Η αδιαλλαξία και η εμμονή (στα όρια της ξεροκεφαλιάς) κάποιων καλλιτεχνών, θυμίζουν τον αστερισμό της Μικρής Άρκτου: ξέρεις πως κάθε καινούριο τους βήμα δεν θα προσφέρει εκπλήξεις ως προς τη χωρική τους τοποθέτηση, και παρά τις μικρές ταλαντώσεις θα βρίσκεται σε σταθερό, γνώριμο σημείο του μουσικού θόλου.

Στην περίπτωση των Clandestine Blaze του υπερδραστήριου Mikko Aspa μπορεί κανείς να συμπληρώσει μία ακόμη ομοιότητα με τον αειφανή αστερισμό: το πιο φωτεινό του σημείο δείχνει πάντα τον –παγωμένο, στην προκειμένη– βορρά. Αυτή η ασφάλεια την οποία προσφέρουν στο κοινό κάτι τέτοιες μπάντες, η αίσθηση συντροφιάς που εκπέμπουν, είναι σημαντική. Ιδίως εν μέσω ενός ευμετάβλητου καμβά, όπως είναι αυτός της σύγχρονης μεταλλικής σκηνής.

Το City Of Slaughter είναι το 9ο άλμπουμ του πιο γνωστού προσωπικού project του λαρυγγιού των Deathspell Omega. Επίσης πρόκειται για την επετειακή, 100ή κυκλοφορία της Northern Heritage Records, προσωπικής εταιρίας του Aspa. Εδώ ο Φινλανδός προσφέρει για άλλη μία φορά παραδοσιακό, αγροίκο, και ελαφρώς μελωδικό black metal, που πατάει σταθερά τα πόδια του στο σχετικό ιδίωμα της χώρας του. Η καινοτομία –αν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει έναν τέτοιον όρο– έγκειται στη βύθιση αυτή τη φορά εντός του βαλτικού παγανιστικού ήχου.

Η βαρβαρική ξεραΐλα των Graveland διασταυρώνεται έτσι με τις δασικές ιαχές των πρώιμων Behemoth, καταλήγοντας σε μια ατμόσφαιρα άκρως χαρακτηριστική για εκείνη τη γωνιά της Ευρώπης όπου ο εκχριστιανισμός άργησε να έρθει. Το City Of Slaughter διακρίνει διαίτερη αγάπη για τα χάλκινα κρουστά και τις αντηχήσεις μπάσου που θυμίζουν mouth harp, ορμητικότητα και ρομαντική μελαγχολία –τόσο μουσική, όσο και στιχουργική. Πέρα επίσης από τις προηγούμενες αναφορές, ανιχνεύονται και οι απόκοσμες στιγμές των Darkthrone του A Blaze In The Northern Sky (1992), οι Judas Iscariot, αλλά και οι Funeral Mist (ιδίως στις αρκετές mid-tempo στιγμές θρησκευτικότητας). Τα δε φωνητικά του Aspa διατηρούν την επιβλητικότητα και τη χαρακτηριστική «καταβροχθιστική» άρθρωσή τους, ακόμη κι όταν αναδιπλώνονται σε καθαρή χροιά για να στήσουν πολυφωνικό χορό (όπως στο “Remembrance Of A Ruin”).

Από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται πολλή σκέψη. Το City Of Slaughter είναι αυτό που θα περίμενε κανείς από τον 9ο δίσκο των Clandestine Blaze: black metal που συναρπάζει με τη γνήσια προσκόλλησή του στις κλασικές φόρμες του ιδιώματος, ποτισμένο με το φάντασμα του βαλτικού παγανισμού. Χωρίς πειραματισμούς, φτιασίδια και γυαλάδες, εδώ ο Mikko Aspa μας προσφέρει αγνή 1990s λατρεία. Όσοι πιστοί, προσέλθετε.

{youtube}1K_P41r0FNQ{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured