, κυκλοφορεί την πιο χαμηλών τόνων δουλεία της. Καμιά ελπίδα μάλλον να τραβήξει περισσότερα βλέμματα πάνω της, αν και απ’ ότι φαίνεται διόλου την ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Της αρκεί να συλλέγει ήχους με το κασετοφωνάκι της, να αναμιγνύει ηλεκτρονικά με φυσικά όργανα και από αυτή τη φορά να βάζει στον ώμο μια κάμερα και να συλλέγει εικόνες (!!!) κατάλληλες για να συνοδέψουν τη μουσική της (ή και αντίστροφα).

Έτσι στο συνοδευτικό CD-ROM βρίσκουμε ένα φιλμάκι, γυρισμένο σε Super 8, στο οποίο η μουσική της Malsen δένει με τις εικόνές που η ίδια τράβηξε περιπλανώμενη στους δρόμους του Λονδίνου, τα εργοστάσια του Detroit και τα κτίρια του LA. Το μελαγχολικό και νοσταλγικό κλίμα που δημιουργείται με αυτόν τον συνδυασμό εικόνας και ήχου είναι δύσκολο να περιγραφεί.

Όσο αναφορά το μουσικό τώρα μέρος, μια μόνο σύντομη ματιά στα credits είναι αρκετή για να προσελκύσει το ενδιαφέρον. Στο Prochaine Fois λοιπόν συμμετέχουν οι Low, ο Nick McCabe των Verve, η Sally Herberts και ο Paul Jason Fredericks (υπεύθυνοι για τα string arrangements των Manic Street Preachers) και η Jarboe από τους Swans. Συνδυάστε τα μουσικά στυλ όλων των προηγουμένων με την αισθητική ενός techno-kid όπως η Riz, και βάλτε τα όλα σε ένα lo-fi περίβλημα και έχετε το La Prochaine Fois. Έναν δίσκο από αυτούς που έρχονται κατά καιρούς και σου αναζωογονούν το ενδιαφέρον για τη σύγχρονη μουσική.

(ΥΓ. Μια online version από το film μπορείτε να βρείτε στο http://www.squidattack.com/rizmaslen/)

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured