Ξέρετε ποιοί είναι οι Gentle Waves; Αν ναι, είστε πολύ καλά διαβασμένοι. Αν όχι, δεν πρόκειται να σας κατηγορήσει κανείς. Για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, σας λέμε ότι πρόκειται για το προσωπικό project της Isobel Campell, τραγουδίστριας και μουσικού των Belle & Sebastian.

Τα μέλη των B&S διαθέτουν τέτοια έμπνευση και δημιουργικότητα, που φαίνεται ότι δεν άντεξαν άλλο, και άρχισαν να σχηματίζουν προσωπικά σχήματα για να εκπληρώσουν τις (αυξημένες) ανάγκες τους για έκφραση μέσω της μουσικής. Μάλιστα, αν θυμάστε, είχε προηγηθεί της Isobel ο Stuart David (μπασίστας των Belle) με το δικό του project, τους ηλεκτονικούς Looper.

Προσθέτοντας σε όλα αυτά και το γεγονός ότι οι B&S σχεδιάζουν νέο LP για το φθινόπωρο, θα έλεγε κανείς ότι αυτά τα παιδιά δεν κάνουν τίποτα άλλο όλη μέρα από το να γράφουν και να παίζουν μουσική.

Πριν κυκλοφορήσει ο δίσκος των Gentle Waves, η Isobel μας είχε προϊδεάσει ελαφρώς, αποκαλύπτοντας σε μια συνέντευξη της, ότι το υλικό που ηχογραφήθηκε είναι άμεσα επηρεασμένο από 60’s αρμονικά-flower-pop groups. Κάτι τέτοιο διαπιστώσαμε και εμείς με τα πρώτα ακούσματα, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο δεν μπορούσε να αποφευχθεί και η σύγκριση με τους Belle & Sebastian. Οι τελευταίοι ήταν άλλωστε και ο λόγος που αγόρασα το δίσκο της Isobel περιμένοντας κάτι αντίστοιχο. Βέβαια όσοι ακούσετε το συγκεκριμένο project της Isobel θα διαπιστώσετε ότι το πνεύμα και η μουσική ακεραιότητα του Stuart Murdoch (lead singer & συνθέτη των Β&S) δεν μπορούν να αναπαραχθούν καλώς ή κακώς.

Οσο για την παραγωγή και την ηχογράφηση του "Green Fields", αυτές έγιναν σε μία μόνο εβδομάδα, και δεν θέλει παρά μερικά προσεκτικά ακούσματα για να διαπιστώσει κανείς με τα αυτιά του. Πάντως, ο δίσκος δεν είναι τόσο κακός όσο μπορεί να αντιληφθεί κάποιος από τα παραπάνω, και αν δεν υπήρχε αυτή η σύγκριση με τους B&S, ίσως να είχα καλύτερη άποψη για το σύνολο του.

Το album αποτελείται από έντεκα τραγούδια, όλα συνθέσεις της Isobel, και επίσης όλα ερμηνευμένα από αυτήν, με το στυλ σχεδόν πανομοιότυπο (με 2 uptempo εξαιρέσεις). Το φθινοπωρινό , μουντό κλίμα της Σκωτίας είναι αναμφίβολα ο πρώτος παράγοντας της σύλληψης αυτών των μελωδιών και των στίχων.

Το «Weathersnow» , το οποίο είναι και το μόνο που έχει κυκλοφορήσει σε single (σε ένα υπέροχο 7-inch picture sleeve 1000 αντιτύπων μόνο) είναι ίσως και το πιο «πιασάρικο» τραγούδι των Waves. Εκτός τον κλασσικών οργάνων, το single αυτό περιέχει και στυλόφωνο το οποίο το ξεχωρίζει αμέσως από τα υπόλοιπα. Τα βασικά όργανα που χρησιμοποιούνται είναι κιθάρα, τσέλο, μπάσο, πίανο, φλάουτο, τρομπέτα, ένα υπέροχο βιμπράφωνο, βιολί και φυσικά drums. Άλλα κομμάτια τα οποία ξεχώρισα ήταν τα «Tree Lullaby», «Renew & Restore» , «Rose I Love You» και «Enchanted Place».

Κλείνοντας τη σημερινή δισκοκριτική, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να σταματήσεις ένα fan των Belle & Sebastian από την αγορά του δίσκου της Isobel. Το ξέρω αυτό γιατί και εγώ έτσι νιώθω. Και είμαι σίγουρος ότι και τον επόμενο δίσκο των Gentle Waves θα τρέξω να τον αγοράσω - ασχέτως αν με απογοητεύσει. Για να είμαι πιο ακριβής πάντως, το «Green Fields of Foreverland» δεν με απογοήτευσε τόσο, όσο με επανέφερε στην πραγματικότητα, υποδεικνύοντάς μου ότι αυτό που αγόρασα απλά δεν είναι δίσκος των Belle & Sebastian!

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured