search

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Label | Inner Ear
Κυκλοφορία | Μαρ-13
Βαθμολογία | 7

Το παραδέχομαι. Έχω πρόβλημα με το σκηνικό της ποπ/ροκ πολιτικής ορθότητας του γούστου, έτσι όπως αυτό ορίζεται ανά περίοδο απ' τους εκάστοτε «ψαγμένους», ανεξαρτήτως πλήθους. Και με τις «σωστές» επιρροές, οι οποίες σα να έχουν βαπτισθεί σε μια αισθητική κολυμπήθρα και πλέον κουβαλάνε εγγενώς τη χάρη –μέχρι τουλάχιστον ν' αλλάξει η συλλογική αντίληψη για το κόλπο. Υπό μία έννοια δηλαδή έχω πρόβλημα και με τον εαυτό μου. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Feathers, το ντεμπούτο του KU: εδώ η γνωστή Μπανάνα και το μοτόρικ, εδώ οι πειραματιστές, τα ηχητικά τελετουργικά του πλανήτη και οι ποπ ευαισθησίες. Άλμπουμ είναι αυτό ή ανθολογία κουλ ιστοριών;

Μισό λεφτό, όμως. Η κοίτη της τραγουδοποιίας του Δημήτρη Παπαδάτου (μουσικός και εικαστικός) γράφει Velvet Underground, γράφει και Joy Division όταν οι δεύτεροι θαυμάζουν τους πρώτους. Ούτως ή αλλιώς κάτι θα έγραφε, αν κι ο τρόπος εδώ μοιάζει πιο χαλαρός, πρόχειρος, προσωπικός –ουδεμία διάθεση μείωσης. Το ζητούμενο, βέβαια, φαίνεται να είναι ο μετασχηματισμός της μορφής αυτής της κοίτης, στα πλαίσια μιας διευρυμένης ποπ/ροκ ηχογραφίας. Οι (πολλές) πιθανότητες γίνονται πραγματικότητες, μεταξύ άλλων ανάμεσα στον Brian Eno, στις ανατολίτικες αναζητήσεις του Le Monte Young, στην κράουτ ρυθμολογία και στη σκούρα ηλεκτροπόπ, δίχως ποτέ να διαχωρίζεται το ακουστικό απ' το ηλεκτρονικό. Δίχως ποτέ να αναχωρεί κι η αίσθηση του βαθιά προσωπικού, παρά τη συλλογική δουλειά που έχει πέσει στον δρόμο προς την ολοκλήρωση, κυρίως από μέλη των Baby Guru.

Προσωπική στάση σε κάθε ακρόαση το “Adrift Ιn Τhe Vague”, ειδικά όταν τα φυσήματα τραυματίζουν –ποτέ ανεπανόρθωτα– το γλυκό στάσιμο της οικειότητας. Παρέα και χαρακτηριστικό παράδειγμα δημιουργικής προσέγγισης:  αυτός ο  ανοιχτός μετασχηματισμός της μορφής (εντός) των τραγουδιών, καθώς και η σταθερή σύνδεση με την προσβασιμότητα της ποπ από πολλές γωνίες,  παράγουν συνεχώς ηχητικό παρόν. Παράγουν παράλληλα και συνεχή προσμονή, η οποία ποτέ δεν αργεί να επιβεβαιωθεί. Κοινώς, το γενικευτικό της ανθολογίας κουλ ηχητικών ιστοριών δεν παύει, ωστόσο μετατρέπεται σε ειδικό άλλης μια εκδοχής του ωραίου. Ή αλλιώς σ' ένα μικρό ποπ κομψοτέχνημα των ημερών της πληροφορίας, που παίρνει ελαφρώς παραπάνω στα σοβαρά τον εαυτό του.

 


ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΑΛΜΠΟΥΜ

Morrissey - California Son

Ανδρέας Κύρκος

Deathspell Omega - The Furnaces Οf Palingenesia

Χρυσόστομος Τσαπραΐλης

HOT ΣΗΜΕΡΑ!

Γιατί ο 2Pac χώρισε τη Madonna, πίσω στη δεκαετία του 1990;

Γράμμα της εποχής βγαίνει τώρα σε δημοπρασία, παρά τις προσπάθειες της Βασίλισσας της Ποπ να τη…

Skid Row

Skid Row και sold-out το 2019, γίνεται; Και όμως, γίνεται! Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσοι δεν ήρθαν,…

Τα 300 drones των Duran Duran

Το γκρουπ γιόρτασε με τον δικό του τρόπο τα 50 χρόνια από τότε που ο Άνθρωπος πάτησε στο Φεγγάρι

Omara Portuondo

Παρότι 88, πλέον, η Κουβανέζα βασίλισσα του Buena Vista Social Club απέδειξε στην Τεχνόπολη ότι…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

10+2 αγαπημένοι δίσκοι για τους Social Waste

Μοιράζονται με τον Jamal τη 2η μέρα του επερχόμενου Urban Athens Festival (Τετάρτη 3, Πέμπτη 4,…

Give Sleep A Chance

50 χρόνια από το "Give Peace A Chance" και τα περίφημα bed-ins του John Lennon και της Yoko Ono,…

60 χρόνια από τον θάνατο της Billie Holiday

Το «παράξενο φρούτο» της τζαζ μυθολογίας ήταν μια σαρωτική προσωπικότητα, με πονεμένο μα ταυτόχρονα…

50 χρόνια Space Oddity

Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνει σήμερα το πρώτο αριστούργημα του David Bowie, ο οποίος άφησε την…