Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως το 2020 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά που έχει ζήσει η ανθρωπότητα τον 21ο αιώνα. Βέβαια, ακόμη κι αν ο πλανήτης έμοιαζε να μπήκε σε παύση, στην πραγματικότητα, δεν σταμάτησε ποτέ να κινείται.

Το ίδιο συνέβη, αναπόφευκτα και στη μουσική. Μπορεί οι όροι να άλλαξαν, σε πολλές περιπτώσεις, όμως, συνέχισε να δημιουργεί και να επιβιώνει. Το 2020 μας χάρισε στιγμές, αμιγώς μουσικές ή μη, που ίσως θα θυμόμαστε στο μέλλον, όταν ανατρέχουμε στη χρονιά που όλοι θέλουμε, σε μεγάλο βαθμό, να ξεχάσουμε.

Αλλά για να μην μακρηγορούμε...

 

Το 2020 ήταν η χρονιά που…

...η ζωντανή μουσική άλλαξε όπως την ξέραμε

 

Ανάμεσα στις αλλαγές που έφερε η πανδημία στις ζωές μας, ήταν κι αυτή που δεν επέτρεπε πια τις συναυλίες με τους όρους που τις ξέραμε. Από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου μέχρι μικρά τοπικά gigs, προχώρησαν σε ματαιώσεις και αναβολές και οι μουσικοί μέσα στη χρονιά επικοινωνούσαν τη μουσική τους με τον μόνο τρόπο που μπορούσαν. Δηλαδή, με live streaming (που έγινε, άραγε, η νέα νόρμα;), και sets είτε μέσα από τα δωμάτιά τους, είτε ακόμη και από τη σκηνή, με αντίτιμο -εδώ στο Avopolis απολαύσαμε έτσι από τις οθόνες μας τους Future Islands, το εντυπωσιακό show της Róisín Murphy και το live-ντοκιμαντέρ των Parquet Courts. Στην Ελλάδα, πρόλαβαν να γίνουν το καλοκαίρι μερικά live καθήμενων και με αποστάσεις (όπως αυτό και αυτό) και όσο στη Γερμανία γίνονται σχετικά πειράματα και οι Flaming Lips χορεύουν σε φούσκες, αναμένουμε τη στιγμή που θα μπορέσουμε να απολαύσουμε ξανά τη ζωντανή μουσική όπως της αξίζει.

 

 

...δίσκοι γεννήθηκαν από την καραντίνα

 

Οι μουσικοί, σε πολλές περιπτώσεις, έγιναν παραγωγικότεροι από ποτέ στην καραντίνα. Από την ανάγκη των millennnials για χορό και την Charli XCX μέχρι την απομόνωση της Adrianne Lenker σε ένα σπίτι στο βουνό που γέννησε δύο δίσκους και από τους δύο δίσκους-έκπληξη της Taylor Swift (Folklore και Evermore) μέχρι το καθ’ ημάς reunion μετά από 12 χρόνια των Sugahspank και Blend Mishkin αλλά και την Αντιλόπη του The Boy, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μουσικοί δεν το έβαλαν κάτω.

 

 

...η disco διεκδίκησε την αναγέννησή της

 

Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύει μια γρήγορη ματιά σε κάποιες από τις πιο πολυακουσμένες φετινές pop κυκλοφορίες. Ο ηδονιστικός δίσκος της Jessie Ware, τα ολοστρόγγυλα hits της Dua Lipa, η Róisín Murphy που χόρεψε το πιο indie κοινό και η Disco της Kylie MInogue, έκαναν τη νοσταλγία να κοιτάξει πίσω από την πόρτα του Studio 54.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι 40 Καλύτεροι Διεθνείς Δίσκοι του 2020

 

...το μαύρο αποδείχθηκε το θερμότερο χρώμα

Σε μια χρονιά που η δολοφονία του George Floyd από λευκό αστυνομικό (μεταξύ άλλων) έκανε το Black Lives Matter επιτακτικότερο από ποτέ, η «μαύρη μουσική» σε πολλές περιπτώσεις, έγινε ένα παράλληλο πολιτικό αφήγημα, ακόμη κι αν αυτή γράφτηκε σε ανύποπτο χρόνο αναφορικά με το προαναφερθέν περιστατικό. Από τους τραχείς Run The Jewels, μέχρι τη βρετανική jazz του Shabaka Hutchings και του Moses Boyd και μέχρι τη μυστήρια κολεκτίβα που ακούει στο όνομα Sault, η μαύρη μουσική έσκαψε στις ρίζες της για να βρει τη θέση της στο παρόν.

 

 

...μιλούσαμε συνεχώς για την Taylor Swift...

 

Έβγαλε έναν δίσκο-έκπληξη από το πουθενά. Έβγαλε άλλον έναν δεύτερο-δίσκο έκπληξη από το πουθενά. Νωρίτερα, μέσα στη χρονιά, κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ στο Netflix. Αποφάσισε να ξαναηχογραφήσει ολόκληρο τον κατάλογό της. Γενικά, η Taylor Swift έπαιξε για άλλη μια φορά το pop παιχνίδι και από ό,τι φαίνεται, κέρδισε.

 

 

....αλλά και η Megan Thee Stallion δεν πήγε πίσω

Η ράπερ από το Τέξας μας έκανε να εναποθέσουμε τις trap ελπίδες μας πάνω της. Πρώτα κυκλοφορώντας το πολύ δυνατό ep Suga, ύστερα με το ολοκληρωμένο ντεμπούτο της Good News, αλλά μας κέρδισε και με εντυπωσιακές εμφανίσεις όπως αυτή στο SNL. Και κυρίως, ταρακούνησε τον κόσμο με το παρακάτω…

 

 

...βραχήκαμε με το “WAP”

Τέσσερις δεκαετίες μετά από όταν η Cyndi Lauper τραγουδούσε πονηρά “She Bop”, ένα κομμάτι με τίτλο “Wet Ass Pussy” που μιλά ακομπλεξάριστα για τη γυναικεία ηδονή, μοιάζει ακόμα να σοκάρει εν έτει 2020. Η συνεργασία της Cardi B και της Megan Thee Stallion έφερε τον κρύο ιδρώτα σε πολλούς συντηρητικούς ρεπουμπλικανούς στις ΗΠΑ, αλλά ακόμα και στον Snoop Dogg, τον άνθρωπο που έχει βγάλει δίσκο με τίτλο Doggystyle. Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν σταμάτησε το “WAP” από το να γίνει μια από τις εκρηκτικότερες επιτυχίες της χρονιάς.

 

 

...ο Kanye West προσπάθησε να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ

 

Από τις μέρες που ο West πόζαρε με καπελάκι MAGA δίπλα στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, φτάσαμε να δούμε φέτος τον ράπερ να θέτει (πρόχειρη) προεδρική υποψηφιότητα στις αμερικανικές εκλογές, χωρίς μεγάλη τύχη. Στο μεταξύ, σε μια στιγμή παραφροσύνης, κατούρησε το Grammy του, ενώ, μας έχει υποσχεθεί και έναν νέο δίσκο, αλλά το μόνο που έχουμε ακούσει ως τώρα είναι η χορωδία του.

 

 

...η χωρίς άδεια χρήση μουσικής από τον Donald Trump δεν πήγε και πολύ καλά

 

Συγκεκριμένα, ο Neil Young μήνυσε τον Trump για τη χρήση των κομματιών "Rockin' in the Free World" και "Devil’s Sidewalk" που ακούστηκαν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του (μια μήνυση που στη συνέχεια απέσυρε), ενώ, η χρήση του “House of the Rising Sun” για ίδιους σκοπούς, προκάλεσε την αντίδραση του Eric Burdon. Στο μεταξύ, οι Brian Wilson και Al Jardin, ουδεμία σχέση δεν θέλουν να έχουν με την εμφάνιση του Mike Love και της δικής του εκδοχής των Beach Boys σε πολιτική συγκέντρωση του Trump. Όχι και τόσο “good vibrations”...

 

 

...η Grimes και ο Elon Musk ονόμασαν το παιδί τους X Æ A-12

Είναι σαφές πως οι φίλοι του παιδιού στο σχολείο θα έχουν δυσκολία να προφέρουν το όνομά του, σε κάθε περίπτωση, η μουσικός και ο επιτυχημένος entrepreneur δεν έδωσαν τυχαία το όνομα στο πρώτο τους παιδί, όπως μαρτυρά το παραπάνω tweet.

 

 

...η Billie Eilish κυκλοφόρησε το πρώτο άπειρο μουσικό βίντεο στην ιστορία

 

Η 19χρονη pop star αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα που συνέβη τα τελευταία χρόνια στην pop. Στην προκειμένη, όταν το “Bad Guy” έπιασε 1 δισεκατομμύριο προβολές στο Youtube, το μεταμόρφωσε σε “Infinite Bad Guy”. Κάτι που μεταφράζεται ως το πρώτο άπειρο μουσικό βίντεο στην ιστορία, που συνδέει υπερσυνδεσμικά το αρχικό βίντεο του κομματιού με βίντεο-διασκευές του, χωρίς το βίντεο να μένει ποτέ ίδιο. Πέρα από το εντυπωσιακό αυτό πρότζεκτ, η Billie Eilish κυκλοφόρησε φέτος και μερικά νέα singles, ανάμεσα στα οποία το εξαιρετικό “My Future” αλλά και το “No Time To Die”, το κομμάτι για το επόμενο ομώνυμο James Bond (όταν, τέλος πάντων, το δούμε).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ένα Τραγούδι για το 2020

 

...ο Ludwig Göransson έδειξε πως γράφεις υποδειγματικά soundtracks

Ακόμη κι αν δεν γνωρίζετε το παιδί-θαύμα από τη Σουηδία, μια ματιά στο βιογραφικό του θα οδηγήσει το σαγόνι σας σε ελεύθερη, slow-motion πτώση. Είναι, μεταξύ άλλων, ο άνθρωπος πίσω από τον αιχμηρό, «μεταλλικό» συμπαγή ήχο που ακουγόταν όσο ο John David Washington και ο Robert Pattinson χάνονταν στην εντροπία του Tenet του Christopher Nolan, ενώ έντυσε ιδανικά μουσικά τις sci-fi western περιπέτειες του Mandalorian, στην ομώνυμη σειρά, έχοντας ήδη ένα βραβείο Emmy στη συλλογή του για αυτό το soundtrack. Στο παραπάνω βίντεο δίνει μια ιδέα για το «πώς γίνεται».

 

 

...το σινεμά σκηνοθέτησε τη μουσική

Μιας και από τη μία ο Spike Jonze σκηνοθέτησε το (κάπως μέτριο, ομολογουμένως) Beastie Boys Story και από την άλλη, ο Spike Lee σκηνοθέτησε το εντυπωσιακό show των παραστάσεων American Utopia του David Byrne. Θα προτιμήσουμε το δεύτερο, με χαρακτηριστική ευκολία.

 

 

...διαβάσαμε τη μουσική

 

Τo Remain In Love και αυτοβιογραφία του Chris Frantz (Talking Heads, Tom Tom Club), οι Αναπαραστάσεις του Ανοίκειου και η rave κουλτούρα μέσα από τα μάτια ενός ανθρωπολόγου, η αυτοβιογραφία της Mariah Carey, η ποιητική συλλογή της Lana Del Rey, η pop πέρα από τα φύλα και η ιστορία των boybands, από τους New Kids On The Block μέχρι τους BTS, ήταν μερικά από τα ενδιαφέροντα μουσικά βιβλία που βρέθηκαν στα ράφια των βιβλιοπωλείων αυτή τη χρονιά.

 

 

...μιλήσαμε με ωραίους και σημαντικούς ανθρώπους

 

Οι Sparks αφηγήθηκαν 5 δεκαετίες μιας ιδιαίτερης πορείας. Οι George Pelecanos μίλησε για τον Άντρα που Επέστρεψε. Ο Greil Marcus ανέβηκε στο Mystery Train της δισκοκριτικής. Ο Anthony Fantano, πάλι, εξήγησε ποια είναι η θέση της μουσικοκριτικής σήμερα. Ο Ηλίας Φραγκούλης μας εξήγησε γιατί βλέπουμε σινεμά. Οι Idles πρότειναν να αγαπήσουμε τους εαυτούς μας. Τo Film Pit αντεπιτέθηκε από το υπόγειο της Κυψέλης. Ο Sivert Høyem θα έχει για πάντα το Παρίσι. H Ela Minus εξήγησε πώς μεγαλώνοντας με hardcore punk, κατέληξε να γράφει το techno ντεμπούτο της. Οι Huntsmen πήραν ρίσκα. Η Nalyssa Green πήγε ταξίδι στην άκρη της πόλης. Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους ενδιαφέροντες ανθρώπους που πέρασαν φέτος από «τις σελίδες» του Avopolis.

 

 

...μια 10χρονη κόντραρε τον Dave Grohl στα ντραμς

Όλα ξεκίνησαν όταν η 10χρονη Nandi Bushell κάλεσε σε drum challenge τον αρχηγό των Foo Fighters, παίζοντας το “Everlong”. Ο μουσικός αποδέχθηκε την πρόκληση κι έτσι ξεκίνησε ένα διαδικτυακό πάρε-δώσε ανάμεσα στους δύο που ενδέχεται να οδηγήσει μέχρι και σε συνεργασία τους.

 

 

...ένα βίντεο στο TikTok έκανε viral το “Dreams” των Fleetwood Mac

Πριν λίγους μήνες ο Nathan Apodeca ανέβασε ένα βίντεο στο TikTok στο οποίο τον βλέπαμε να πίνει χυμό, κάνοντας skate, με μουσική υπόκρουση το κλασικό κομμάτι “Dreams” των Fleetwood Mac. Το βίντεο έγινε viral, το μιμήθηκε μέχρι και ο ίδιος ο Mick Fleetwood, ενώ το κομμάτι είδε τις πωλήσεις του να εκτοξεύονται και μπήκε πάλι στα charts, 43 χρόνια μετά την κυκλοφορία του Rumours.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι Άκουσαν οι Μουσικοί το 2020;

 

...η Dolly Parton έβαλε το χεράκι της στο εμβόλιο της Covid-19

 

Όχι, η σταρ της country δεν το γύρισε στην ιατρική, όμως, πίσω στον Απρίλιο, έκανε μια δωρεά της τάξεως του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για την έρευνα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, που ήταν κι αυτή που οδήγησε στο εμβόλιο της Moderna για την Covid-19. Την ευχαριστούμε για αυτό.

 

 

...οι Queen, o Elton John και ο David Bowie έγιναν νόμισμα

 

Μια νέα σειρά ειδικών νομισμάτων με θέμα τη μουσική έχουν αρχίσει να κόβονται στη Βρετανία και ως τώρα έχει τιμήσει τους παραπάνω μεγάλους μουσικούς. Δεν θα λέγαμε όχι, ειδικά στο νόμισμα του David Bowie.

 

 

...οι μουσικοί έδιναν ραντεβού τις Παρασκευές στο Bandcamp

 

Σε μια κίνηση υποστήριξης των μουσικών, σε μια εποχή που αυτοί ασθμαίνουν, το Bandcamp, για μεγάλο διάστημα του 2020, κάθε πρώτη Παρασκευή του μήνα μηδένιζε την προμήθειά του, με όλα τα έσοδα της ημέρας να πηγαίνουν απευθείας στους μουσικούς. Κάτι που θα συνεχίσει και το 2021.

 

 

...αποχαιρετήσαμε ουκ ολίγους ανθρώπους της μουσικής

 

John Prine, Andrew Weatherall, Little Richard, Bill Withers, Ennio Morricone, Eddie Van Halen, Kenny Rogers, Adam Schlesinger, Vera Lynn, Peter Green, Lee Kerslake, Spencer Davis, Harold Budd, José Padilla, Simeon Coxe, Justin Townes Earle, Florian Schneider, Genesis P-Orridge, Andy Gill, Charley Pride, Γιάννης Πουλόπουλος, Αγάθωνας Ιακωβίδης, Κώστας “Mod” Κωνσταντίνου, μερικοί μόνο από τους ανθρώπους της μουσικής που έφυγαν από τη ζωή αυτή τη χρονιά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι 20 Καλύτεροι Εγχώριοι Δίσκοι του 2020

 

...γνωρίσαμε τον good job nicky

Με ένα δείγμα τριών singles ως τώρα (“January 8th”, “FO SHO”, “Clouds”), ο νεαρός μουσικός μαζί με τον συνθέτη του, Ερμή Γεραγίδη (τον δικό του Finneas), είναι μάλλον η μοναδική εγχώρια περίπτωση μουσικού που συνομιλεί σε πρώτο χρόνο με τις επιταγές της παγκόσμιας pop -και με ζηλευτές παραγωγές. Μένει να δούμε -και κυρίως, να ακούσουμε- τη συνέχεια.

 

 

...ζήσαμε για να ακούσουμε τη συνεργασία Λένας Πλάτωνος-Κατερίνας Στανίση...

Καρπός της συνεργασίας τους, το κομμάτι «Ανθρωποφάγοι», ένα «ηλεκτρονικό ζεϊμπέκικο» σε μουσική της Λένας Πλάτωνος και στίχους της Μυρτώς Κοντοβά. Όπως είπε και η ίδια η Κατερίνα Στανίση για αυτή την απροσδόκητη σύμπραξη: «Η ιδέα γι’ αυτή τη συνεργασία κρατούσε χρόνια, αλλά όλο κάπου υπήρχε εμπόδιο στο να γίνει. Επιτέλους έγινε. Όταν ανταμώσαμε για το κομμάτι, δεν την είχα ξαναδεί ποτέ τόσα χρόνια, αν και ήθελε από τη δεκαετία του ‘80 να τραγουδήσω τραγούδια της. Χαίρομαι διπλά, γιατί πέρα από το τραγούδι μας, γνώρισα και έναν πολύ καλό άνθρωπο».

 

 

...και είδαμε μαζί στη σκηνή την Άννα Βίσση με τη Δέσποινα Βανδή

Και έληξαν το 2020. Δεν περιγράφουμε άλλο.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured