Για τους νέους καλλιτέχνες που προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους στο ελληνικό τραγούδι και να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους σ’ ένα πιο ευρύ κοινό, υπάρχουν δύο κυρίως μα διαφορετικές μεταξύ τους διαδρομές στη σύγχρονη εγχώρια δισκογραφία. Η μία οδηγεί στη γρήγορη αλλά –τις περισσότερες φορές– πρόσκαιρη επιτυχία, μέσω των μηχανισμών παραγωγής εφήμερων σουξέ. Η άλλη –η πιο δύσβατη– περνά μέσα από μια ουσιαστική σχέση με τη μουσική και επιφυλάσσει συνήθως τη δικαίωση και την ουσιαστική αναγνώριση για όσους πραγματικά τα αξίζουν.

Η Μαρία Αναματερού δείχνει λοιπόν με αυτήν την πρώτη της δουλειά ότι έχει διαλέξει τη δεύτερη διαδρομή. Επέλεξε να συστηθεί στο κοινό παρουσιάζοντας τραγούδια από τη μουσική παράδοση διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, αλλά και από αυτές της Σερβίας και της Αρμενίας, ενώ συναντάμε και τρεις στιγμές με τη δική της υπογραφή στις μελωδίες. Επιπλέον, η Αναματερού και οι συνεργάτες της δεν υπέπεσαν στα κλισέ και στην ευκολία των πειραγμένων ενορχηστρώσεων στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν αυτές τις παραδοσιακές φόρμες, ούτε και διάλεξαν τα πιο γνωστά δημοτικά τραγούδια. Αντίθετα, στάθηκαν σε επιλογές λιγότερο ή καθόλου γνωστές στο ευρύ κοινό, στις οποίες προσπάθησαν να δώσουν μια διαφορετική, πιο σύγχρονη, μορφή μέσα από τις ενορχηστρώσεις του Θεολόγου Μιχελλή. Ενορχηστρώσεις σε χαμηλούς τόνους, πιο συγγενείς ηχητικά με τον έντεχνο χώρο, οι οποίες αντιμετώπισαν με σεβασμό το πρωτογενές υλικό και πέτυχαν να το παρουσιάσουν μέσα από μια διαφοροποιημένη οπτική, υποστηριζόμενες από μια ποικιλία οργάνων άψογα συνταιριασμένων με τις παραδοσιακές απαιτήσεις. Αξίζει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό την πλειάδα εξαιρετικών μουσικών που πλαισιώνουν την Αναματερού (Σωκράτης Σινόπουλος, Haig Yazdjian, Κυριάκος Γκουβέντας, Πάνος Δημητρακόπουλος, Νίκος Μέρμηγκας κ.α.), συμβάλλοντας με ουσιαστικό τρόπο στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Καθ’ όλη όμως τη διάρκεια του Όπου Αγαπάς Και Όπου Γης, διακρίνονται και οι ερμηνείες της Μαρίας Αναματερού. Η νεαρή τραγουδίστρια διαθέτει εξαιρετικό ηχόχρωμα φωνής, ταιριαστό με το ύφος των παραδοσιακών επιλογών του δίσκου, αλλά και μεγάλες ερμηνευτικές δυνατότητες. Τον χαρακτήρα μάλιστα και την άποψή της για τη μουσική τον καταθέτει τόσο μέσα από τις πρόζες των τραγουδιών, όσο και μέσα από την έκδοση, με επεξηγηματικά σημειώματα να συνοδεύουν αρκετές από τις εκλογές με πληροφορίες για την ιστορία τους και τον τρόπο δημιουργίας τους, αποτελώντας έτσι πολύτιμο οδηγό για τον ακροατή.

Συνοψίζοντας, το Όπου Αγαπάς Και Όπου Γης αναδεικνύεται σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές προτάσεις της τρέχουσας χρονιάς, φανερώνοντας τόσο τις ερμηνευτικές ικανότητες της Μαρίας Αναματερού, όσο και τον σεβασμό και την αγάπη με την οποία προσεγγίζει την παραδοσιακή μουσική. Φαίνεται να διαθέτει όλες τις δυνατότητες για να χαράξει μια αξιόλογη πορεία στο ελληνικό τραγούδι.

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured