Οι Transistor είναι από τα συγκροτήματα που ξεπήδησαν στη «χρυσή» εποχή της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής, μαζί με μπάντες όπως οι Abbie Gale, PopEye, My Wet Calvin κτλ. Από την πρώτη γνωριμία στη συλλογή  Blessed & Cursed του Δημήτρη Παπασπυρόπουλου, στο αξιόλογο ντεμπούτο τους και στη συνέχεια στις συνεργασίες τους με τον Craig Walker των Archive και στη μουσική επένδυση γνωστής διαφήμισης, κατάφεραν και να κρατήσουν χαμηλό προφίλ και να γράψουν κάποια όμορφα τραγούδια.

Στο δεύτερο τους άλμπουμ Resting In The Shade Of The Family Tree, βρίσκουμε τους Transistor ν’ αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την παραγωγή, ενώ δεν φοβούνται να πειραματιστούν –πότε με ατμοσφαιρικές συνθέσεις, πότε με μεταλλικά ή και post-rock ξεσπάσματα. Το “Mosquito Bite” είναι μια ονειρική ερωτική μπαλάντα, χαρακτηριστική του ύφους του συγκροτήματος, ενώ το “Family Tree” θυμίζει την πρώιμη pop/rock των αρχών των ’00s, με τις κιθάρες να έχουν τον πρώτο ρόλο. Το πρώτο single “Baby Douglas”, πάλι, αναδεικνύεται σε ένα απλό και χωρίς περιττά στοιχεία ποπ κομμάτι, με έξυπνο και κολλητικό ρεφρέν.

Από την άλλη, στα “Do Not Raise That Flag” και “Just Before You Left” η μπάντα δίνει μια διαφορετική πινελιά, προσθέτοντας δυνατά και επιθετικά τύμπανα μα και θεατρικά φωνητικά. Άλλωστε η φωνή της Μαρίας Κουρμούλη έχει ωριμάσει και προσφέρεται για πειραματισμούς, κάτι που οι Transistor φρόντισαν να εκμεταλλευτούν. Τα καλύτερα κομμάτια του άλμπουμ βρίσκονται όμως κάπου στο τέλος: ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο “Discovered”, το οποίο στα περίπου 8 λεπτά που διαρκεί περνάει από το ορθόδοξο κιθαριστικό ροκ στο post-rock και από ’κει παρασύρει τον ακροατή σε ένα σκοτεινό drone.

Το Οικογενειακό Δέντρο των Transistor κρύβει λοιπόν στα μουσικά του κλαδιά τις πολλές και διαφορετικές επιρροές των μελών τους, που μοιράζονται ισόποσα. Αρνούμενο να μπει σε ένα συγκεκριμένο καλούπι, το γκρουπ ανακατεύει με μαεστρία τις καταβολές του και παρουσιάζει μια δουλειά μεστή, ώριμη και με κάποιες εκπλήξεις.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured