Οι καλύτεροι δίσκοι του 2020 έχουν ήδη  επιλεγεί, έχουν δημοσιευτεί, έχουν προκαλέσει τις παραδοσιακές συζητήσεις και το 2021 ξεκινάει σύντομα. Ευτυχώς, ό,τι κι αν συμβεί στον κόσμο, η Γη θα συνεχίσει να γυρίζει και θα κυκλοφορούν νέοι δίσκοι.

Μερικές από τις πρώτες πληροφορίες για το τι έχουμε να περιμένουμε το 2021:

 

Marianne Faithfull – She Walks In Beauty

Ξεκινάμε την αναφορά μας στις κυκλοφορίες του 2021 από μία επιβιώσασα του 2020 και του κορωνοϊού. Πάλεψε με την αρρώστια και παρά τα υποκείμενα νοσήματα, τα κατάφερε. Παρότι ακόμη αναρρώνει, καταπιάστηκε με ένα πρότζεκτ που είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό. Ένα spoken word άλμπουμ με τους αγαπημένους της ρομαντικούς ποιητές του 19ου αιώνα: Byron, Shelley, Keats, Wordsworth, που ντύνει με μουσική ο Warren Ellis και στο οποίο συμμετέχουν ο Nick Cave, o Brian Eno και ο Vincent Segal.

 

Dinosaur Jr. – Sweep It Into Space

 

Η παρέα του J Mascis ξαναμπαίνει στην πρίζα μετά από 5 χρόνια για μία ακόμη κοσμική περιπλάνηση στον κιθαριστικό γαλαξία. Εκτός από τον ίδιο, το κιθαριστικό παζλ συμπληρώνουν ο Lou Barlow και ο Kurt Vile. Ένα από τα πολλά άλμπουμ σε αυτό το κείμενο που ξεκίνησαν να ηχογραφούνται πριν από τα απανωτά lockdown και ολοκληρώνονται μετ’ εμποδίων και καθυστερήσεων.

 

Paul Weller – Fat-Pop (Volume1)

 

Οι πρώτες ιδέες για το άλμπουμ ηχογραφήθηκαν εν μέσω πανδημίας και με το lockdown να εμπνέει τον Paul Weller. Οι ιδέες αυτές έφτασαν στα μέλη της μπάντας του για να παίξουν τα δικά τους μέρη κι έτσι ολοκληρώθηκε με έναν τρόπο πρωτόγνωρο για όλους τους συμμετέχοντες, χωρίς επαφή και χωρίς κοινή δράση στο στούντιο. Το τραγούδι “Moving Canvas” είναι αφιερωμένο στον Iggy Pop, το πρώτο σινγκλ θα είναι το “Shades of Blue” που έγραψε με την κόρη του Leah ενώ στον δίσκο συμμετέχει και ο Andy Fairweather Low.

 

Mogwai – As The Love Continues

 

Όταν φτάνεις στο 10ο άλμπουμ είσαι πια ένα classic συγκρότημα και οι Mogwai μόλις το ηχογράφησαν. Όχι στην Νέα Υόρκη, όπως σχεδίαζαν, αλλά μέσω Zoom, όπως επιτάσσουν οι περιστάσεις. Πόσα άλμπουμ έσωσε αυτό το Zoom δε λέγεται… Ο παραγωγός Dave Fridmann τους ζήτησε να κάνουν κάτι που υπό κανονικές συνθήκες δε θα έκαναν. Το πείραμα απέδωσε, ο δίσκος των Σκωτσέζων ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και ο Atticus Ross και ο Collin Stetson συμμετέχουν, βάζοντας μια επιπλέον νότα στον δίσκο που δεν θα αργήσει πολύ να κυκλοφορήσει.

 

Foo Fighters – Medicine At Midnight

 

O Dave Grohl και η παρέα του αποφάσισαν πως είναι σωστή στιγμή να μετακινηθούν λίγο από τον γνωστό ήχο τους και να δοκιμάσουν να αλλάξουν. Έτσι χρησιμοποιούν για πρώτη φορά drum loops και μετακινούνται σε ένα ηχητικό πλαίσιο που χωρίς να απαρνείται τις ροκ κιθάρες και τον σκληρό, ογκώδη ήχο, έχει ένα funk groove που θυμίζει Prince και Beastie Boys. Σύντομα θα ξέρουμε αν τα κατάφεραν…

 

Arab Strap – As Days Get Dark

 

Η πρόσφατη επανασύνδεσή τους για επετειακές συναυλίες επανέφερε τον ηλεκτρισμό μεταξύ τους και την επιθυμία για να φτιάξουν ένα δίσκο μαζί, τα ίδια 3 άτομα που ηχογράφησαν το πρώτο άλμπουμ των Arab Strap πριν από 20 χρόνια. Χωρίς να νοσταλγούν αλλά και χωρίς να ξεχνούν το παρελθόν τους, προσπαθούν να είναι ένα γκρουπ του σήμερα, όχι μόνο σε μουσικό και ηχητικό επίπεδο αλλά και όσον αφορά στους στίχους των τραγουδιών. Έχουν αλλάξει τόσα πολλά από την δεκαετία του ’90, οι Arab Strap λένε πως το κατανοούν και μένει να δούμε αν ανταποκρίνονται.

 

Low – It’s Not Broken, I’m Not Angry

Στην Ντουλούθ της Μινεσότα υφαίνεται ο καινούργιος ηχητικός ιστός ενός συγκροτήματος που -όπως λέει- προσπαθεί να αγγίξει τον ουρανό, όχι απλώς να τον αποκαλύψει. Κιθάρες που ηχούν αλλιώς, ρυθμοί που δεν βασίζονται -απαραίτητα- στα τύμπανα και φωνές που συμπληρώνουν οργανικά τον ήχο της μουσικής. Οι Low φτιάχνουν ένα ακόμη «κρυφό» κομψοτέχνημα που πρέπει να θέλεις να το ανακαλύψεις. Δεν θα σου αποκαλυφθεί από μόνο του.

 

Goat Girl – On All Fours

Το λονδρέζικο γυναικείο κουαρτέτο/κολεκτίβα επιστρέφει με το «επικίνδυνο» 2ο άλμπουμ, κάνοντας ένα σαφές βήμα εξέλιξης. Το εφηβικό lo-fi εγκαταλείπεται για μια πιο «επαγγελματική» και ολοκληρωμένη προσέγγιση με πολλά post punk στοιχεία, με σύγχρονα synths, σαξόφωνα και έγχορδα, με κοινωνική κριτική και rock attitude.  

 

The Weather Station – Ignorance

Το 5ο άλμπουμ της καναδήςTamara Lindeman και του εναλλασσόμενου γκρουπ της The Weather Station που γι’ αυτή την ηχογράφηση περιλαμβάνει τους Kieran Adams (ντραμς), Ben Whiteley (μπάσο), Philippe Melanson (κρουστά), Brodie West (σαξόφωνο), Ryan Driver (φλάουτο), Johnny Spence (πλήκτρα) και Christine Bougie (κιθάρα), με την ίδια να παίζει πιάνο, κιθάρα και να τραγουδάει, είναι ένα ακόμη πολυαναμενόμενο δείγμα εξαιρετικής folk ευαισθησίας.

 

Οι Φήμες Λένε…

Ότι οι Cure έχουν ήδη ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις για ένα άλμπουμ (μπορεί και 2πλό) που θα είναι πολύ βαρύ, πολύ μελαγχολικό, πολύ σκοτεινό και πολύ Cure.

O Michael Stipe στην μετά-R.E.M. εποχή δοκιμάζει για πρώτη φορά να συνθέσει μόνος του και να γράψει μουσική χωρίς να παίζει κάποιο όργανο. Για να δούμε αν το «πρώτη φορά» θα αποδώσει.

Ο Kendrick Lamar ψάχνει να βρει έναν νέο ήχο και να ξεφύγει από το μουσικό πλαίσιο που έχει ήδη δημιουργήσει και που τον έχει καταξιώσει. Οι πληροφορίες λένε ότι πλησιάζει περισσότερο προς το rock. Για να δούμε…

Ότι οι από καιρό θρυλούμενοι δίσκοι του Jack de la Rocha, των My Bloody Valentine, των Red Hot Chili Peppers, της Adele θα κυκλοφορήσουν φέτος. 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured