Βλέποντας πλέον το χιπ χοπ το ελληνόφωνο από την ασφάλεια του εξωτερικού, αντιλαμβάνομαι δύο τινά. Αφενός, αποτελεί πεδίο άκρατης αυτοαναφορικότητας, στο οποίο οι ανύπαρκτοι χρίζονται βασιλιάδες και τα πραγματικά ταλέντα συχνά χάνονται μεταξύ bandwith και λουλουδιών στις πίστες. Αφετέρου, βλέπεις σπουδαίες εξελίξεις –όπως τον Τάκι Τσαν να στήνει ζωντανή μπάντα, τον Είσβο να χώνει με τη Sugahspank και τα Βόρεια Αστέρια να δισκογραφούν στο label του Ηχοκράτορα.

Με τον τελευταίο βγήκε στην  επιφάνεια και ο Evdemon, ένα παιδί από τη Κόρινθο. Δεν έκανε και πολλά πράγματα στο παρελθόν και ούτε θυμάμαι να του δόθηκε ιδιαίτερη σημασία όταν έκανε ένα cameo στο βιντεοκλίπ που προέκυψε από τη συνεργασία του θρυλικού (εκλιπόντος) Guru με τον Εισβολέα, πίσω στο 2004. Έβγαλε βέβαια κι έναν δίσκο στην πορεία, το Λίγη Αγάπη –ήταν όμως ένα μέτριο άλμπουμ. Και λίγο καιρό μετά, λοιπόν, μας παρουσιάζει το remix άλμπουμ. 

Ποια όμως η χρησιμότητα του να προσθέσεις νέους ήχους σε ένα μέτριο υλικό; Δεν έδωσα απάντηση στην απορία μου ακούγοντας τον δίσκο. Έναν δίσκο με προβλήματα σε όλα τα επίπεδα: συνθετικά, στιχουργικά και ερμηνευτικά. Η ένδεια βέβαια είναι πολύ περισσότερο εμφανής στιχουργικά, γιατί μερικές καλές παραγωγές υπάρχουν (ορισμένες του βετεράνου DJ Smartie, βλέπε μια πορεία με Αρτέμη-Ευθύμη και παλιότερα στους Active Member), δίχως πάντως να σώζουν τη κατάσταση. Φαντάζομαι τα remixes εξυπηρετούν και την πρόθεση του δημιουργού να πειραματιστεί (και) με τον ρόλο του beatmaker, μιας και ορισμένα τα υπογράφει ο ίδιος. Όμως από φρεσκάδα αποτύχαμε. Παταγωδώς. Τόσο που αισθάνομαι ότι ο χιπ χοπ πήχης στην Ελλάδα βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο SP του Larry Gus και στα pads του Eversor. Σημειωτέον επίσης ότι το “Ένα Θαύμα”, το οποίο κυκλοφόρησε το 2004 σε μια συλλογή της 33 και 1/3 του DJALX (TXC, Ηχοκρατορία), ο Evdemon το σέρνει από τότε μαζί του. Στον ερμηνευτικό δε τομέα, η χροιά μπορεί να είναι καλή, το flow όμως του Evdemon αποδεικνύεται αδύναμο –σε σημείο που καταντάει κουραστικό, μονότονο και αδύνατο ως προς τη ρυθμική του προσαρμογή πάνω στη μουσική.

Δεν μπορείς να αποφύγεις την τελική εντύπωση ότι το Remix Album του Evdemon είναι μια προσπάθεια να πειραχτούν οι μουσικές του Λίγη Αγάπη, μήπως κι έτσι δοθεί μια νέα ευκαιρία ή προκύψει κάποια επιτυχία. Είναι όμως μια προσπάθεια λίγη και δίχως τίποτα το ουσιώδες, πάνω σε ένα ήδη κακό αρχικό υλικό.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured