Το Χωρίς Εισιτήριο είναι το ντεμπούτο άλμπουμ της μπάντας που δημιούργησε ο τραγουδοποιός, ενορχηστρωτής και παραγωγός Γιώργος Σιμάτος σε συνεργασία με την τραγουδίστρια και στιχουργό Σοφία Κουτσάκη.

Τα πέντε πρώτα τραγούδια του δίσκου κινούνται πάνω στο ίδιο μοτίβο, κάτι που κουράζει χωρίς να υπόσχεται ανατροπή. Ο στίχος μιλάει για τον έρωτα και τη μοναξιά της εποχής με έναν τρόπο άμεσο, αλλά άγουρο. Είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει πρόθεση να αναδειχθεί ένα πιο βαθύ νόημα των στίχων, καθώς η μουσική λειτουργεί συμπληρωματικά στην αισθητική του στίχου και αντίστροφα στο βάθος των θεμάτων που θίγει. Το τοπίο ολοκληρώνεται με την προσέγγιση των τραγουδιών στο ερμηνευτικό κομμάτι, η οποία αναδεικνύει πετυχημένα την ανεμελιά που αποπνέει η πρόθεση των τραγουδιών. Όλη αυτή η ομοιογένεια που επικρατεί από τα πρώτα λεπτά του δίσκου δεν λειτουργεί θετικά και για έναν ακόμη λόγο: ενώ θα περίμενε κανείς να ισχυροποιείται η ταυτότητα του ακούσματος, καταλήγει στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Πραγματοποιείται δηλαδή μια επανάληψη, που δεν χρησιμεύει σε τίποτα.

Η πρώτη αμυδρή διαφοροποίηση συνθετικά, στιχουργικά και ερμηνευτικά φαίνεται να αρχίζει στο “Δεν Είναι Χρήμα Ο Χρόνος Μου”. Η αλλαγή αυτή συνεχίζεται, ευτυχώς, με τα τραγούδια “Μανδύας” και “Αίνιγμα”, σε στίχους του Γιώργου Ρωμανού. Η γραφή του είναι τελείως διαφορετική από εκείνης της Κουτσάκη: αποφεύγοντας χαρούμενα περιτυλίγματα γύρω από το αδιέξοδο της εποχής και του παιχνιδιού του έρωτα, ο Ρωμανός χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα και εκφράζει απροκάλυπτα το νόημά τους. Είναι οι μόνες στιγμές του δίσκου που ξεφεύγουν από το αφελές ύφος των προηγούμενων τραγουδιών, δημιουργώντας ένα άκουσμα όχι μόνο ευχάριστο αλλά και ενδιαφέρον. Ωστόσο δεν αποτελούν έκπληξη για το σύνολο, καθώς λειτουργούν προσθετικά και όχι ανατρεπτικά. Όμορφη νότα του δίσκου αποτελεί πάντως και το μοναδικό οργανικό κομμάτι, με τίτλο “Η Γιορτή”.

Προσεγμένη δουλειά στην παραγωγή της το Χωρίς Εισιτήριο των 33 Στροφές, αλλά στερείται έμπνευσης ακόμη και αν ειδωθεί απλώς σαν ένα ανάλαφρο, χαρούμενο άκουσμα.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured