Πριν από δύο χρόνια, ο Βασίλης Ζαχαρόπουλος του Metal Hammer, πρότεινε στα γραπτά του και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις να ακούσουμε απαραιτήτως το ντεμπούτο των 81db, της μπάντας με «εγκέφαλο» τον Κώστα Λαδόπουλο, με άλλα τρία μέλη από την Ιταλία και έδρα τη Φλωρεντία. Το Evaluation είχε πάρει καλές κριτικές (μεταξύ άλλων και από το Avopolis), όμως δεν εισέβαλλε ποτέ στην Ελλάδα, όπως δικαίως του αναλογούσε. Ήταν πραγματικά ένα πολύ καλό άλμπουμ, με prog χαρακτήρα και εμβόλιμα μουσικά στοιχεία –ρυθμικά και ηχητικά– ελέω της συνθετικής κυριαρχίας του Κώστα Λαδόπουλου.

Είναι απολύτως λογική λοιπόν η επένδυση της μπάντας στο να ηχογραφήσει τον νέο δίσκο της στα Radiostar Studios της Sylvia Massy. Η αξιότιμη παραγωγός και τεχνικός ήχου έχει θητεύσει δίπλα σε σημαντικά ονόματα του αμερικάνικου ήχου, με την παραγωγή στο Undertow των Tool να δεσπόζει στο μακρύ βιογραφικό της. Από την άλλη πλευρά, το υλικό των 81db διαθέτει εξαιρετική δυναμική, καθώς αντλεί έμπνευση από πάρα πολλές μεριές.

Δεν βυθίζονται στις επιρροές τους οι 81db. Γιατί βασικά γράφουν πολύ καλά κομμάτια. Το «μπάσιμο» του Impressions είναι εντυπωσιακό. Το “Last Laugh” έχει την υπέροχη, αρχετυπική metal αισθητική του σήμερα. Το “Won’t Follow You” διαθέτει τον απολαυστικό prog καλπασμό αναμεμιγμένο με τις ξεκάθαρες ελλαδικές καταβολές του Λαδόπουλου. Το “Jabberwocky” παιχνιδίζει με την αντίθετη σειρά: το ανατολίτικο πανηγύρι έχει τον πρώτο λόγο και τα παχιά μουσικά εξαρτήματα παρεμβάλλονται για να απογειώσουν αυστηρά το κομμάτι. Και το “Wasting My Time” είναι μια τίμια metal μπαλάντα, που σαν αυτήν σπάνια γράφονται πλέον.

Ο υπόλοιπος δίσκος κυλάει σε ανάλογους ρυθμούς, αν και τα «προοδευτικά» στοιχεία παίρνουν τελικά το πάνω χέρι. Εκτός από το γεγονός ότι το συγκρότημα δεν φλυαρεί ακατάσχετα προσπαθώντας να πετύχει την ιδανική ατμόσφαιρα, ο τοπικός μουσικός χαρακτήρας εντυπωσιάζει –κυρίως μετά τις πολλαπλές ακροάσεις. Με άλλα λόγια, δεν είναι ο ήχος του μπουζουκιού που κάνει τα τραγούδια διαφορετικά, αλλά το συμπέρασμα ότι πολλές από αυτές τις μελωδίες έχουν εγγεγραμμένη την τονική ακολουθία της μουσικής στην Ελλάδα. Με μπόλικη αφαιρετική σκέψη, θα μπορούσαν αυτά τα κομμάτια να παιχτούν και με μπουζούκι μόνο. Αλλά την ίδια στιγμή είναι τόσο metal, ώστε σε αφήνουν άναυδο για τα επιτεύγματα των 81db.

Προφανώς ο Λαδόπουλος δεν είναι μπουζουξής, οπότε δεν κατέχει πλήρως την ικανότητα να συνθέτει αυτοτελώς με το μπουζούκι. Καταφέρνει όμως να ενθέσει την ελληνικότητα στη μουσική των 81db. Όχι με τον τρόπο των Rotting Christ, οι οποίοι έχουν βρει την υπόγεια δίοδο μεταξύ του ελληνικού επαρχιακού θρήνου με τον παγωμένο Βορρά. Αλλά με το να εντάσσονται αρμονικά μερικά από τα κοψίματα της μουσικής στην ευρύτερη περιοχή μας μέσα στο αμιγώς Δυτικό metal. Και εκεί προσφέρει η Sylvia Massy μια παραγωγή άκρως επαγγελματική, χωρίς όμως να δίνει και τα αυτοφυή χαρακτηριστικά ενός υποθετικά εξαιρετικού παραγωγού.

Το Impressions των 81db είναι καλός δίσκος επειδή έχει ό,τι αγαπούσαμε πάντα στο metal: ψυχή, δυναμισμό, ενδιαφέρουσες μελωδίες και μελετημένες παρεκτροπές. Δεν θα αλλάξει άρδην το σκηνικό της σκληρής μουσικής, είναι όμως τίμιο άλμπουμ επειδή δίνει υποσχέσεις. Πολλές υποσχέσεις για ακόμα πιο ωραία πράγματα.

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured