Κάπου ακούς τους Monster Magnet, κάπου τους Metallica, κάπου θυμάσαι το τσαγανό των δικών μας Nightstalker, κάπου χάνεσαι προς Σιάτλ μεριά –στα χρόνια των Pearl Jam και των Soundgarden. Και, φυσικά, πίσω από όλα υπάρχει ως σταθερά το Black Sabbath αμπέλι

Το Keep It Alive αντλεί από διάφορα ιδιώματα της μεγάλης οικογένειας του σκληρού ήχου και, σε γενικές γραμμές, το κάνει καλά. Έχουμε δηλαδή ένα ευρύ αλισβερίσι μεταξύ stoner rock, grunge και metal, πάνω στο οποίο τοποθετούνται κατά το δοκούν και άλλες αναφορές (λίγη ψυχεδέλεια εδώ, λίγο hard rock παραπέρα). Το στοιχείο βέβαια που κερδίζει δεν είναι η επιτυχημένη αφομοίωση των προτύπων –αυτό το πετυχαίνουν πια πολλές μπάντες εκεί έξω. Είναι αντιθέτως ο τρόπος με τον οποίον οι Profound Sleep κάνουν το πράγμα να δονείται. Οι γκρούβες τους, αν θέλετε.

Σε μια βιαστική ματιά, ίσως προξενήσει απορία η ικανότητά τους αυτή, αλλά και ο ξεχωριστός ήχος της κιθάρας ή το πώς εντάσσονται στο όλο κλίμα τα synths, από τη στιγμή που μιλάμε για δισκογραφικό ντεμπούτο. Όμως οι Profound Sleep δεν είναι νέα μπάντα, υπάρχουν κάμποσα χρόνια στα ελληνικά πράγματα –από το 1991, παρακαλώ! Γίνεται λοιπόν... profound πως εδώ αντικατοπτρίζεται η εμπειρία που έχει συλλεχθεί στο μεταξύ: το σφιχτοδεμένο της κατάθεσης και το αριστετοχνικό μπλέξιμο των διεθνών αναφορών μαρτυρά ένα άλλο επίπεδο μα και μια εμπειρία διαφορετικού επιπέδου, που δεν υπάρχει (συνήθως) στα νεόκοπα συγκροτήματα. 

Με 6 μόλις κομμάτια και με διάρκεια γύρω στο μισάωρο, το Keep It Alive διασφαλίζει επίσης πως δεν υπάρχει ξεχείλωμα και «κοιλιές», επιτρέποντας πάντως στο "I've Been Around" και στο "Ride With Me" να φιγουράρουν ως highlights, αναδυόμενα από το συμπαγές πλαίσιο του συνόλου –το δεύτερο με την «πειραγμένη» του οπτική στον κλασικό Metallica ήχο, το πρώτο με το εμπρηστικό του ρεφρέν. 

Κατά τα λοιπά, βέβαια, το άλμπουμ δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να ξεμακρύνει από τον κολπίσκο όπου πραγματοποιεί με χάρη τις απλωτές του. Γιατί οι Profound Sleep είναι αφοσιωμένοι σε έναν heavy ήχο που ήδη έχει εξερευνηθεί διεξοδικά σε διεθνές επίπεδο και η διάθεσή τους δεν τείνει προς την ανανέωση ή προς το όποιο... λοξοκοίταγμα, μα στο πώς θα μπορέσουν να κρατήσουν το πράγμα «ορθόδοξο». Μπαίνει έτσι ένα ταβάνι στην προσπάθεια (συνεκδοχικά, και στο πόσο μπορείς κι εσύ να ενθουσιαστείς). Με τη σημαντική όμως επισήμανση ότι, στα όρια που τους αναλογούν, τα καταφέρνουν μια χαρά. 

Ενδεχομένως λοιπόν, αν κάτσουν και οι συγκυρίες, να αποτελέσουν μια αξιοσημείωτη παρουσία στο πεδίο που άνοιξε στο εγχώριο τοπίο η επιτυχία των Planet Of Zeus και η σταθερή απήχηση συγκροτημάτων σαν τους 1000mods σε ένα κομμάτι της ροκ νεολαίας των καιρών μας.

{youtube}cYb-m3Df108{/youtube}

 

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured