Ο χειμώνας με τη μελαγχολία, τη μουντάδα αλλά και τη γοητεία του είναι πρωταγωνιστής στην πέμπτη κατά σειρά συλλογή της Μαρίας Παρούση, Under The Weather. Η «συλλέκτρια» τραγουδιών εμπνέεται εδώ από τις κρύες μέρες και τις «χαμηλών βαρομετρικών διαθέσεις» (όπως τις χαρακτηρίζει το δελτίο τύπου της κυκλοφορίας), μαζεύοντας εκλεκτούς καλεσμένους –κάποιους σύγχρονους, κάποιους πολύ πιο παλιούς. Και τους αφήνει να αφηγηθούν τις χειμωνιάτικες ιστορίες τους.
 
Το κουαρτέτο του Γάλλου τρομπετίστα Eric Truffaz και η θλιμμένη φωνή του Ed Harcourt στο “Red Cloud” απλώνουν ένα καταθλιπτικό πέπλο, το οποίο εκμεταλλεύεται ο Brett Anderson για να συγκινήσει ευαίσθητες καρδιές με τη σπαραξικάρδια μπαλάντα “To The Winter” –προερχόμενη από την αμφιλεγόμενη, για πολλούς φίλους των Suede, σόλο πορεία του. Κατόπιν, ο Gonjasufi ανεβάζει την ένταση, με το “Klowds” να ηχεί σαν έντονη και μονότονη βροχή, ενώ –αμέσως μετά το μυστικιστικό σύμπαν του Καλιφορνέζου– η σκυτάλη περνάει σε στιγμές φωτεινές και σ’ άλλες πιο χαμηλών τόνων, που λειτουργούν απλά σαν γέφυρα από το ένα κομμάτι στο άλλο.

Η new wave αισθητική των Ρώσων Motorama στο “Wind In Her Hair”, η ρετρό νοσταλγία της μπάντας του Duke Ellington με την Ivie Anderson στο “Stormy Weather” (του 1933), ο ψυχρός, σκανδιναβικός ερωτισμός του Jay Jay Johanson στο “Lighting Strikes”, η θεατρική ποπ του Divine Comedy στο “Snowball In Negative”, οι «θανατεροί» πειραματισμοί της εκ Νάσβιλ ορμώμενης Cortney Tidwell στο “Oh, Suicide” και ο ορχηστρικός λυρισμός του “Weeks Of Rain” του Hauschka, αναδεικνύονται στις καλύτερες στιγμές της νέας συλλογής της Παρούση. 

Το Under The Weather είναι ένα μουσικό κέντημα, με ένα υπέροχο εξώφυλλο το οποίο παραπέμπει σε παλιές, (φαινομενικά) πιο αθώες εποχές, με κάθε χρώμα κλωστής να αντιπροσωπεύει κι έναν διαφορετικό ήχο. Για ακόμα μία φορά, η Μαρία Παρούση κατάφερε να βάλει δίπλα-δίπλα καλλιτέχνες με διαφορετικές καταβολές, φτιάχνοντας ένα soundtrack ιδανικό για να «ντύσει» τους μήνες που ο ουρανός γεμίζει επιθετικά σύννεφα και οι μέρες είναι μικρότερες από τις νύχτες.


 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured