To έτερο project του Naas Alcameth των Nightbringer, οι Akhlys, κυκλοφορούν στα τέλη του Δεκέμβρη το τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο Melinoë και βάζουν φωτιά στις «κλειδωμένες» λίστες των μουσικοκριτικών που ασχολούνται με τα διάφορα παρακλάδια του metal. Δυστυχώς (ή μάλλον ευτυχώς) στην δική μου δεν προστέθηκε, για άλλους λόγους όπως θα διαβάσετε παρακάτω. Πάμε στην μουσική.

Η ηχητική επίθεση του Melinoë είναι πρωτοφανής. Ο ακροατής νιώθει κατά κύματα να σκάνε πάνω του riffs και growls που ξεπετάγονται μέσα από μια πηχτή, σκοτεινή θάλασσα από blastbeats. Ο ήχος είναι σαν ένα πραγματικό, άυλο τέρας που σε περικυκλώνει, σαν ένας κακός εφιάλτης. Και το black metal έτσι έπρεπε να είναι για να δικαιολογεί την ύπαρξη του. Οι ambient αναφορές είναι παντού παρούσες σαν προσέγγιση, όμως αυτή την φορά επικρατεί το metal στοιχείο.

Πάμε στα άλλα τώρα. Ο Naas Alcameth ή Kyle Earl Spanswick έχει κάνει κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις (όπως αυτή αλλά και αυτή), η προσωπική του σελίδα στο Facebook ήταν τιγκαρισμένη στα likes προς ακροδεξιές, φασιστικές και ναζιστικές σελίδες, ενώ (καλλιτεχνικές) συνεργασίες του δεν ήταν και οι πιο αθώες, για να το θέσουμε κομψά. Θα μπορούσαμε όλα αυτά να τα παραβλέψουμε, εάν η μουσική του ήταν μέτρια έως κακή, κάτι που σήμαινε αυτόματα ότι κανείς δεν θα ήθελε να ασχοληθεί μαζί του. Όμως, τυχαίνει μερικές φορές, οι μουσικοκριτικοί να έχουμε αυτό τον άχαρο ρόλο να περιγράψουμε ολόκληρο το φάσμα γύρω από την μουσική που έχει τη δύναμη να ακουμπήσει μεγαλύτερο μέρος του κοινού. Η μουσική, άλλωστε, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού άρα και της κοινωνίας. Δεν θα μπορούσαμε να στρέψουμε το βλέμμα αλλού, ενώ γνωρίζουμε. Και η παρούσα κριτική, πέρα από τον αυστηρό ρόλο της κρίσης επί του έργου, περιλαμβάνει και την αντικειμενική ενημέρωση.

Ένα από τα καλύτερα black metal άλμπουμ των τελευταίων ετών θα πει κάποιος και λογικά μέσα πέφτει, αφού και μόνο στον τομέα της ηχογράφησης και της ατμόσφαιρας το Melinoë των Akhlys θριαμβεύει. Όμως, σε καμιά περίπτωση, αυτό το άλμπουμ δεν θα προωθηθεί εκ μέρους μου, με κανένα από τα γνωστά εργαλεία (βαθμός, Youtube link, λίστες κτλ).

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured