Οι Low Spark είναι ένα ροκ τρίο από τη Λευκωσία, και τούτο το άλμπουμ μπορεί να είναι το παρθενικό τους, αλλά η πορεία τους ξεκινάει ήδη από το 2009 –στην πατρίδα τους, μάλιστα, θεωρούνται ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της εναλλακτικής σκηνής.

Η αργοπορία αυτή της αποτύπωσης ενός ντεμπούτο ίσως να οφείλεται στην πληθώρα των projects όπου συμμετέχουν δύο από τα μέλη: ο λόγος για τον αεικίνητο συνθέτη και πολυοργανίστα Λευτέρη Μουμτζή, ο οποίος τελευταία έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο –τόσο με την παρουσία του στο σούπερ γκρουπ Σωτήρες όσο και με τον περσινό, προσωπικό δίσκο Now Happiness (που του χάρισε αναγνωρισιμότητα σε περισσότερους ακροατές)– αλλά και για τον ταλαντούχο ντράμερ Στέφανο Μελετίου, ο οποίος είναι ενεργότατο μέλος δύο ακόμη συγκροτημάτων, των Zilla Project και Dellirium Elephants. Προσθέστε τώρα και τον Μάριο Μιχαήλ στις κιθάρες, κι έχουμε τους Low Spark.

Επί του πρακτέου, το Few But Many είναι δημιούργημα το οποίο συντονίζεται επαρκέστατα με τις αναβιωτικές τάσεις της εποχής που διανύουμε: ψυχεδελικές δονήσεις, progressive rock πινελιές, εξευγενισμένη stoner «βρωμιά» στα riffs, ολίγον πειραματισμός και μπόλικη άσκηση ισορροπίας μεταξύ ελεύθερης φόρμας και δομημένων κομματιών. Από μια τέτοια άποψη, ο ήχος του άλμπουμ είναι ιδανικός για να χαρίσει στο γκρουπ ευκολότερη πρόσβαση –μέσω φεστιβάλ και playlists– στους ήδη αρκετούς φίλους αυτής της δημοφιλούς πια αντίληψης και εκδοχής του ροκ. Από την άλλη, τα 8 τραγούδια που το απαρτίζουν δείχνουν να ολοκληρώνουν τον κύκλο τους γρήγορα: στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν πολλά επίπεδα ακρόασης, έτσι ώστε να προσφέρεται το κάτι παραπάνω.

Ο Μουμτζής βρίσκεται πίσω από όλους τους στίχους, τραγουδάει εκπληκτικά σε ορισμένα κομμάτια, παίζει μπάσο και πλήκτρα, ενώ στον ίδιο ανήκει και η μουσική στις περισσότερες περιπτώσεις –ομολογουμένως τις πιο απολαυστικές του δίσκου· με εξαίρεση το ομαδικό πόνημα “Love Comes From Above”, που ηχεί ως ένας ψυχωμένος φόρος τιμής στην ιδέα του ροκ την οποία υπηρετούν οι Queens Of The Stone Age.

Κατά τ' άλλα, το “Few But Many” και το “Counting The Sheep” είναι δύο καθαρόαιμα ροκ κομμάτια με υπόγεια ψυχεδελικά και prog στοιχεία, τα οποία έχουμε όμως ξανακούσει, με παρόμοιο τρόπο, αμέτρητες φορές στο παρελθόν. Το ίδιο συμβαίνει και με το “Reminder”: βασίζεται στο αρχικό του riff, που τελικά δεν το οδηγεί σε κάτι το πραγματικά ενδιαφέρον. Μόνο η τριπαρισμένη βουτιά που κάνει το “Deep Deep Deep” στο υποσυνείδητο, το “Evil Smirk” –το κορυφαίο κομμάτι εδώ πέρα– και το “Mainstream” με τους βαθιά κοινωνικούς του στίχους καταφέρνουν να ξεχωρίσουν, όλα γραμμένα από τον Μουμτζή, ο οποίος δείχνει να εκτονώνει στους Low Spark συνθετικές ευαισθησίες που κάπως παραμελεί στα υπόλοιπα projects.

Μην προσδοκάτε λοιπόν τίποτα το συγκλονιστικό από τη συγκεκριμένη κυκλοφορία. Ξεκλέψτε μόνο ορισμένες στιγμές, όπως τους υπερβατικούς στίχους στο ρεφρέν του “Love Comes From Above” («Fear is contagious but so as love/ fear comes from darkness, love comes from above») και εστιάστε στην παραπάνω διαδοχή κομματιών, αλλά και στην ανατολίτικη, ψυχεδελική λούπα του “Dreaweaver” στο φινάλε. Μόνο σε αυτές φαίνεται να βρίσκει ταυτότητα η μπάντα από τη Μεγαλόνησο, αντί να χάνεται στον ορυμαγδό συγκροτημάτων με παρόμοιο ήχο. Να είστε πάντως βέβαιοι πως το όνομα Low Spark θα το συναντήσετε πολύ σύντομα να παίζει τριγύρω.

{youtube}kZKLngazsPc{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured