Για τραγούδια «σχεδόν ετοιμόρροπα» μας προϊδεάζει ο τίτλος κι έτσι γράφει και το δελτίο τύπου γι' αυτήν την πρώτη κυκλοφορία των Λώλαμα Δύο, που ουσιαστικά ξαναφέρνει στην ενεργό δράση μέλη του ιστορικού σχήματος Λώλαμα από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο έδρασε στη δεκαετία του 1990. Το άλμπουμ κυκλοφορεί επισήμως σε μία εβδομάδα ακριβώς (9 Οκτώβρη, σε 250 αριθμημένα αντίτυπα μαύρου βινυλίου), αλλά οι μυημένοι παλιόφιλοι το έχουν σίγουρα ανακαλύψει ήδη από τον Μάιο, όταν το συγκρότημα ξεκίνησε να το διαθέτει για δωρεάν downloading από το site του. 
 
Πριν όμως «ξεφυλλίσουμε» τον δίσκο για να δούμε αν τα 6 τραγούδια που τον αποτελούν είναι όντως ετοιμόρροπα, λίγα ιστορικά στοιχεία –για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι...
 
Ιδρυτικό μέλος των (πρώτων) Λώλαμα, ο τραγουδιστής & στιχουργός/ποιητής Χρήστος Τζιώκος έμεινε στη μπάντα από τη δημιουργία της το 1989 ως και το τέλος της, το 1997. Ιδρυτικό μέλος ήταν επίσης ο κιθαρίστας και συνθέτης Στέλιος Εμμανουηλίδης, ο οποίος αποχώρησε όμως το 1993. Τραγούδια τους εμφανίσθηκαν σε demos, fanzines, κασέτες κτλ., αλλά η μόνη επίσημη δισκογραφική τους παρουσία ήταν το 7’’ single "O Bωμός Tης Mοναξιάς» (στη Fifth Dimension), το οποίο ηχογραφήθηκε σε ένα στούντιο στη Θεσσαλονίκη το 1993, όταν πλέον ο Εμμανουηλίδης είχε φύγει. Στο ίδιο στούντιο, σημειωτέον, είχαν ηχογραφήσει και οι Τρύπες τον πρώτο τους δίσκο, άλλωστε ως ένα σημείο θα μπορούσαμε να πούμε πως τα δύο γκρουπ άνηκαν στην ίδια «σχολή». Τζιώκος & Εμμανουηλίδης είναι σήμερα το δίδυμο πίσω από τους Λώλαμα Δύο.
 
Ο δίσκος ανοίγει με το "H Kαταιγίδα Aργεί", ένα από τα b-sides του "Βωμού Της Μοναξιάς", τραγούδι που παρουσιάζεται όμως αρκετά αλλαγμένο από την κλασική μπάσο/κιθάρα/φωνή εκτέλεση του 1993: εδώ θυμίζει στο ξεκίνημά του παλιό ρεμπέτικο, ενώ στη συνέχεια ξεδιπλώνει πιο σύγχρονους ήχους, εμπλουτισμένο με ούτι, κλαρίνο, hammond και κάποια ηχητικά εφέ. Τα λόγια του Τζιώκου βρίσκουν και πάλι τον στόχο τους, αλλά μουσικά το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον. Τόσο αυτό, όσο και μία ακόμα ενδιαφέρουσα νέα απόδοση ενός παλιού demo ("Αυτοφαγία", από μια κασέτα του 1993 με τίτλο Στα Καμαρίνια Της Υπομονής), δείχνουν τη διάθεση των Λώλαμα Δύο να πάνε τη μουσική τους αρκετά βήματα πιο πέρα, βάζοντας τη σύγχρονη τεχνολογία και την ελληνική παράδοση να συμβαδίσουν με τη ροκ ταυτότητά τους. 
 
Η "Σιωπή" είναι ουσιαστικά το πρώτο ολοκαίνουργιο δείγμα γραφής των Τζιώκου/Εμμανουηλίδη, ένα τραγούδι που ραπάρει και συνθετικά –με το μπιτάκι στην αρχή– δείχνει το ξεκάθαρο πέρασμά τους σε μια άλλη εποχή. Ταυτόχρονα, όμως, στίχοι όπως «Σιωπή με λόγια περιττά / σιωπή μέσα στο θόρυβο / σιωπή για χρόνια» ίσως κάνουν μια προσπάθεια να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν, γεφυρώνοντας 17 χρόνια «Σιωπής». Η δεύτερη πλευρά του Σχεδόν Ετοιμόρροπα ξεκινά με τον αγνώριστο "Μετατροπέα": από την ένταση της πρώτης εκτέλεσης έχουν μείνει πια μόνο οι στίχοι, με τη μουσική να ηχεί τώρα πολύ πιο μελωδική και την ερμηνεία να θυμίζει πιο πολύ απαγγελία –δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποια εκτέλεση μου αρέσει περισσότερο, θα έλεγα πως η κάθε μία έχει τη χάρη της. Στη συνέχεια οι διαθέσεις γίνονται πιο ρομαντικές με το "Σύννεφο", που μπορείς να το πεις και «ραδιοφωνικό» (ό,τι κι αν σημαίνει κάτι τέτοιο στην εποχή μας), ενώ το άλμπουμ κλείνει με τη μπαλάντα "Καλειδοσκόπιο" και τον πιο όμορφο ίσως στίχο των Λώλαμα Δύο, «Κι αν έρθει να με βρει η ζωή και λείπω / θα ξεκουράζομαι στα ετοιμόρροπα όνειρα μου».
 
Η αλήθεια είναι πως, αν το ψάξει κανείς πολύ, θα βρει μια ελαφριά ανισότητα ανάμεσα στα παλιά και στα νέα τραγούδια των Λώλαμα. Από την άλλη, με το φρεσκάρισμα των παλιών και τη σπιρτάδα των νέων βγαίνει ένα πολύ αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Άλλωστε είναι τουλάχιστον ευχάριστο να βλέπεις μια μπάντα (ή έστω κάποια από τα μέλη της) να πιάνουν πάλι τα όργανα· όχι με σκοπό να μείνουν στις όποιες δάφνες απέκτησαν σε μια περασμένη εποχή, μα για να προσπαθήσουν να δώσουν κάτι το διαφορετικό στη δημιουργικότητά τους. Οι Λώλαμα με τους Λώλαμα Δύο είναι λοιπόν δύο διαφορετικές μπάντες, μουσικά μιλώντας. Αναμένουμε ακόμα καλύτερη συνέχεια, αν βέβαια και οι ίδιοι θελήσουν να τη δώσουν.
 
 

{youtube}TASMZlsrMRg{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured