Δωδεκα κομμάτια γραμμένα από άντρες και κυρίως για ...γυναίκες "περιέλαβε" η Tori Amos, προκειμένου να τα αναμορφώσει με την ερμηνεία της και να τα κάνει δικά της, διατηρώντας μάλιστα αναλλοίωτους τους στίχους...

Από τους Beatles και το Neil Young ως τους Slayer και τους Depeche Mode, όλα περνούν από την ιδιαίτερη και πολλές φορές μινιμαλιστική της αισθητική που κρατά ή αφαιρεί το αρχικό συναίσθημα, αλλά παράλληλα δεν αφήνει και πολύ χώρο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κομματιού, του αρχικού εκτελεστή και της εποχής του. Γι' αυτό και απολαμβάνουμε ένα συνεκτικό album με πάρα πολλές ενδιαφέρουσες στιγμές...

Στο "Raining Blood" των Slayer για παράδειγμα οι λυσσασμένες κιθάρες γίνονται πιάνο και η ερμηνεία είναι αυτή που απογειώνει το κομμάτι, ενώ στο "New Age" του Lou Reed από τις Velvet Underground μέρες του -με την φαζαριστή κιθάρα- ακούγεται σαγηνευτικά υπνωτική.

Πιάνο και κυρίως φωνή αναλαμβάνουν το διεκπεραιωτικό ρόλο στο "Enjoy The Silence" των Depeche Mode, υπέροχη είναι η δραματική εκδοχή της στο κομμάτι του Eminem's "97' Bonnie & Clyde", πιο μινιμαλιστικές οι διασκευες στο "Time" του Tom Waits και στο "Real Men" του Joe Jackson, καλή η ατμοσφαιρική version στο "Rattlesnakes" των Lloyd Cole & The Commotions.

Το "I'm Not In Love" των 10cc χάνει πολλή από τη ζωντάνια και το συναίσθημά του, ενδιαφέρουσα η ηλεκτρική version του "Heart Of Gold", άψογη η πειραματική εκδοχή της στο κομμάτι των Beatles, "Happiness Is A Warm Gun" με φωνητικά samples από τους George Bush και George W. Bush, αλλά και ένα απόσπασμα από ένα βρετανό ρεπόρτερ που ανακοινώνει το... θάνατο του John Lennon!

Με γενναίες δόσεις πονεμένης και παθιασμένης ερμηνείας και με τάσεις αναδόμησης των κομματιών στο πιο μινιμαλιστικό τους και ίσως στο πιο παρεϊστικο, η Tori Amos χρησιμοποιεί σωστά την έννοια της διασκευής, κάτι που φαίνεται τόσο στις προθέσεις, όσο και στο αποτέλεσμα. Που δεν είναι άλλο από μια πολύ ενδιαφέρουσα και συνεκτική συλλογή από διαφορετικές εκδοχές σε κομμάτια που έχουν κολλήσει στα αυτιά των περισσότερων με τις αυθεντικές τους ερμηνείες.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured