Ξανά εδώ. Τον περασμένο Νοέμβρη τα λέγαμε για το K.G. και τις ανατολίτικες καταβολές του και μόλις λίγους μήνες αργότερα, οι King Gizzard & the Lizard Wizard σαν να μας άκουσαν και προσφέρουν το δεύτερο δίσκο σε αυτό το στυλ. Και τα πάνε αρκετά καλύτερα.

Με τον τίτλο L.W. να μην διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας και το εξώφυλλο να είναι σχεδόν το ίδιο με τον προηγούμενο δίσκο, οι Αυστραλοί στέλνουν το σήμα ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα διπλό άλμπουμ που κόπηκε στα δύο. Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις, το δεύτερο κατά σειρά άλμπουμ περιλαμβάνει, μοιραία, τα leftovers των ηχογραφήσεων και υστερεί σε ποιότητα. 

Τo σχήμα δεν μας έχει συνηθίσει σε λογικές αποφάσεις αλλά εδώ, έκανε το ακριβώς ανάποδο από το σύνηθες, με τις περισσότερες συνθέσεις του δίσκου να συναρπάζουν. Και ίσως σε αυτό να ευθύνεται το ότι προσπάθησαν να αναμείξουν τα μουσικά είδη που έτσι κι αλλιώς έχουν αποφασίσει να παίξουν. Γύρω από τις ανατολίτικες, επαναλαμβανόμενες μελωδίες περιστρέφονται τα kraut, psych, afrobeat, proto-metal στοιχεία, δημιουργώντας έναν δίσκο που ενώ έχει αρκετές διαφορετικές αναφορές, ακούγεται σφιχτός. Κάτι που δε συνέβη στον προκάτοχο του, σε καμιά περίπτωση. Αν πρέπει να σταθούμε επιλεκτικά και να σχολιάσουμε κάποια σύνθεση, σίγουρα αυτή που κλείνει την διλογία (μάλιστα, με τον τίτλο "K.G.L.W.") είναι μια πολύ επιτυχημένη προσπάθεια του γκρουπ να παίξει αυτό που λέμε metal χωρίς σοβαρές εκπτώσεις, όπως έκαναν δηλαδή στο Infest the Rats' Nest.

Εάν κρίνουμε τα δύο τελευταία έργα των KG&LW σαν μια ενιαία προσπάθεια, μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε ως μια επιτυχημένη καλλιτεχνικά απόπειρα να τερματίσουν αυτό που επιχείρησαν να κάνουν οι σουηδοί GOAT. Όμως αυτή η προσέγγιση έχει και ταβάνι και μη ελαστικότητα, στο πλαίσιο μιας rock μπάντας. Συνεπώς και αρκετές επαναλήψεις εντοπίσαμε αλλά και κάμποσες αχρείαστες στιγμές. Όμως, στο σύνολο των 19 συνθέσεων, περισσότερες από τις μισές είχαν ό,τι χρειάζεται για να μπουν σε μια ενημερωμένη playlist του σύγχρονου psych ήχου. Αυτό δεν είναι, άλλωστε, το ζητούμενο εν έτει 2021;

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured