Μια φορά και ένα καιρό δυο γνωστοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα project που το ονόμασαν 1 Giant Leap. Οι δυο εν λόγω κύριοι ήταν ο Jamie Catto, μέλος των Faithless και σκηνοθέτης και ο Duncan Bridgeman, μουσικός παραγωγός που έχει συνεργαστεί με τους Aswad, Dido, Duran Duran και Maxi Priest.

Το συγκεκριμένο project δεν περιοριζόταν σε μουσικά όρια. Ουσιαστικά αποτελούσε ένα concept που περιελάμβανε ένα παγκόσμιο ταξίδι σε χώρες σαν τις Σενεγάλη, Γκάνα, Νότιο Αφρική, Ουγκάντα, Ινδία, Ταϊλάνδη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ και Αγγλία με εξοπλισμό μια κάμερα και ένα υποτυπώδες όργανο ηχογράφησης τοπικών ήχων και απλών λόγων μερικών από τους γνωστότερους μουσικούς του πλανήτη.

Αποτέλεσμα της ιδέας αυτής ήταν η ηχογράφηση του παρόντος cd με δώδεκα τραγούδια καθώς και ενός ντοκιμαντέρ με την διαδρομή που ακολούθησαν οι Bridgeman και Catto (το τελευταίο θα κυκλοφορήσει σε DVD μορφή στις 24 Ιουνίου).

Οι μουσικοί που συμμετείχαν:
Dunya Salam: ο guru της world μουσικής Baaba Maal.
My culture: Ο μαϊντανός της Αγγλίας, Robbie Williams και ο τραγουδιστής των Faithless, Maxi Jazz.
The way you dream: Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Michael Stipe των REM και η Ινδή τραγουδίστρια θρύλος Asha Bhosle.
Ma' Africa: το γυναικείο τρίο Ulali και οι ιθαγενείς Mahotella Queens.
Braided hair: η Neneh Cherry και ο Speech, πρώην μέλος των Arrested Development.
Ta Moko: ο world μουσικός Whrimako Black.
Bushes: και πάλι ο Baaba Maal.
Passion: ο ηγέτης των Spearhead, Michael Franti.
Daphne: πάλι οι Mahotella Queens και η αμερικανίδα Eddi Reader που έχει κάνει και backing vocals σε δουλειές των Eurythmics και των Gang Of Four.
All alone: πάλι και πάλι οι Mahotella Queens (τελικά δεν είναι και τόσο άσχημες…).
Racing away: ο Grant Lee Phillips των Grant Lee Buffalo και ο Horance Andy, ουσιαστικά μέλος των Massive 'βιάζουμε την υπομονή των fan μας για το πότε θα βγάλουμε νέο cd' Attack.
Ghosts: η Eddi Reader, που ομολογουμένως έχει εκπληκτική φωνή.

Στο scratching game βρίσκεται ο DJ Swamp που έχει βοηθήσει με τις ικανότητες του τον Beck, τους Faithless και τους αγαπητούς μου Black Crape του Shaun Ryder.

Μια αρκετά φιλόδοξη κυκλοφορία που περικλείει κάποια εξαιρετικά δείγματα γραφής και, ελάχιστα ευτυχώς, άλλα που δεν μπορεί το αυτί μου να δεχθεί με ιδιαίτερη ευκολία ίσως λόγω της ακραίας παραδοσιακής προέλευσής τους.

Στο 'Racing away' ο Andy αναρωτιέται τι έγινε η ζωή των πουλιών και γενικά όλης της ανθρωπότητας και ακριβώς μετά η γλυκιά φωνή της Reader, ίσως και να δίνει την απάντηση στο 'Ghosts'. Απίστευτης ομορφιάς τα δυο αυτά closing tracks και μαζί με την καλύτερη ερμηνεία του Stipe εδώ και καιρό στο 'The way you dream', τα κορυφαία του '1 Giant Leap'. Δεν πρέπει όμως να ξεχαστούν οι δυο συμμετοχές του Maal, που πραγματικά ό,τι πιάνει γίνεται χρυσός, το single 'My culture' μια έξυπνα wanna be επιτυχία με όμορφες τρομπέτες και πιασάρικα φωνητικά και τέλος το 'Passion', όπου το rap παντρεύεται την world μουσική.

Σημ.: Η πρώτη παράγραφος αποτελεί μια ελεύθερη μετάφραση της ιστορίας πίσω από το project των 1 Giant Leap όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα τους. (www.1giantleap.tv)

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured