Το ότι η εταιρία Warp φιλοξενεί κάθε χρόνο την αφρόκρεμα των ηλεκτρονικών κυκλοφοριών το έχουμε επισημάνει κατ' επανάληψη. Όπως επίσης το ότι φέτος, ενώ οι ενδιαφέροντες κυκλοφορίες του χώρου της ηλεκτρονικής μουσικής ήταν πάρα πολλές, ελάχιστες φορές αισθανθήκαμε ότι αυτό που ακούγαμε ήταν πράγματι κάτι το ξεχωριστό, κάτι που θα μπορεί να μνημονεύεται εξίσου και στα επόμενα χρόνια. Και να που ένας τέτοιος δίσκος έκανε την εμφάνιση του στις αρχές του χειμώνα, για άλλη μια φορά από τα σπλάχνα της αγαπημένης Warp.

Μιλάμε βέβαια για το Tiny Reminders, την επιστροφή του δίδυμου Andrew Weatherall (Sabres of paradise) - Keith Tenniswood με τον καλύτερο μάλλον δίσκο τους. Επιστροφή όχι μόνο στα δισκογραφικά δρώμενα αλλά και στο παρελθόν της ηλεκτρονικής σκηνής, με έμφαση το electro και το minimal techno. Σαφής αλλαγή πορείας μετά τις downtempo προσπάθειες των τελευταίων χρόνων, με καταπληκτικά όμως αποτελέσματα. Εκεί δηλαδή που περιμέναμε μια χαλαρή και αρκούντως πειραματική κυκλοφορία (κάπου εκεί δεν οδηγεί συνήθως η ωρίμανση αντίστοιχων καλλιτεχνών;) το Tiny Reminders στο μεγαλύτερο μέρος του έχει την δύναμη να μας σηκώσει από τον καναπέ που είχαμε καθίσει αναπαυτικά για να το ακούσουμε και να μας σπρώξει στην πίστα.

Ομολογώ πως ο δίσκος αυτός με προβλημάτισε αρκετά (εξού και η μικρή καθυστέρηση στην κριτική). Ναι μεν από το πρώτο του κιόλας άκουσμα το Tiny Reminders σου δίνει τις καλύτερες εντυπώσεις αλλά ταυτόχρονα σε προβληματίζει για την χρησιμότητα μιας τέτοιας κυκλοφορίας εν έτει 2000. Μήπως είναι ένα πισωγύρισμα; Μια εύκολη λύση για κάποιους μουσικούς που έχουν ήδη κλείσει μια δεκαετία ζωής στο ηλεκτρονικό ιδίωμα; Αυτοί και άλλοι πολλοί άλλοι ενδοιασμοί που όμως στην πορεία γρήγορα ξεθωριάζουν. 

Ναι μεν παραπέμπουν στο techno αλλά ξεφεύγουν από την επανάληψη και τυποποίηση του είδους. Ναι μεν αρέσκονται στους electro ρυθμούς αλλά δεν υιοθετούν τις λιτές γραμμές του και μέσα από την δική τους αισθητική το κάνουν τον συγκεκριμένο ήχο να φαίνεται φρεσκότατος.

Και εν τέλει γιατί πρέπει να ψάχνουμε μια λογική εξήγηση για τα πάντα; Το Tiny Reminders σε καθηλώνει καθόλη τη διάρκεια και των 19 αποσπασμάτων του όπως λίγοι δίσκοι το καταφέρνουν και αυτό μας είναι παραπάνω από αρκετό. Θα πρότεινα μάλιστα έτσι και δεν εκτελείτε χρέη dj να αποφύγετε την τριπλή (!!) βινυλιακή έκδοση που όσο να 'ναι σε αναγκάζει να διακόπτεις την ροή.

Α! Και ας ετοιμάσω μερικά "tiny reminders" ώστε να θυμηθώ να συγκαταλέξω τους Swordsmen στις λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς. 

Δε συμφωνείς; Γράψε το δικό σου review!
Copyright (C) 1996-2000 - Avopolis. All Rights

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured