Το Vengo, η νέα ταινία του Tony Gatlif, είναι μια δραματική ταινία για την ζωή των Ανδαλουσιανών τσιγγάνων, κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η παθιασμένη αγάπη τους για το φλαμένκο. Μερικά χρόνια πριν ο Gatlif είχε κινηματογραφήσει εκπληκτικά την ζωή των τσιγγάνων μέσα από τη μουσική στην ταινία του Latcho Drom. Είχε συγκεντρώσει μουσικούς του δρόμου, ζώντες κρίκους της τσιγγάνικης παράδοσης, εραστές της μουσικής και του χορού και είχε δημιουργήσει ένα ντοκυμαντέρ στο οποίο πρωταγωνιστές ήταν η μουσική και το πάθος των τσιγγάνων γι αυτήν.

Στο Vengo τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, μια και πρόκειται μεν για μια φανταστική ιστορία, αλλά το soundtrack είναι πάλι ένα πραγματικό κολλάζ των χρωμάτων της μουσικής των τσιγγάνων. Εδώ συναντιέται το ισπανικό φλαμένκο με την παράδοση της Αιγύπτου και τις κεντροευρωπαϊκές ρίζες τις τσιγγάνικης φυλής. Μια μουσική που περιλαμβάνει από φωτεινά ρομαντικά τραγούδια για τον έρωτα και τη ζωή μέχρι δυναμικά πολιτικά μανιφέστα για την ελευθερία και την ισοτιμία. 

Στα 60 λεπτά του soundtrack συναντάμε πολλές εκτελέσεις παραδοσιακών τραγουδιών αλλά και καινούργιες συνθέσεις διαφόρων δημιουργών με πιο απρόσμενη ίσως την συμμετοχή του Διονύση Τσακνή στο κομμάτι Naci en Alamo. Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται ο φλαμένκο κιθαρίστας Tomatito, o αιγύπτιος τραγουδιστής Sheik Al Tuni, η αισθαντική La Paquera και η La Caita, η τραγουδίστρια με το επαναστατικό ταπεραμέντο που ο Gatlif ανακάλυψε για τα γυρίσματα του Latcho Drom. Καλλιτέχνες αντί-σταρ, μέλη ενός διαφορετικού στερεώματος μακριά από τα φώτα των show biz, που η μουσική αποτελεί το πιο βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. 

"Είναι όλοι στο στοιχείο τους, βυθισμένοι στην κουλτούρα των φτωχών μα συναισθηματικά πλουσίων. Η μουσική που παίζουν καθοδηγείται μόνο από το ένστικτό τους. Είναι οι εαυτοί τους και ζουν τη ζωή τους στο έπακρο. Με την Ανδαλουσία και το φλαμένκο στην ψυχή τους, είναι οι καθημερινοί ήρωες του πραγματικού νότου. Και το Vengo είναι πρώτα από όλα αυτό: μια κραυγή, ένα τραγούδι, ένας ύμνος στην ζωή, την αγάπη, ένας θρήνος για τα ματωμένα χρήματα. Ένας ύμνος στο Μεσογειακό πνεύμα..." (λόγια του Tony Gatlif από το ένθετο του δίσκου)

Δε συμφωνείς; Γράψε το δικό σου review!
Copyright (C) 1996-2000 - Avopolis. All Rights

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured