Υπάρχουν ορισμένες στιχουργικές θεματικές, που κλίνουν προς συγκεκριμένα μουσικά είδη –γιατί συμβαίνει αυτό, κατά πόσο οφείλεται στην υποκουλτούρα, στο ίδιο το είδος ή σε οτιδήποτε άλλο, δεν είναι επί της παρούσης. Όσον αφορά πάντως την παρουσία των εξωγήινων και της περί αυτών συνωμοσιολογικής νεομυθολογίας, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 επικεντρώνεται κατά μεγάλο βαθμό στο πεδίο του thrash και death metal (όπως άλλωστε και η επιστημονική φαντασία).

Από τους Agent Steel και τους Nocturnus του The Key (1990), μέχρι τους Hypocrisy του “Roswell 47” (1996) και τους Axis Οf Advance, η αύρα των επισκεπτών από το Διάστημα γοήτευσε αυτές τις πτυχές του ακραίου metal, χαρίζοντάς μας δίσκους που θα μπορούσαν κάλλιστα να σταθούν ως soundtracks των βιβλίων του Erich von Däniken. Ιδίως αν σκεφτεί κανείς πως στα τελευταία ο Ελβετός ερευνητής έπλεξε το εξωγήινο αφήγημα με τη μεσανατολική και αιγυπτιακή μυθολογία, που τόσο αγάπησε το death metal.

Δείγματα διαστημικής λατρείας είχαν δώσει στο εξαιρετικό τους ντεμπούτο (Starspawn, 2016) και οι Blood Incantation από το Κολοράντο, αλλά φαινόταν να το πηγαίνουν περισσότερο προς μια κοσμοφοβική οπτική επί της απεραντοσύνης του εξωγήινου χώρου, κάτι που ταίριαζε και με το ασφυκτικά ιξώδες του δίσκου. Στο φετινό Hidden History Οf Τhe Human Race ξεδιπλώνουν όμως μια πιο pulp ερευνητική ματιά επί του Διαστήματος, επικεντρώνοντας στη νεομυθολογική αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπινης ιστορίας και εξωγήινων επικυρίαρχων –γίνεται άλλωστε φανερό τόσο από τον τίτλο του άλμπουμ, όσο και από το εξώφυλλο.

Στο ντεμπούτο τους, οι Αμερικανοί είχαν κάνει αίσθηση με το πυκνό, τεχνικό τους death metal, το οποίο αντλούσε αρκετά από τη φινλαδική καινοτομία (Demilich). Ο δίσκος εκείνος είχε μια εξωπραγματική, ψυχρή παράνοια στη δόμηση των riffs, χωρίς να εκπίπτει σε κενές ασκήσεις ύφους. Στο φετινό άλμπουμ η μπάντα ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση: μπορεί το πρώτο κομμάτι να μην ξεφεύγει από τα στεγανά του brutal death metal, προσεγγίζοντας γεμάτο γωνιώδη χλιμιντρίσματα τους αφιονισμένους Morbid Angel, αλλά από εκεί και πέρα οι συνθέσεις απλώνουν και ανοίγονται προς μονοπάτια που σκιαγραφούν τα θεματικά νήματα με τα οποία μπλέκονται οι Blood Incantation.

Εδώ συνυπάρχουν λοιπόν ανατολίτικες κλίμακες ψυχεδελικού εύρους, υπερβάρβαρο death metal, μελωδικά σόλο, οριακό ambient, ακόμη και ατμοσφαιρικό doom/death· αυτό το τελευταίο, μάλιστα, αναπτύσσεται οργανικά σε τμήματα δύο εκ των τεσσάρων κομματιών –και κλέβει την παράσταση. Αλλά και συνθετικά τα πράγματα είναι πολύ ενδιαφέρονται: από τον υπνωτικό μινιμαλισμό του “The Giza Power Plant”, μέχρι το επικό ξεδίπλωμα των 18 λεπτών του “Awakening From The Dream of Existence...” και τους πειραματισμούς του τρομερού instrumental “Inner Paths (To Outer Space)”. Η παραγωγή, τέλος, έχει απλώσει και έχει ενταθεί, αφήνοντας πίσω τη (λειτουργικότατη για το περιβάλλον της) κλειστοφοβία του ντεμπούτο, χάριν ενός δυναμικότατου, πολύχρωμα αναλογικού αποτελέσματος.

Το Hidden History Οf Τhe Human Race είναι άλμπουμ που κρύβει θησαυρούς στις μη ευκλείδειες πτυχώσεις των 36 λεπτών του. Οι Blood Incantation ξεπερνάνε το Starspawn επιλέγοντας μια άλλη, αρκετά πιο πλούσια ηχητική προσέγγιση, η οποία διαστέλλει τον ήχο τους. Με αυτόν τον τρόπο εγγράφουν πάνω στη μουσική τους τα γοητευτικά μυστήρια με τα οποία καταπιάνονται και καταλήγουν στο σχεδιάγραμμα ενός απάνθρωπου κοσμοδρομίου, που διατρέχει την ανθρώπινη ιστορία.

{youtube}9mZKpJPTbf8{/youtube}

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured