Παρά την αντίθετη άποψη πολλών, υπάρχει, κατά την ταπεινή άποψη του υπογράφοντος, κάτι το ιδιαίτερα αξιόλογο και αγνό στην προσπάθεια κάποιων world δίσκων να πλησιάσουν περισσότερο στα Δυτικά αυτιά, κάνοντας μια διακριτική μανούβρα στον ήχο τους. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει να κάνει τόσο με τη μουσική, όσο με την ειλικρινή – και καθόλα θεμιτή – προσπάθεια ενός καλλιτέχνη να επικοινωνήσει συναισθήματα και σκέψεις του ιδίου αλλά και ενός ολόκληρου λαού σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Γενόμενοι έτσι πρέσβεις (οι καλλιτέχνες) και τεκμήρια πολιτισμού (οι δίσκοι) του έθνους τους – όχι γιατί το ίδιο το έθνος δεν μπορεί να πείσει για αυτές του τις δυνατότητες, άλλα λόγω της αφοπλιστικής αλήθειας πως, όταν δεν μπορείς να θρέψεις τα παιδιά σου, είναι πιθανότερο να κρατάς ένα φτυάρι παρά μια κιθάρα.

Αρχές της περσινής χρονιάς είχαμε τον Σομαλό Κ’naan με το χρωματιστό και πληθωρικό Troubadour. Φέτος μεταφερόμαστε στις δυτικές ακτές της Μαύρης Ηπείρου, για να γνωρίσουμε τη χαρισματική Nneka Egbuna. Γεννημένη στη Νιγηρία από Igbo πατέρα και Γερμανίδα μητέρα, ξεκίνησε τη μουσική της αφύπνιση από μια εκκλησιαστική χορωδία. Κατανοούμε έτσι ότι η Nneka υπήρξε από τα τυχερά παιδιά της Αφρικής, όσα είχαν την ευκαιρία της εκπαίδευσης και κάποια τουλάχιστον οικονομική άνεση, χωρίς βέβαια κάτι τέτοιο να την εμποδίζει από το να μπορεί να αφηγηθεί ό,τι είδε να συμβαίνει γύρω της – όπως εύκολα συμπεραίνεις τόσο από τη μουσική, όσο και από τους στίχους της. Αντίθετα μάλιστα, της έδωσε τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορεί να εκφράσει, μέσω καλλιτεχνικών διόδων, την εικόνα που αποτυπώθηκε στο μυαλό της.

Το φετινό άλμπουμ της Nneka Concrete Jungle αποτελεί μια συλλογή των πλέον επιτυχημένων (σε Ευρώπη και Αφρική) τραγουδιών της από τα δύο μέχρι τώρα άλμπουμ της (Victim Of Truth, No Longer At Ease), η οποία αποσκοπεί στο να τη συστήσει ευρύτερα και στη Νέα Ήπειρο – είναι μόλις η πρώτη της αμερικανική κυκλοφορία. Αν και best of, πρόκειται για έναν υπερπλήρη ήχων δίσκο, ο οποίος χρωματίζεται μεν με διάφορες μελωδικές αποχρώσεις, αλλά κρατάει ως σταθερό του φόντο τις αφρικάνικες ακτές. Η πληθώρα αυτή καθορίζει τη δυναμική του άλμπουμ, που έχει πολλά να πει και σε πολλές μουσικές «διαλέκτους», με το αποτέλεσμα να ενισχύεται επιπλέον χάρη στον προσωπικό ήχο της Nneka. Ρυθμοί από την πατρίδα της χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό το Concrete Jungle, με τα εύθυμα και αεικίνητα τύμπανα να μας ταξιδεύουν σε αφιλόξενες ζούγκλες, ενώ οι στίχοι μας ξεναγούν στον πόνο της φτώχιας, της πείνας και της εξαθλίωσης όσο οι reggae ρυθμοί της κιθάρας μας θυμίζουν την – πάντα ζωντανή – ελπίδα του μαύρου λαού. Ό,τι πιο αγνό όμως εδώ είναι η φωνή της Νneka, που αλλού διαθέτει ασυγκράτητη ορμή και ροή, με ρίμες οι οποίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις στιχουργικές γροθιές της MC Lyte (“Showing Love”), και αλλού ντύνεται τη σέξι μελωδικότητα της Erykah Badu (“Mind vs. Heart”) – με τον λυρισμό τοποθετημένο στο επίκεντρο, και στις δύο περιπτώσεις.

Άλλα τραγούδια που εύκολα κλέβουν τις εντυπώσεις είναι επίσης το “Heartbeat”, με το εθιστικό ηλεκτρονικό beat και το πρωτότυπο ρεφρέν του, το “Suffri” με τον ανεβαστικό ρυθμό της κιθάρας να το κατατάσσει στις ιδανικές καλοκαιρινές επιτυχίες, αλλά και το ποπ/ροκ κατεύθυνσης “Focus”. Στα μέσα δε του Concrete Jungle υπάρχει και το “Kangpe”, το οποίο θα αναγνωρίσετε ίσως από το soundtrack του video game FiFa 2010 (σ.σ.: η συγκεκριμένη σειρά παιχνιδιών συνεχίζει να ενσωματώνει στις συλλογές της αξιόλογα κομμάτια). Μια ιδιαίτερη αναφορά αξίζει όμως και στο εξαιρετικό “Come With Me”, με τον ιδιαίτερα ευαίσθητο ήχο του και τους δυνατούς στίχους «Δεν μπορείτε να κλέψετε τις εμπειρίες μου/Δεν μπορείτε να κλέψετε την ψυχή μου/Δεν μπορείτε να με κάνετε να πάω αλλού/Γιατί ξέρω που ανήκω… Γιατί ξέρω πού ο πατέρας μου είναι».

Το όνομα Nneka, στη γλώσσα των Igbo, σημαίνει «Η Μητέρα είναι παντοδύναμη, η Μητέρα είναι η καλύτερη». Πιστή σε αυτό το γνωμικό, η 28χρονη Νιγηριανή κρατάει σαν φυλαχτό στα ταξίδια της τις καλύτερες αναμνήσεις από τον τόπο όπου γεννήθηκε. Και προσπαθεί να εξηγήσει σε όλους μας τον δεσμό της μαζί του, όπως και τη μαγεία που ίσως κρύβει σαν στολίδι μέσα στους ανθρώπους του.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured