Από τις πρώτες νότες του βιμπραφώνου που ανοίγουν το Axis and Aligment συναισθάνεσαι ότι αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι σίγουρα κάτι το ενδιαφέρον και ξεχωριστό. Όταν μάλιστα μπαίνει συνεσταλμένα και η κορνέτα με το πνεύμα του Miles Davis να δίνει εξ αρχής το παρόν, καταλαβαίνεις ότι το παιχνίδι έχει ήδη κερδιθεί.

Το Chicago ως γνωστών διαθέτει ουκ ολίγους μουσικούς που αρέσκονται στο να πειραματίζονται και να αυτοσχεδιάζουν, όπως συμβαίνει και με τα μέλη αυτού εδώ του project, τον Chad Taylor και τον Rob Mazurek που κατά καιρούς με την προσθήκη και άλλων μουσικών έχουν ηχογραφήσει ως Trio, Quartet ή ακόμα και σαν Chicago Underground Orchestra. Μια τρίτη εξέχουσα παρουσία στο Axis and Aligment είναι βέβαια ο John McEntire (των Tortoise) που αναλαμβάνει την παραγωγή. Στον Taylor αντιστοιχούν τα κρουστά, το βιμπράφωνο και η κιθάρα ενώ ο Mazurek αναλαμβάνει την πανταχού παρούσα κορνέτα, τα ηλεκτρονικά, το πιάνο και την εικαστική σύνθεση που υπάρχει στο εξώφυλλο (!!).

Η μουσική του ενδιαφέροντος αυτού duo είναι ένα free jazz ιδίωμα που χρωστά πολλά στην προσωπικότητα του Miles Davis αλλά και στο ευρύ φάσμα των μουσικών προσμίξεων που μπορεί να ξεκινούν από την κλασική μουσική και να φτάνουν στο art rock του Frank Zappa ή ακόμα στην σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική και το post rock.

Οι συμμετοχές που αναγράφονται στο βιογραφικό του Mazurek (Tortoise, Stereolab, Isotope 217) προφανώς δεν είναι τυχαίες όπως και η παράλληλη αγάπη του Mazurek για την ηλεκτρονική μουσική, την οποία και έκανε αισθητή με την κυκλοφορία του κάτω από το project Orton Socket. Πρόκειται αναντίρρητα για μια σπουδαία μουσική προσωπικότητα η οποία συμπληρώνεται άριστα από τη συμμετοχή του Taylor και το λεπτό και εύθραυστο background που δημιουργεί με τα κρουστά και το βιμπράφωνο.

Όταν ο μινιμαλισμός δεν συνοδεύεται από απλοϊκότητα, ο αυτοσχεδιασμός δεν δείχνει απόκοσμος, οι σύγχρονες ηλεκτρονικές φόρμες βρίσκονται τόσο αρμονικά προσαρμοσμένες και η jazz ακούγεται τόσο φρέσκια, σίγουρα δεν μπορούμε παρά να είμαστε χίλια τα εκατό ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured