O Alexander Veljanov έχει τη δική του ξεχωριστή μουσική ιστορία στη σκηνή του Βερολίνου, αλλά παράλληλα αποτελεί έναν «ήρωα» για τα δεδομένα τόσο του darkwave/ebm όσο και της avant garde σκηνής γενικότερα. Τόσο με τους Deine Lakaien όσο και με τους Run Run Vanguard, o πολιτογραφημένος Γερμανός, με σλαβομακεδονική καταγωγή, Veljanov έχει αποδείξει ότι πρόκειται για ένα καταπληκτικό τραγουδιστή. Η φωνή του είναι ιδιαίτερη, ικανή να ερμηνεύσει με βάθος, δραματικότητα και μια θεατρικότητα που σου μεταφέρει το αντικείμενο των στίχων μπροστά σου σε γιγαντοοθόνη… Παράλληλα, έχει καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην avant garde ερμηνεία και τη σκοτεινιά που ανέκαθεν εκπροσωπούσε το darwave, με έναν τρόπο πολύ πηγαίο και ταυτόχρονα ηγετικό, τουλάχιστον για τα ευρωπαϊκά μουσικά δρώμενα.

Το Porta Macedonia από τον τίτλο κιόλας σε προϊδεάζει για μια προσπάθεια προσέγγισης των παραδοσιακών μουσικών νορμών της ιδιαίτερης πατρίδας του δημιουργού. Μετά το White Lies του 2003, ο Veljanov άφησε για λίγο τη «φτωχομάνα» Γερμανία και το καλλιτεχνικό οργασμό της μητρόπολης του Βερολίνου για να επισκεφθεί τη χώρα του και να αντλήσει μουσικές εικόνες από αυτή. Στο άκουσμα των έντεκα συνθέσεων του Porta Macedonia, διακρίνεις αμέσως τη χαρακτηριστική φωνή-φιγούρα του Veljanov με τους βαθυστόχαστους στίχους και την έμμετρη απαισιοδοξία. Εκεί όμως που εκπλήσσεσαι είναι στο καταπληκτικό πάντρεμα των σκοτεινών ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών μελωδιών με τα παραδοσιακά όργανα της γείτονου χώρας.

Η ενορχήστρωση συνδυάζει το κλασικό με το παραδοσιακό (zurla, το όμποε των Σλαβομακεδόνων και kaval – το αντίστοιχο του φλάουτου), ενώ τα synths με το hammond εναλλάσσονται δημιουργώντας μια κατανυχτική ατμόσφαιρα διάσπαρτη με βαλκανικά εμβόλιμα στοιχεία. Η συνολική αίσθηση που αποκομίζεις από το Porta Macedonia είναι αυτή του Δυτικού που συναντά τις παρυφές του Ανατολικού και όλα αυτά τα νεωτερικά στοιχεία βαθιά εγκιβωτισμένα στη μουσική παράδοση την οποία εκπροσωπεί ένας δημιουργός σαν τον Veljanov. Απαισιοδοξία, πολύ σκέψη και τροφή για αυτή, συναισθήματα, εικόνες και μια φωνή που σε αγγίζει προσωπικά με έντονο τρόπο σε συνδυασμό με εξαιρετική μουσική, ενορχηστρώσεις και θαυμάσια ροή υπογράφουν έναν δίσκο άξιο για πολλές ακροάσεις. Αναζητήστε την έκδοση σε διπλό βινύλιο.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured